Parlagfű – Június 30-ig le kell kaszálni

2012-06-28 11:00:00    

Magyarország jelenleg Európa parlagfűvel leginkább fertőzött országa, becslések szerint hazánkban már minden 5. ember szenved parlagfűhöz kapcsolt allergiás, illetve asztmás megbetegedésben. A legtöbb tünetet kiváltó allergének közül első helyen áll a növény. Az utóbbi évek gyomfelvételezéseinek becslése szerint az ország szántóterületének több mint 5%-a borított parlagfűvel, ami az agrárszektorban éves szinten több tíz milliárdos értékű terméskiesést okoz.

A parlagfű felismerése

 

Parlagfűről készített fotó.A parlagfű (Ambrosia artemisiifolia) vagy más néven ürömlevelű parlagfű dúsan elágazó, felálló szárú, terebélyes gyomnövény, ami a talaj felső, 2-3 cm-es rétegéből kel ki tömegesen. A növény akár 150-200 cm magasra is megnőhet, levelei szabdaltak, alakja igen változatos lehet. A porzós virágzatok a hajtások csúcsain füzérben helyezkednek el, melyek halványsárga színűek. A gyomnövényt könnyen össze lehet téveszteni a büdöskével, a paradicsommal, vagy egy másik gyomnövénnyel, a fekete ürömmel.

 

A parlagfű elsősorban azokon a területeken jelenik meg, ahol rendszeres talajmunkát végeznek, illetve sérül a természetes növényborítás. A növény lakóházak környékén, útszélen, árokparton, vasúti pályákon és kiskertekben is előfordulhat.

 

A parlagfű visszaszorítása, jogszabályi háttér

 

A parlagfű nagyon gyorsan terjed, a talajon szőnyeget képezve elszívja a többi növény elől a tápanyagokat ezért terméscsökkenést okozhat. A mezőgazdasági károk és a növény pollenjei által okozott allergia járulékos költségei (gyógyszerek stb.) is nagyon magasak.


A növény visszaszorítását törvény szabályozza. Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 17. § (4) bekezdése értelmében a földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

 

Parlagfű elleni módszerek:

  • Nagyon fontos a parlagfű virágzásának és magképzésének megakadályozása, ezért a növényt virágbimbóinak kialakulása előtt el kell távolítani.
  • Hatékony módszer a növény gyomlálása, gyökeres eltávolítása, amit csak kesztyűben ajánlott elvégezni.
  • A parlagfű kapálással és folyamatos kaszálással is eltávolítható.
  • Fontos, hogy a kaszálás rendszeresen történjen, és a megfelelő magasságban, a gyökérnyaki résznél vágják le a növény szárát.
  • A parlagfüvet vegyszeres gyomirtással is el lehet távolítani, ezt javasolt szakemberre bízni.
  • Az egyik leghatékonyabb védekezés a gyeptelepítés, melynek során a zárt növényborítás kialakítása ellehetetleníti a parlagfű életterét.

 

Lakossági bejelentések parlagfű észlelése esetén

 

A lakosok szóban, írásban vagy elektronikus úton tehetik meg bejelentéseiket a megyei kormányhivatalok területileg illetékes Földhivatalainál, belterület esetében az önkormányzat jegyzőjénél. A bejelentést célszerű közvetlenül a helyszíni ellenőrzés elvégzésére jogosult hatóságoknál, külterületen a megyei kormányhivatalok körzeti földhivatala, belterületen az önkormányzatnál megtenni.


A bejelentésnek tartalmaznia kell a település megnevezését, a terület pontos meghatározását és a beazonosítást segítő tereptárgyak megnevezését. Ajánlott megadni a terület jellemzőit is, így azt, hogy mezőgazdasági területről van-e szó, fedett-e valamilyen kultúrnövénnyel, esetleg kaszált vagy tarló. A hatóságok munkáját segíti a parlagfű hozzávetőleges magasságának megadása is. Ha van rá lehetőség, GPS koordinátákat is szívesen fogadnak a hatóságok munkatársai.

2012-ben országos szintű Parlagfű Bejelentő Rendszer (PBR) fejlesztése megkezdődött, ami az interneten illetve mobil telefonon érkező lakossági bejelentéseket fogadja, feldolgozza, és azokat a már eddig is jól működő hatósági ügyintézést szolgáló Parlagfű Információs Rendszernek (PIR) továbbítja.


Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési nyilatkozat

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!