Laktóz, glutén, benzoát

2012-09-17 08:00:00    

A gyógyszerek gyártásánál kizárólag ellenőrzött minőségű segédanyagokat alkalmaznak, amelyek az emberi szervezetre az alkalmazott koncentrációban nem károsak. Vannak azonban különleges állapotok, amikor az egyébként nem káros anyagok, így a tejcukor, a búzakeményítő vagy a benzoátok is, nemkívánatos folyamatokat indítanak el.

Gyógyszerszedésnél a hatóanyag mellett segédanyagok is bejutnak a szervezetbe

  • A tejcukor vagy laktóz számos tablettában, kapszulában megtalálható. Laktózintolerancia esetén a szervezetbe jutott kismennyiségű tejcukor is hasi diszkomfortot, puffadást, hasmenést idézhet elő. Jó tudni, hogy sok gyógyszer viszont tejcukor nélkül készül.
  • A búzakeményítőt tartalmazó gyógyszerkészítmények nem tekinthetők gluténmentesnek, erre a gluténérzékenyeknek figyelni kell. De elenyésző azoknak a gyógyszereknek a száma, amelyek búzakeményítőt, így glutént tartalmaznak.
  • A tartósításra, konzerválásra használt baktérium- és gombaölő tulajdonsággal rendelkező benzoátok (pl. metil-para-hidroxi-benzoát, propil-para-hidroxi-benzoát) több krémben, gélben, szirupban, oldatban, injekcióban, de még egyes filmtablettákban is megtalálhatók. Arra érzékeny egyéneknél allergiás reakciót válthat ki a benzoátok jelenléte.


Aki ismerten allergiás ezekre a segédanyagokra, tanulmányozza a készítmények összetevőit!

 

Hogy tartalmaznak-e laktózt, glutént vagy benzoátot az egyes receptre vagy vény nélkül kapható gyógyszerek, arról a GYEMSZI-OGYI honlapján lehet tájékozódni: www.ogyi.hu/listak


A Gyógyszerek laktóz-, glutén- és benzoáttartalma néven megtalálható dokumentumból.
Amennyiben laktóztartalmú gyógyszerekről van szó, milligrammban (mg) megadva megtalálható a készítményekben szereplő tejcukortartalom.

 

Ha bármelyik gyógyszer laktóz-, glutén- vagy benzoáttartalmával kapcsolatban kérdése merül fel, kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez bármikor fordulhat.


Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!