Június 20. - A menekültek világnapja

2012-06-20 15:00:00    

Menekültnek tekintünk minden olyan embert, aki üldöztetés, fegyveres harc, általános erőszak és az emberi jogok megsértése miatt kényszerül elhagyni hazáját. A menekültek világnapján elsősorban rájuk, azaz világszerte mintegy 43 millió emberre figyelünk, akik otthonukon kívül kell, hogy éljenek. Becslések szerint a menekülteknek közel fele gyermek.

Minden nap, valahol a világon, gyermekek ezrei hagyják el otthonukat, mert az veszélyessé vált számukra, mert ha otthon maradnának, akkor rosszul bánnának velük, az életük is veszélybe kerülne vallásuk, nemzetiségük, vagy akár szüleik politikai meggyőződése miatt. Néha azért is menekülniük kell, mert az ország, ahol élnek, háborúba vagy polgárháborúba keveredett. Megannyi ok, amit a kisgyermekek általában nem is értenek. Csak azt tudják, hogy félnek és hogy futniuk, menekülniük kell, azzal a néhány dologgal, amit éppen kézbe tudnak venni.

A menekült gyermekeknek nincs többé otthonuk, sem hazájuk. Néha még a családjukat is elveszítik. Ők olyan gyermekek, akiknek a gyermekkorát végérvényesen tönkretették.

 

Tematikus utcalap jelent meg “Úton” címmel, melyet június 20-án menekültek terjesztenek Budapesten, Debrecenben és Bicskén.

 

A Menekültek Világnapján Budapest forgalmas terein – Blaha Lujza tér, Széll Kálmán tér, Deák tér – menekültek történeteit bemutató szobrokat állítunk, ahol az érdeklődők megismerhetik a lapot, és beszélgethetnek menekültekkel.

 

Európai Menekültügyi Alap

 

Biztonság, menedék

Az ő számukra az elsődleges és legfontosabb a biztonság és a menedék. Legyen egy hely, ahol élelemhez juthatnak, ahol megpihenhetnek, ahol fedél van a fejük felett, és ahol felkészülhetnek az előttük álló nehéz időszakra. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága és az UNICEF együttes erővel törekszik arra, hogy javítson ezeknek a gyermekeknek a helyzetén, hiszen az életüket meghatározó menekülés tragikus élménye, a tanulás hiánya, a szegénység, a kiszolgáltatottság, az utazás viszontagságai különösen sérülékennyé teszik őket.

A családjuktól elszakadt, árva, vagy embercsempészekre bízott gyerekek különös gondoskodást igényelnek. Egyes statisztikák szerint Közép-Európában a menedékkérelmeknek évente átlagosan 2–3%-át nyújtják be kísérő nélküli kiskorúak és felnőtt hozzátartozóiktól elszakított gyerekek. Egyes országokban, például Magyarországon vagy Szlovéniában ez az arány néha a 7–10%-ot is eléri.


Magyar menekültválság

1956-ban összesen kétszázezer ember vándorolt ki Magyarországról igen rövid idő alatt. Nem csoda, hogy ez az év az ENSZ Menekültügyi Szervezetének (UNHCR) a történetében is fontos év volt.

 

Bárki, aki átjutott az osztrák vagy a jugoszláv határon, biztonságba került, és gondoskodtak róla. Ez Ausztria példátlan nyitottságának is köszönhető volt. A forradalom mélyen érintette nyugati szomszédainkat, akikakik még jól emlékeztek, milyen érzés a szovjet megszállás alól felszabadulni.


Az UNCHR 1959-es adatai szerint a menekültek tömegét elsősorban az Egyesült Államok (40 650 fő), Kanada (27 280 fő), Anglia (20 990 fő), Németország (15 470 fő), Svájc (12 870 fő), Franciaország (12 690 fő) és Ausztrália (11 680 fő) nyelte el.

 

Európai Menekültügyi Alap

 

Az ő esetükben például különösen fontos lenne, hogy a hatóságok ne zárják be és ne tartsák fogva a felnőtt családtagjaiktól, hozzátartozóiktól elszakított gyerekeket, illetve hogy tegyék lehetővé számukra a családegyesítést – ha az az ő érdeküket szolgálja. Magyarország számára jelenleg ez jelenti az egyik legnagyobb kihívást ezen a területen.

Unicef

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési nyilatkozat

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!