Kanyaróveszély az Eb és az olimpia miatt

2012-06-08 11:00:00    

Az utazás során nem pusztán az utazók változtatnak helyet, hanem velük együtt a legkülönfélébb kórokozók is. Az Eb és az olimpia miatt még nagyobb lesz az utazók száma az öreg kontinensen, ezért várhatóan a szokottnál is kiemeltebb figyelmet kap az utazási egészségügyi felkészülés.

Az egészségügyi hatóságok (ECDC) véleménye szerint komoly fenyegetést jelent a sportrajongók számára az idei év két nagyszabású, európai sporteseménye. Az átoltottság alacsony szintje miatt ugyanis könnyen újra felütheti fejét a kanyaró az olimpián és a futball-Európa-bajnokságon. Az idei év eddig eltelt szakaszában már 6000 kanyaró megbetegedést regisztráltak Ukrajnában, mely az idén júniusban induló EURO 2012 futball-Európa-bajnokság egyik házigazdája lesz.

 

 

Kanyaró elleni védőoltás ajánlott azoknak, akik még nem kapták meg

 

 

A 2012-es londoni olimpia ideje alatt előreláthatóan 11 millió ember utazik majd Angliába, ami okot ad a komoly elővigyázatosságra csakúgy, mint az EURO 2012 futballrajongóinak magas száma. Az ECDC és az Országos Epidemiológiai Központ is javasolja a játékok helyszínére készülőknek, hogy vegyék fel a kanyaró elleni vakcinát az utazás megkezdése előtt, amennyiben korábban még nem részesültek ilyen oltásban.


A fertőzés a szomszédos Romániában is fenyeget, ahol az év első negyedében 1268 beteget regisztráltak.


Higiénia egy másik védelmi vonal a fertőzések ellen


A kórokozók persze nem válogatnak: bárhol felbukkanhatnak, ahol sok ember – ráadásul a legkülönfélébb országokból – van jelen. Ilyenek például a nagy zenei fesztiválok is, ahol az emberek tömeges jelenléte sokszor elégtelen higiénés körülményekkel társul. Ez rendkívül kedvező a különböző fertőzéses megbetegedések szempontjából. Elsősorban azok terjednek nagyon könnyen, amelyek cseppfertőzéssel, vagy szennyezett élelmiszerekkel kerülnek a szervezetbe.

 

Ilyen például a hepatitis A is, ami gyakorlatilag egész Közép- és Kelet-Európában elterjedt. Ezért annak is érdemes odafigyelnie, aki nem kimondottan egy tömeges rendezvény kedvéért, hanem csak várost nézni indul külföldre.

Egészségtudatos utazás program

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési nyilatkozat

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!