Egyéjszakás kalandok: pro és kontra

2012-06-23 17:00:00    

Egy amerikai kutatás szerint a diákok 81%-ának már életében egyszer volt egyéjszakás kalandja. Miért vált ilyen népszerűvé a könnyű, kizárólag a testi szerelemről szóló kaland?

A mostani társadalmi szabályok jóval megengedőbbek, mint akár 20-30 éve. Az emberek jóval szabadabban élnek, nem kell attól tartaniuk, hogy egy közösség erkölcsi ítélete bélyegez egy-egy görbe este után. A nőket sem szorítja már annyira a konvenció: pont ugyanakkora hévvel vethetik magukat az éjszakába, mint a férfiak. Elhalványulóban vannak a nemek megítélése közti különbségek.

 

Mit adhat az egyéjszakás kapcsolat?

 • Kötődés és ígéret nélküli szexuális kapcsolat

  Semmi ígéret, és semmi elvárás. Mély érzelmekkel átélt kapcsolatban a szex mintegy tükre a kapcsolatnak. Érzelmi egymásrahangoltság nélkül a szex sem működik. Az egyéjszakás kapcsolatban az érzelmek a háttérbe szorulnak, és az örömszerzés áll a központban.

 • Egy kis izgalom

  Az egyéjszakás kalandok többsége valaki idegennel jön létre. Ez önmagában nagyon sok meglepetést okozhat.

 • Változatosság gyönyörködtet

  Új partner, új élmények, új tapasztalatok.

 • Gyors kapcsolat

  Nincs randi, nincsenek hosszú beszélgetések. És, ha több napig tart, akkor már nem is egyéjszakás...

 • Elvárásnélküliség

  Egyéjszakás kapcsolatban az igények csupán a pillanatnyi örömről, örömszerzésről szólnak. Nem kell megfelelni semmilyen más elvárásnak, egyáltalán az idő sem elég ahhoz, hogy ezek kialakuljanak. Effajta felelőtlenség felszabadítón tud hatni, nyitottabbá tesz az újdonságokra.

 • Ágybéli őszinteség

  Egy érzelmekkel teli kapcsolatban bizalom és egymásrahangoltság kell ahhoz, hogy a párok sértés/sértődés/bántás nélkül tudják átbeszélni az ágybéli igényeket. N Az egyéjszakás kalandoknál nincsenek elvárások, nem kell annyira nagyon félteni a másik érzéseit, és emiatt hamarabb jön a kritika. Mivel a kaland csak a testi örömökről szól, nincs értelme titokban tartani, ha nem élvezetes egy-egy játék, vagy mozdulat.

 

Mit vesz el az egyéjszakás kapcsolat?

 • Mégis kötődés alakul ki

  Vannak, akik képtelenek érzelmi kötődés nélkül ágyba bújni egy másik emberrel. Ez manapság nem annyira a női tulajdonság, férfiak között is sokan vannak, akik erre érzékenyebbek. Előfordul az is, hogy a szexszel egy időben fejlődik ki az egyik félben a romantikus szerelem érzése. Az egyéjszakás kaland ekkor nem öröm, hanem önkínzatás.

 • Hamis önértékelés

  Előfordulhat az is, hogy a mások elcsábításával, megszédítésével nem annyira az szexuális öröm elérése a cél, hanem az önértékelés, önbizalom növelése. Ám ez téves ösvény...

 • Nem az, akinek látszódott

  Hatalmas meglepetések érhetik az embert: esetlenség, tapasztalatlanság, otrombaság, önzősség. Mindre fény derülhet az alkalmi légyott közben. És ezeket a helyzeteket kezelni kell.

 • Megcsalás

  Ha egyéjszakás kapcsolatba bonyolódik valaki, úgy, hogy stabil és szerető kapcsolatban él, akkor az bizony megcsalás. És mint minden megcsalás, ez is a kapcsolat teljes leamortizálását okozhatja, ha kiderül.

 • Felelősség, védekezés, betegségek

  Nincsenek elvárások, nincsenek ígéretek az egyéjszakás kapcsolatban. Ha valami balul üt ki, akkor azt kizárólag egyedül kell megoldani. Nem várt terhességgel, fertőzésekkel, gyógyítható és a gyógyíthatatlan betegségekkel egyedül kell megküzdeni. Az alkalmi szex sokkal nagyobb elővigyázatosságot kíván, duplán kell figyelni megfelelő védekezésre.

 • Megmagyarázhatatlan rosszérzés

  Előfordul, hogy az egyéjszakás kaland után valami nagyon rossz érzés hatalmasodik el. Lelkiismeret-furdalás, vágy, hiány, szomorúság - mind egyszerre kavaroghat. Lehet, hogy a tudatos fogadkozások ellenére (Ez csak játék...,  a csupasz örömnél többet nem jelent nekem..., megérte az élvezet) mégis kiderül, hogy az egyéjszakás kapcsolat nem várt érzelmeket hoz elő.


Galenus

 

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési nyilatkozat

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!