Utazzon zölden! 3 tipp az olcsó és környezetkímélő nyaralásért

2012-07-05 11:00:00    

Egyre többen vannak azok is, akiknek pénztárcájuk megóvása mellett a környezet kímélése is fontos. Ma már nem kifejezetten luxus zölden utazni, csak ismerni kell a módját.

Ha lehet, inkább ne repüljünk


Sokan nem tudják, de a repülés a környezet számára az egyik legmegterhelőbb utazási forma. Ám lehet a repülésnek a környezeti javakkal spórolósabban bánóbb módját választani. Az ECO programhoz csatlakozott légitársaságok gépei például akár 25%-kal csendesebbek, 50%-kal kevesebb szén-dioxidot és 75%-kal kevesebb káros anyagot bocsátanak ki.

 

 

Sok helyen a turisták harcolják le a látnivalókat


Ahogy a fizetőképes utazóközönség egyre tudatosabbá válik, úgy válik egyre komolyabb, és főleg a szélesebb rétegek számára is egyre elérhetőbb áron szolgáltató iparággá az ökoturizmus. A turizmus fejlődése azonban így is egyre nagyobb terhet jelent a környezetre nézve: a közlekedésből, az ott-tartózkodásból és a szabadidő eltöltésének különböző formáiból eredő negatív hatások a természeti erőforrások elszennyeződéséhez, az élővilág változatosságának veszélyeztetéséhez, sok helyen pedig a természetes tájkép megsemmisüléséhez vezetnek. Ez végső soron a turizmusra is visszahat, hiszen így az egykor kedvelt célterületek elveszítik vonzerejüket.

 

 

1. Első tipp: utazzunk környezetkímélően!

  • A turizmussal összefüggő közlekedés óriási környezetterhelést jelent: az autó- és repülőutak során kibocsátott CO² mennyisége jelentős kárt okoz a természetben, roncsolja az ózonréteget.
  • Csökkenthetjük a negatív környezeti hatást,  ha
  • Magyarországon választunk úti célt, hiszen akkor nem kell repülőre szállni, és mehetünk vonattal, amire a kerékpárunkat is feltehetjük. Itthon az autóút is többnyire lényegesen rövidebb, mint egy külföldi nyaralás esetén.
  • Autós utazásnál telekocsit használunk. Keressünk útitársakat, vagy szálljunk be mások mellé,
  • a helyszínen lehetőség szerint kerékpározunk, gyalogolunk, tömegközlekedési eszközökre szállunk!
  • ügyelünk gépkocsink fogyasztására. Nemcsak a környezetet, hanem a pénztárcánkat is kímélhetjük, ha lemondunk a tetőcsomagtartóról és a légkondicionálásról, valamint betartjuk a sebességhatárokat!

 

2. tipp: Természetközeli feltöltődés ökoszállásokon


A szállodák működésük során rengeteg energiát, vizet, tisztítószert használnak fel, és tetemes mennyiségű hulladékot termelnek. Az elmúlt néhány évtizedben azonban a világ számos országában, és az utóbbi években Magyarországion is megjelentek már az ún. ökoszállodák, amelyek számos eszközzel igyekeznek megvédeni Földünk természeti kincseit. A természetközeli pihenés sokszor hatékonyabb kikapcsolódást is jelent, mint egy hagyományos, a lakásunktól alig különböző szálloda, ráadásul itthon ezek a szállások jellemzően olcsóbbak is.

A vendégek ugyan alhatnak franciaágyon, sőt, újrafelhasznált vízzel működő vízöblítéses vécé használatára is van lehetőségük, de például kőépület helyett sátrat kaphatnak, a szabadtéren álló zuhanyhoz pedig vödörben hordják a vizet. Az éttermekben helyben termett zöldségekből, gyümölcsökből, tenyésztett állatokból készülő fogásokat ehetnek, szabadidős programként pedig horgászatot, lovaglást, kenutúrákat, és természettudós által vezetett kirándulásokat is választhatnak.

 

 

3. tipp Védjük a környezetet külföldön is!


Sokan a nyaralásuk során nem fordítanak kellő figyelmet a környezet védelmére, hiszen „nem otthon vannak”. Fontos azonban, hogy utazásaink során is kíméljük a természeti értékeket, mert hanyagságunkkal egyúttal a helyi turisztikai értékeket is romboljuk, és akarva-akaratlanul visszaélünk a házigazdáink vendégszeretetével.

Éppen ezért fokozottan ügyeljünk arra, hogy

  • soha ne vásároljunk védett növényből, állatból, korallból, ásványból, fából készült emlék- és ajándéktárgyat, ékszert!
  • ne törjünk le „emlékbe” virágot, növényt, cseppkövet, vagy bármilyen más természeti ritkaságot, ne pusztítsunk el semmit!
  • külföldön se szemeteljünk, ne pazaroljuk a vizet!
  • tartsuk tiszteletben a helyi kultúrát és szokásokat, tiszteljük a természeti népeket, a trópusokon a szegénységet és az élővilágot!Greenflow Corporation Zrt.

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési nyilatkozat

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!