Az apaság rögös útja

2012-05-31 08:00:00    

A legtöbb női magazint fellapozva azt látni, hogy cikkek sokasága foglalkozik az anyaság kérdéskörével. Középpontba helyezik, milyen fontos esemény egy nő életében az anyává válás, milyen hormonális és pszichés változások állnak be a nők életében. És hol a férfi, hol az apa? Naiv gondolat lenne azt hinni, miszerint a férfiak nem élnek meg változást az apává válás folyamatában.

A szülővé válás folyamatában hiba csak az anya szemszögéből vizsgálni mindent, még akkor is, ha a média sok esetben ezt képviseli.

 

Ha családban minden és mindenki összefügg - ha változás van, az mindenkire kihat

A praxisomban meglepően sok pár keres meg azzal, hogy elhidegültek egymástól, úgy érzik valami megváltozott az életükben. Valóban megváltozott, hiszen az esetek többségében kiderült, hogy gyerekük született, vagy kistestvér. A gyerek születése kihat az anyára és az apára egyaránt, továbbá az anya változása hatással van az apa személyiségére, ami fordítva is igaz. 

Tehát cirkuláris okság lép fel. Ez elképzelhető úgy, hogy van egy nagy léggömb, amely szimbolizálja a családot. Ha bármilyen változás áll be, például egy gyermek születése, a léggömb térfogata változik, ezzel a benne lévő emberek is változnak, akik ezzel egy időben egymásra is kihatással lesznek.

 

 

Az apa is felkészült?


A továbbiakban szeretném az apa szemszögéből megvilágítani ezt a bonyolult folyamatot, ezzel erősítve az apák szerepét. Érdemes azt végiggondolni, hogy az apa készen áll-e az új jövevényre. sok árulkodó jel van, amit megvizsgálva rá lehet jönni, hol tart az apa a gyermekvállalás folyamatában. Egy biztos kapcsolatban normális jelenség, amikor felmerül az új jövevény érkezése, azonban sok nő abba a hibába esik, miszerint nagy energiával kezd el foglalkozni a babavárás kérdésével, szinte minden napját a tervezés teszi ki.

 

Ilyenkor célszerű kicsit megállni és ráfigyelni a férj reakcióira: amikor azt veszi észre, hogy a férj hirtelen elkezd kimaradozni, fontossá válik számára a bulizás, ne a megcsalás jusson eszébe, hanem talán annak megértése, hogy a férj megijedt a leendő változás következményétől. Tudattalanul sokszor ilyenkor az apa attól tart, hogy „elveszíti” a feleségét, továbbá ő háttérbe szorul a gyerek, mint harmadik megszületésével. Ezek a félelmek valósak, és ha nem beszél róla a pár, akkor válságba kerülhet a kapcsolat, vagy úgy születik meg a gyermek, hogy nem áll készen a két szülő. Hangsúlyoznám, hogy eddig még csak a születés előtti félelemről van szó, előrevetítve az apa szorongását. A kölcsönös döntés és felelősségvállalás lehet a probléma feloldása.

 

Mindenki számára félelmetes az ismeretlen

Az ismeretlen minden ember számára szorongást hoz, valakiben kevésbé, valakinél nagyobb intenzitással. A gyerektervezés ezt a félelmet erősítheti fel. Ez nem abnormális, sőt normális változás okozta félelem a szülőben. Ha a két leendő szülő nem tart még ugyanazon a szinten a tervezésben, akkor érdemes közös megegyezéssel elhalasztani a gyermekvállalást.

Pszichológusként úgy gondolom, sokszor annak felismerése, miszerint az apa felelőtlen, nem képes elköteleződni, megakadályozhatja a későbbi válást, vagy a kényszerű együttlétet, amely a gyermek pszichés fejlődésére negatív hatással lenne. Erre egy jó példa, amikor a leendő anyuka várandósan jár ultrahangra, vizsgálatokra, de a férj egyszer sem kíséri el. Ha erre rákérdeznék a nőnél vagy a férjnél, nagyon ésszerű, racionális magyarázatot kapnék. Talán ezen a ponton érdemes elgondolkodniuk, készen állnak-e együtt a gyermekvállalásra?

 

Gyermek születése nem oldja meg a párkapcsolat konfliktusokat

Önmagában az a tény, hogy gyermek születik, nem oldja meg a már meglévő párkapcsolati konfliktusokat, valamint nem következik automatikusan, hogy nem fog kialakulni később feszültség a kapcsolatban. Az emberek többsége, ha gyermekvállalásról beszél, akkor arra asszociál, hogy a kapcsolatban minden rendben van, nagy a szerelem, és a gyermek mindennek a gyümölcse. Én magam is így gondolom, azonban érdemes a döntés előtt kihangosítani a félelmeket, az érzéseket, valamint a párnak közösen kommunikálni erről, hiszen nem kevesebbről, mint egy gyermek életéről hoznak döntést.

Makai Gábor
klinikai szakpszichológus
www.makaigabor.hu
makai.pszichologus@gmail.com

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési nyilatkozat

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!