Mire jó a kurkuma?

2012-10-15 12:00:00    

A gyömbérfélék családjába tartozó kurkumát az indiai népi gyógyászat és gasztronómia évezredek óta alkalmazza. Nem véletlenül, hiszen élénksárga színe és különleges aromája mellett erős antioxidáns, emésztés-serkentő, vércukorszint-stabilizáló, gyulladáscsökkentő hatásokkal jellemezhető. Az ízületeket érintő gyulladásos folyamatokra is hatékony gyógyír.

A kurkuma alkalmazásának első írásos dokumentuma a hindu szent Védákból maradt ránk, kr.e. 1500-ból. Nem csupán a gasztronómiában volt nélkülözhetetlen, hanem a vallási ceremóniák során is használták. Az ájurvéda orvoslás emésztési panaszok, megfázás és sebek kezelésére alkalmazta.

Az indiai világ „indiai sáfránynak” nevezi. Dél-Kelet Ázsiában ételízesítőként, ételszínező fűszerként és kozmetikumok komponensekét is ismert. A curry fontos építőköve. Indonéziában levelébe csomagolják a sütésre váró húsokat, halféléket.

A népi orvoslás emésztési panaszokra, májbetegségekre, fájdalomcsillapításra, vérhígításra, bőrpanaszok kezelésére alkalmazza. Az utóbbi évtizedekben tudományos vizsgálatok bizonyították antioxidáns tulajdonságait. Feltehetjük a kérdést, hogy mely vegyületeknek köszönhető gyógyító hatása? Illóolajának (1,5-6%), amely turmeront, dihidro-turmenont, zingiberént, sabinént, cineolt hordoz. Főkomponense a kurkumin, amely a kurkuma színét adja. Mindemellett C-vitamint, káliumot, vasat, nátriumot, foszfort, magnéziumot, kalciumot is magába zár.

 

Kismamák ne fogyasszák

 

Nem javasolt várandósság fennállta esetén, mivel fokozhatja a méh simaizomzatának összehúzódását. Azonban szülés után az ájurvéda a méhösszehúzódás elősegítésére ajánlja. Az utóbbi évtizedek tudományos vizsgálatai bebizonyították a kurkuma erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatását. Antimikróbás tulajdonsága révén a salmonella typhi, staphyllococcus, vibrio cholera, micrococcus pyogenes effektív ellenszere.

Egy klinikai (randomizált, kettősvak) vizsgálatban a gyulladáscsökkentésre alkalmazott fenilbutazon hatásait vetették össze a kurkuma hatásaiva, reumás ízületi gyulladásban szenvedők körében. Az eredmények szerint a kurkuma hatékonyan vett részt a reggel jelentkező ízületi merevség oldásában, az ízületi ödéma csökkentésében, a fizikai terhelhetőség fokozásában. (Deodhar et al, 1980).

 

A kurkuma jótékony betegségmegelőző, gyulladáscsökkentő tulajdonságai révén méltó étrend-kiegészítője lehet a mindennapoknak, különösen az enyhe ízületi fájdalmak fennállta esetén.

 

 

 

Dr. Boros Szilvia PhD

főiskolai docens

sport- szakorvos

az Interherb orvosszakértője


Egészség tippek orvos-szakértőnktől ízületeink karbantartására:
  • Minden reggel végezzünk légző gyakorlatot és nyújtsuk le izmainkat!
  • Hazai termálvizeinkből, gyógyvizeinkből minden nap reggeli előtt próbáljunk 1-2 pohárral elfogyasztani!
  • Az étkezésben törekedjünk a változatosságra, mértékletességre, rendszerességre, energia-egyensúlyra!
  • Semmit ne vigyünk túlzásba! Csökkentsük az olajban kisütött ételek, az édességek, félkész és gyorsételek bevitelét!
  • Fogyasszunk naponta legalább fél kilogramm zöldségfélét és ugyanennyi friss, idénynek megfelelő gyümölcsöt!

 

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!