Kütyük, gyógyszerek és sikeres terápia

2012-05-28 11:00:00    

Pityegő gyógyszeradagoló javítja a magas vérnyomásos betegek gyógyszerszedési fegyelmét, és ezzel sikeresebben csökken a vérnyomásuk is.

 

Magas vérnyomásos betegek és a terápia


A magyarországi magasvérnyomás-betegek hajlamosak „lazán kezelni” az orvosi utasításokat (lásd elhízás vagy dohányzás), ami a gyógyszerszedés területén sincs másképp. Szinte már közhely, hogy a betegek egy jelentős része egyáltalán nem, vagy csak pontatlanul szedi a gyógyszereit, pedig hipertóniánál kizárólag a pontos és rendszeres terápia az, ami segít elérni a szövődmények megelőzéséhez szükséges célértéket.


Ezt, illetve a terápiát támogató eszközök szerepét a hipertóniás betegek terápiahűségének kialakításában vizsgálta a Magyar Hypertonia Társaság az INDIKÁTOR felmérésben. Az INDIKÁTOR egy olyan felmérés volt, amire 2011-2012-ben kerül sor Magyarországon, 573 orvos és 16.479 beteg részvételével.

 

Pityegő gyógyszeradagoló ajándékba

 

A betegeket – anélkül hogy bármit is változtattak volna kezelésükön – két csoportba sorolták. Az első csoportba kerülők kaptak egy „intelligens” gyógyszeradagolót, amely hangjelzéssel figyelmeztetett a gyógyszer bevételére, így javítva a beteg terápiás együttműködését. A második csoportban a terápia megszokott módon folyt tovább, így mérhetővé vált, hogy az alkalmazott eszköz javítja-e, és ha igen mennyiben a terápiahűséget.

 

A gyógyszeradagoló segít betartani a terápiás tanácsokat

A tapasztalatokat tekintve elmondható, hogy a hatás már egy hónap múlva is érezhető volt, ugyanis az orvosi viziten meg nem jelentek aránya 60-40 százalék volt a gyógyszeradagolót kapott csoport javára. A 3. hónap végére az „intelligens” gyógyszeradagoló csoportban már közel 10 százalékkal volt magasabb az orvosi viziten törtnő megjelenés.


Az egyik legfontosabb terápiás eszköz, a vérnyomásnapló orvosi viziten történő bemutatásában hasonló arányokat láthatunk (a naplót vissza nem hozók aránya a két csoport között 60-40), a 3. vizitre pedig már 14 százalékkal többen hozták vissza naplót a gyógyszeradagolós csoportban.
Mindezeken túl talán a legjelentősebb eredmény, hogy a rendelőben mért vérnyomásértéknél mind az 1., mind 2., mind a 3. havi vizitnél a gyógyszeradagolós csoportban szignifikánsabban többen érték el a 140/90 alatti vérnyomás célértéket.

 

 

Ez mindenképpen bizonyítja, hogy az alkalmazott „intelligens” eszköz nem csak javítja a gyógyszerszedést és ezáltal a vérnyomást, de jótékony hatással van a terápiás együttműködés egyéb tényezőire is (pl. vérnyomásnapló vezetése).

Magyar Hipertónia Társaság

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési nyilatkozat

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!