Miért színesek a gyógyszerek?

2012-06-08 08:00:00    

A klasszikus gyógyszerekről sokaknak a fémkanálban vízzel elkevert, összetört fehér tabletta vagy a penetráns, szeszes-gyógynövényes illatú, fekete folyadék jut eszébe. Pedig a gyógyszerkincsben kutatva a szivárvány minden színével lehet találkozni.

Talán kevesen tudják, hogy a kenőcsökhöz, krémekhez adott kamillaolaj kékre színezi a patikaszereket, egyes fertőtlenítőszerek vizes oldatai vérvörösek vagy lilák, a jód alkoholos oldata barnás, és folytatható a felsorolás. Napjainkban a gyógyszerek színe egyre inkább kilép a fehér- fekete világból, és noha szinte mindig „fehér porokból” készülnek, kinézetükben mégis színesebbé válnak a tabletták, a kapszulák, illetve a drazsék.

 

 

Megkülönböztető jelzés a szín


A színes kapszulatokoknak, a színezett tabletta-filmbevonatoknak vagy a drazsék készítése során alkalmazott színezékeknek több funkciója van. Elsősorban a pirulák egymástól való megkülönböztetését segítik. Előfordul, hogy a patikába betérő beteg – aki elfelejti a gyógyszere nevét – szín alapján említi/kéri adott problémájára a vény nélküli készítményt; és ha a gyártó megváltoztatja egy adott tabletta, kapszula kinézetét, az zavart okozhat a betegeknél.

 

 

Pszichológiai hatás – a piros stimulál


A marék színes gyógyszerMásodsorban, számos vizsgálat során bizonyították, hogy a készítmények színe a betegek általi elfogadottságot jelentősen befolyásolja, és ezt a gyógyszertervezés során figyelembe veszik. Az emberek véleménye alapján a kék színű készítmények nyugtató hatásúak, míg a pirosas árnyalatúak inkább stimulálóak. A depressziós betegek szívesen választják a sárga színű tablettákat, miközben a magas vérnyomásos betegek a fehéret vennék be inkább. A vizsgálatok megállapítása szerint a betegek a piros szín kapcsán valami aktívra, izgatóra, forróra és veszélyesre gondolnak, ellenben a kék színt a megnyugtatóval, az ellazítóval, a hűvössel hozzák összefüggésbe.

A gyerekek leginkább a feltűnő, rikító színeket kedvelik. A színezékek használata esetükben mégis korlátozott, ugyanis a festékek egyes típusai allergiás tüneteket okozhatnak.

A gyártók igyekeznek a betegeknek tetsző gyógyszereket gyártani. Nem véletlen, hogy számos nyugtató színe kékes árnyalatú, a gyomorpanaszok kezelésére zöldes színű szereket gyártanak, sokszor az antidepresszánsok és hangulatjavítók pirosasak, sárgásak vagy pasztellszínűek, a fogamzásgátlók némelyike pedig levendula vagy rózsaszínű.

Hatásosabb, ha színes

 

Tanulmányok alapján elmondható, hogy a színes készítményeket hatásosabbaknak tartják a betegek, mint a színtelen vagy fehér szereket.

Mitől lesznek színesek a gyógyszerek?


A filmbevonatban, kapszulatokokban, drazsébevonatokban színezőanyagként természetes és mesterséges anyagokat egyaránt használnak. Általános szabály, hogy az élelmiszeriparban engedélyezett színezőanyagok használhatók a gyógyszereknél is. Számos színezék ún. E-számmal is rendelkezik, pl. vörös vas-oxid (E 172).

Viszonylag gyakori a készítményekben a sárga vas-oxid, a rózsaszín vas-oxid-keverék, az indigókármin, a fehér színű titán-dioxid vagy az angol nevű sárga árnyalat, az ún. sunset yellow. A természetes anyagok közül a céklapor, mint intenzíven festő színezőanyag említhető meg. 

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési nyilatkozat

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!