Milyen a jó apa?

2012-07-05 17:00:00    

Megjelent az APA-füzet. A praktikus kiskönyv célja, hogy a szülők felismerjék, a gyermeknevelés közös feladat. Az APA-füzeteket a védőnők adják át a gyermekáldás előtt álló kismamáknak.

Több gyermekre vágynak a szülők, mint amennyi megszületik


A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom célja, hogy a megálmodott, vágyott gyermekek megszülethessenek Magyarországon. A kutatási eredmények ugyanis azt mutatják, hogy bár egy nő átlagosan 2,1 gyermeket tervez, ehhez képest a tényleges gyermekszám mindössze 1,25. Ennek következménye hosszabb távon a demográfiai katasztrófa, a munkaerőhiány, a nyugdíjrendszer összeomlása lesz. A mozgalmat elindító Kopp Mária professzor asszony váratlan halála után Székely András vállalta fel, hogy méltóképpen folytassa azt a munkát, amit az elmúlt években végeztek.

 

 

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom legfontosabb feladatának tekinti, hogy összefogja azokat a szervezeteket, magánszemélyeket, akik szívesen tennének valamit azért, hogy a kívánt gyermekek megszülethessenek Magyarországon.


Ha jó viszonyban van az apa a gyermekekkel, akkor hosszabb életre számíthat

Az APA-füzet célja, hogy a szülők felismerjék, a gyermeknevelés közös feladat, nem csak az anyák dolga, egy apa is rengeteget tehet a gyermekével, a gyermekért, önmagáért, a családjáért. Ha ketten vesznek részt a gyermeknevelésben már a születés, sőt a várandósság ideje alatt, akkor a nők számára is könnyebbé válik a döntés, hogy újabb gyereket vállaljanak, ha szeretnének. Székely András a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: azért is különösen fontos, hogy az apák közelebb kerüljenek a gyermekneveléshez, mert akinek jobb a kapcsolata a gyermekkel, az hosszabb életre is számíthat.

 

Ki a jó apa? Nincs egységes recept

Az APA-füzetet Andrek Andrea és Léder László írták – mindketten pszichológusok, gyakorló szülők. A könyv letölthető a www.apafuzet.hu honlapról is, ahol egyúttal várják a szerzők a már édesapák, illetve a leendő édesapák véleményét, kérdéseit, ha a füzetet olvasva bárhol önmagukra ismernek, vagy újabb kérdések merülnek fel bennük. A sajtótájékoztatón a szerzők elmondták többek között: nincs egységes recept arra, hogyan lehet valaki jó apa. Sőt! Úgy tűnik, az igazán jó apaság abból áll, hogy az apa, anya és gyermeke(i) közösen alakítják ki a számukra legmegfelelőbb kapcsolatot.

A praktikus könyvecskét az országos védőnői hálózat tagjai adják át a szülni készülő kismamáknak.  Odor Andrea országos vezető védőnő szerint nagyon fontos, hogy a családok minél kevesebb szorongással éljék meg a gyermek születését, s ehhez a férfi szempontokat figyelembe vévő, azon a  nyelven íródott füzet is hozzájárul.


Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom
ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési nyilatkozat

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!