Cukor, ami nem cukor

2012-05-28 08:00:00    

A cukor az elmúlt 100–150 évben alapvető élelmiszerünkké vált. A korai néhány dekagrammos évi átlagfogyasztás helyett manapság az európai lakosok többsége körülbelül negyed mázsa cukrot használ el évente. Az édes íz dominanciája nem csak az ünnepi étkezésekhez tartozik hozzá, mindennapos a cukorral édesített termékek használata.

Családonként egy mázsa cukor évente!


Magyarországon az éves cukorfogyasztás az elmúlt tíz évben számottevően csökkent, míg 2001-ben 17,7 kg/fő/év volt az egy főre jutó mennyiség, addig 2009-re 13,9 kg/fő/év. A hazai és a nemzetközi táplálkozási ajánlások egyaránt azt javasolják, hogy a cukorfogyasztásunk ne haladja meg a naponta elfogyasztott energiamennyiség 10%-át. Egy gramm cukor 4,1 kcal energiamennyiséggel járul hozzá az anyagcseréhez, egy átlagos, 2000 kcal energiatartalmú étrendben naponta 50 g-ig terjedhet a cukorfogyasztás.

Manapság a fogyasztók egy széles rétege szeretné kiküszöbölni, de legalábbis mérsékelni szinte az összes hozzáadott cukrot az étrendjéből, melynek számos oka lehet. Sokan csupán hitbéli meggyőződésből gondolják úgy, hogy még a kevés cukor is árt az egészségüknek. A cukorbeteg és túlsúlyos személyek az egészségük megőrzéséért és állapotuk javítása érdekében kénytelenek lemondani róla.

 

Édesítőszerektől idegenkedünk, természetes cukrot szeretnénk diétásan

Azok számára, akik szeretnék étrendjüket kis hozzáadott cukortartalommal megvalósítani, évtizedek óta rendelkezésre állnak a különböző összetételű édesítőszerek. Ennek ellenére a fogyasztói tudatosság és részben néhány tévhit miatt sokan idegenkednek attól, hogy kémiailag előállított édesítőszert használjanak. Számukra jelenthet alternatívát a nyírfacukor, melyről ugyan nevéből adódóan gondolhatnánk, hogy hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a répacukor vagy nádcukor, mégis teljesen más élettani hatású anyagról van szó.

Nyírfacukor, vagy más néven xilit


A nyírfacukor vagy más néven xilit, az egyik legismertebb képviselője a cukoralkoholok csoportjának. A cukoralkoholok bármilyen cukormolekulából képződhetnek, kémiai szerkezetváltozás segítségével, több típusuk a gyümölcsökben, fás szárú növényekben is jelen van kisebb mennyiségben. E vegyületek ugyan a hagyományos cukorral szinte megegyező édesítőerővel rendelkeznek, a szervezetben mégis teljesen másképp hasznosulnak, ezért speciális igényeket kielégítő diétákban is alkalmazhatók.

 

 • Kevesebb energia hasznosul a nyírfacukorból, mint a répacukorból

  A nyírfacukor laboratóriumi körülmények között elégetve ugyanannyi energiát szolgáltat, mint a répacukor, azaz grammonként 4,1 kcal-t. Biológiai hasznosulása viszont bonyolultabb az egyszerű szénhidrátoknál, először át kell alakulnia cukorrá, ezután a bélben lévő koncentráció függvényében szívódik fel. Az átalakulás során körülbelül 50%-os a hasznosulás aránya, ez alapján 1 g xilit 2,4 kcal-val járul hozzá az anyagcseréhez. A maradék mennyiség a bélbaktériumok által fermentálódik, valamint kevesebb, mint 2% a vesén keresztül választódhat ki.

 • Nem emeli fel gyorsan a vércukorszintet

  Glikémiás indexe – azaz a glükózhoz viszonyított vércukoremelő tulajdonsága (a glükóz glikémiás indexe 100) – elenyésző, 7 és 13 közötti, a vércukorszintet kismértékben emeli meg, az első vércukorszint-emelkedés 90 perc után jelentkezik, szemben a cukorral, aminél ez a hatás 30 és 60 perc közé tehető.

 • Inzulintermelést fokozó tulajdonsága

  Cukorbetegségben nemcsak a vércukorszint-emelkedés fontos, hanem az inzulintermelést fokozó tulajdonság is. A glükóz inzulinémiás hatása 100, ehhez viszonyítva a xilité csupán 5, tehát a hasnyálmirigy működése szinte elenyésző a felszívódásban.

 • Minden egyéb esetben, mintha sima cukor lenne

  Fizikai tulajdonságaiban teljesen megegyezik a nyírfacukor a hagyományos kristálycukorral, használható sütéshez, főzéshez és vízben nagyon jól oldódik. Jelenleg a kereskedelmi forgalomban kapható fajtákat kukoricából készítik, természetes eljárások segítségével.

A nyírfacukor jótékony hatásai

 • Csökkenti a székrekedés veszélyét

  A cukoralkoholok nagyon fontos szerepet töltenek be a bél egészsége szempontjából. A xilitet a bélbaktériumok képesek fermentálni, ezáltal hozzájárulnak a megfelelő pH-érték kialakításához, azt enyhén savas irányba mozdítják el, ami megakadályozza a patogén baktériumok elszaporodását. A savas pH-t összefüggésbe hozzák az optimális felszívódással is, valamint daganatmegelőző hatást tulajdonítanak neki. A cukoralkoholok meggátolják az ammónia és a toxikus eredetű anyagok visszajutását a vérbe, melynek régóta klinikai hasznát is veszik egyes kórképekben. Fokozzák a béltartalom nyomását, ezáltal víz beáramlásához vezetnek, valamint belőlük bélmotilitást fokozó rövid szénláncú szerves savak keletkeznek, amik együttesen javítják a székletürítési habitust, csökkentik a székrekedés kialakulásának veszélyét.

 • Fogszuvasodás ellen is jó

  A nyírfacukor nem szolgál tápanyagul a fogszuvasodást kiváltó baktériumoknak. Újabb fogászati ajánlásokban, mint alapvető kezelési lehetőség van jelen a xilit, illetve a nagy xilittartalmú rágók és fogkrémek. A xilit a fluorid mellett szintén úgy jelenik meg, mint a fogápolás egyik alapvető eleme, már gyermekkorban is.

  A minden étkezés után (5 alkalom/nap) fogyasztott xilittartalmú rágó egy hónap alatt jelentősen csökkenti a szájban található, a fogszuvasodás kialakításában fontos szerepet játszó baktériumok mennyiségét. Ezek a baktériumok az étkezések során képződő plakkokban fejtik ki káros hatásukat. A kizárólag xilittel édesített rágó e plakkok lerakódását is gátolja, mivel pH-értéküket savas irányba viszi el, mely nem kedvez a baktériumok szaporodásának.

  A hazai ajánlások ugyan nem javasolják a xilit fogyasztását gyermekkorban, azonban klinikai vizsgálatok bizonyították, hogy a fogfejlődés korai szakaszában is hatásos és biztonságos a fogszuvasodás megelőzésére.

  Azoknál az anyáknál, ahol a szájban jelen van a fent említett baktériumfajok bármelyike, a xilites rágó fogyasztása nemcsak a saját, hanem gyermeke egészségét is javíthatja, ugyanis a xilit meggátolja a baktériumok átjutását a csecsemőre.

 • Szájüregi gombás fertőzéseket is csökkent

  A szájban megtelepedő több Candida-faj szaporodását – több szénhidráttípus közül – a xilit gátolta legjobban, így a szájüregi gombás fertőzések csökkentésében is szerepe lehet. A xilittartalmú rágógumik és szájspray- k használata a garatban és a középfülben is csökkentik a patogén baktériumok szaporodását, ezért a legtöbb felső légúti és fülgyulladás előfordulását csökkentik, napi öt alkalommal történő használat esetén.

 

A nyírfacukor mellékhatásai


A xilitnek, akárcsak az összes cukoralkoholnak mellékhatása lehet a mennyiségfüggő hasmenés. Egyszeri nagy mennyiség fogyasztása a vastagbélbe visszaáramló víz miatt hasmenést és puffadást okozhat. Ez azonban a szükséges fogyasztási adagok betartásával elenyésző mértékű, 1000 fogyasztóból mindössze 5 számol be kellemetlen mellékhatásról cukoralkoholok fogyasztása során.

Annak ellenére, hogy a vércukorszintet csak kis mértékben emeli meg, az Amerikai Diabétesz Szövetség ajánlása alapján be kell számítani a cukorbetegeknek a napi fogyasztható szénhidrátmennyiségbe.

Vági Zsolt
dietetikus
Nemzetközi Táplálkozáskutató Intézet

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési nyilatkozat

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!