Hamis gyógyszer mindenhol előfordulhat

2012-10-19 06:00:00    

A hamis gyógyszerek forgalma háromszorosa a heroin és az ópium együttes forgalmának, s míg kezdetben potencianövelőt, fogyasztószert, izomtömeg-építőt hamisítottak leginkább, mára már azonban mindent, ami gazdaságilag megéri, az onkológiai szerektől az antibiotikumokig. Reális és fenyegető veszéllyel állunk szemben tehát, ezért érdemes erről beszélnünk!

Székely Krisztina, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője a gyógyszerhamisítás veszélyeiről adott elő október 13-án, a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége által rendezett XXII. Gyógyszerészek Országos Kongresszusa című konferencián.

 

A hamis gyógyszer a drognál is nagyobb üzlet


Előadását azzal kezdte, hogy világszerte sajnálatos tendencia a hamisítványok forgalmának növekedése, a teljes „piac” mértékadó források szerint jelenleg évi 200 milliárd USD értékű, amely háromszorosa a heroin és az ópium együttes forgalmának. Egyes fekete-afrikai, illetve délkelet-ázsiai országokban 10-ből csak 2 megvásárolt doboz valódi. A WHO adatai alapján az utóbbi években több mint 100.000 ezer olyan haláleset történt, amely dokumentáltan a hamis, rossz minőségű gyógyszerre vezethető vissza.

Székely Krisztina elmondta, hogy kezdetben főleg életmódgyógyszereket: potencianövelőt, fogyasztószert, izomtömeg-építőt hamisítottak, mára már azonban mindent, ami gazdaságilag megéri, az onkológiai szerektől az antibiotikumokig. Eleinte piacokon, zugkereskedésekben, utcán vette át a megrendelő a hamisítványt, ma már eljut az észak-amerikai kórháztól a német patikáig mindenhova. Kedvez a terjedésnek az áruk szabad áramlása, valamint, hogy a korábban kábítószer csempészetére szakosodott maffiák használják fel tapasztalataikat a hamis gyógyszerek terén is a nagyobb haszon és a kisebb lebukási esély reményében. A haszon egy része pedig valószínűsítetten a terrorizmust táplálja.

 

Patkányméreg és kábítószer is lehet a hamisítványokban


Az EU vámhatárain a 2011-es adatok szerint nyolcszor annyi hamis gyógyszert foglaltak le, mint egy évvel korábban. Vajon Magyarország kivétel? Az utóbbi hónapok vámhatósági akciói, melyek alkalmával hatalmas mennyiségű, több millió hamis gyógyszer tablettát foglaltak le hazánkban, nem éppen ebbe az irányba mutatnak – szögezte le előadásában a HENT gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője. Kifejtette, hogy a hamisítványban nem annyi és nem olyan hatóanyag van, mint az eredetiben. Mivel a gyártásnál, tárolásnál költség-minimalizálásra törekszenek, elképesztő higiéniai körülmények között, titkos kisüzemekben állítják elő, és a legelemibb szabályokat sem betartva tárolják a termékeket. Talán még a jobbik eset, ha egyszerűen kihagyják a hatóanyagot, de találtak már ilyen szerekben patkánymérget, rákkeltő anyagot, sőt kábítószert is. A legolcsóbb vegyszereket használják töltőanyagnak és színezéknek, ízesítőnek, sokszor ölt már a mínium és az etilén-glikol! Fillérekért gyártják, és alig adják olcsóbban, mint az eredetit. Súlyosan veszélyezteti egészségét, aki ilyet bevesz.

Hogyan lehet felismerni a hamisított szert?

1. A gyenge utánzatot könnyen.

  • Feltűnik, hogy a csomagolóanyagnak nem pontosan olyan a színe, mint a megszokott, silány a doboz minősége, rossz a nyomdatechnika.
  • Felbontva látható, hogy nem magyar nyelvű, illetve helyesírási hibás a betegtájékoztató, más a felirat a dobozon, mint a buborékcsomagoláson, elcsúszott a nyomtatás.
  • A tabletta színe nem egyöntetű, széle töredezett, de legárulkodóbb a benyomat: mivel nem cserélik elég gyakran a drága nyomódúcot, a felirat széle elmosódott, kevésbé mély.

2. De mit lehet tenni a kiváló minőségű hamisítvánnyal, melynek külseje szinte alig tér el az eredetitől?

A jó minőségű hamisítványt szinte lehetetlen felismerni. Székely Krisztina felhívta a figyelmet arra, hogy nem is szabad kísérletezni, a legtöbb hamisítvány a nem-szakember számára felismerhetetlen. A vezető óvott attól, hogy higgyenek az internetes oldalaknak. Magyarországon vényköteles gyógyszert interneten tilos árulni, ezért az eredeti gyártók soha nem teszik. Ami onnan kapható, az mind hamisítvány! Magyarországon interneten csak vény nélkül adható gyógyszerek rendelhetőek, mégpedig azon gyógyszertáraktól, amelyek az ÁNTSZ-nél bejelentett webfelületet használnak (jelenleg 15 ilyen gyógyszertár szerepel az ÁNTSZ listáján).

 

A gyógyszertárakban Magyarországon még nem találtak hamis szert. Ezért fontos tudatosítani a fogyasztókban, hogy gyógyszert kizárólag a gyógyszertárból, engedélyezett forrásból vásároljanak, így elkerülhetik a kellemetlen meglepetést, vagy esetleg a súlyos mellékhatásokat.HENT
Hamisítás Elleni Nemzeti Testület

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!