Kanyaróveszély az Eb és az olimpia miatt

2012-06-08 11:00:00    

Az utazás során nem pusztán az utazók változtatnak helyet, hanem velük együtt a legkülönfélébb kórokozók is. Az Eb és az olimpia miatt még nagyobb lesz az utazók száma az öreg kontinensen, ezért várhatóan a szokottnál is kiemeltebb figyelmet kap az utazási egészségügyi felkészülés.

Az egészségügyi hatóságok (ECDC) véleménye szerint komoly fenyegetést jelent a sportrajongók számára az idei év két nagyszabású, európai sporteseménye. Az átoltottság alacsony szintje miatt ugyanis könnyen újra felütheti fejét a kanyaró az olimpián és a futball-Európa-bajnokságon. Az idei év eddig eltelt szakaszában már 6000 kanyaró megbetegedést regisztráltak Ukrajnában, mely az idén júniusban induló EURO 2012 futball-Európa-bajnokság egyik házigazdája lesz.

 

 

Kanyaró elleni védőoltás ajánlott azoknak, akik még nem kapták meg

 

 

A 2012-es londoni olimpia ideje alatt előreláthatóan 11 millió ember utazik majd Angliába, ami okot ad a komoly elővigyázatosságra csakúgy, mint az EURO 2012 futballrajongóinak magas száma. Az ECDC és az Országos Epidemiológiai Központ is javasolja a játékok helyszínére készülőknek, hogy vegyék fel a kanyaró elleni vakcinát az utazás megkezdése előtt, amennyiben korábban még nem részesültek ilyen oltásban.


A fertőzés a szomszédos Romániában is fenyeget, ahol az év első negyedében 1268 beteget regisztráltak.


Higiénia egy másik védelmi vonal a fertőzések ellen


A kórokozók persze nem válogatnak: bárhol felbukkanhatnak, ahol sok ember – ráadásul a legkülönfélébb országokból – van jelen. Ilyenek például a nagy zenei fesztiválok is, ahol az emberek tömeges jelenléte sokszor elégtelen higiénés körülményekkel társul. Ez rendkívül kedvező a különböző fertőzéses megbetegedések szempontjából. Elsősorban azok terjednek nagyon könnyen, amelyek cseppfertőzéssel, vagy szennyezett élelmiszerekkel kerülnek a szervezetbe.

 

Ilyen például a hepatitis A is, ami gyakorlatilag egész Közép- és Kelet-Európában elterjedt. Ezért annak is érdemes odafigyelnie, aki nem kimondottan egy tömeges rendezvény kedvéért, hanem csak várost nézni indul külföldre.

Egészségtudatos utazás program

Cikkajánló

Az erőt adó álom
2014-04-13 08:10:00
A többarcú húsvét
2014-04-19 09:30:00
Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési nyilatkozat

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!