Madár a családban

2004-02-11 16:19:48    

Papagájt csak az vásároljon, akinek bőven jut ideje foglalkozni is vele. Főként a nagytestű madarak különösen értelmesek, s fokozottan igényt tartanak társaságunkra. Ha keveset vagyunk otthon, feltétlenül párt szerezzünk be! De igazából a papagájok mindegyike igényli a gazda közelségét...

Nagy testű papagájok, melyek minden madárkedvelő szívét megdobogtatják

Ma már sokan tartják őket, ám annál is többen vágyakoznak a nagy papagájok után. Kékhomlokú amazonpapagájt szerencsés esetben, tenyésztőtől már százezer forint alatti áron is lehet vásárolni. Némiképp drágább a ma slágermadárnak számító, beszédművésznek titulált jákó. A hazánkban beszerezhető kakaduk ára százezer és háromszázezer forint között van, nagy testű arához azonban negyedmillió forint alatt képtelenség hozzájutni.

Drága mulatság a férőhely is, a legjobb, ha horganyzott rácsból magunk csináljuk vagy csináltatjuk, így a kisebb kakaduk, jákók, amazonok számára egy megfelelő méretű szobavolierhez már tizenöt-húszezer forint elegendő. Nagyon szép, rézből készült, formatervezett miniröpdék kaphatók némely állatkereskedésben – úgy százezerért…

Az olcsóbb, kisebb kalitkák annak ellenére, hogy valóban akadnak közöttük szépek, teljesen alkalmatlanok e fajok tartására. Valamennyi nagy testű papagáj felettébb mozgékony, ezért hagyományos kalitkában csak senyvednek! Ügyeljünk a rácsvastagságra is, ugyanis a vékony drótot az arák vagy a nagyobb testű kakaduk pillanatok alatt elcsippentik.

Belepusztulhat a magányba

Nagy papagájt csak az vegyen, akinek van ideje vele foglalkozni. Hallatlanul értelmes madarak, ezért naponta több órát kell együtt tölteni velük. Ha ezt figyelmen kívül hagyjuk, a madár belebetegszik, akár bele is pusztul a magányba! Ha nincs időnk, és nem elégszünk meg egy kis hullámossal, akkor párt szerezzünk be. A legtöbb fajnál nagyon nehéz az ivarokat megkülönböztetni egymástól, ezért csak endoszkópozott, biztosan más ivarú madarakat vásároljunk meg. Figyelem, a madarak összeszoktatása még nagy helyen sem problémamentes, ugyanis igen féltékenyek lehetnek egymásra!

A kék-sárga ara (másik nevén ararauna) fiókakortól nevelve nagyon megszelídül, igazi társ válik belőle. Ám nagy mérete miatt tekintélyes, vastag anyagból készített szobavoliert igényel. Ugyanez igaz a fehérbóbitás és sárgabóbitás kakadura is. Nehezen beszerezhető a kisebb és könnyen szelídülő rózsakakadu, amely igazán ideális társ lehet. A kékhomlokú amazont ma már többen szaporítják hazánkban is, ám ha venezuelai vagy müller amazont látunk, az majdnem mind vadon fogott!

A jákót, ha kis számban is, de tenyésztik Magyarországon. Ennek ellenére a kereskedésekben kapható madarak zöme még élőhelyéről származik. Egyébként sajnos éppen a jákó az, amelyet a legtöbben szeretnének. Pedig hallatlanul ideges, könnyen stresszelődő madár. Fogságban ritkán érzi igazán jól magát, s gyakran, látszólag minden ok nélkül lecsupaszítja önmagát vagy párját. Ilyenkor leginkább bontott csirkére emlékeztet, s mivel sarjadó tollait is rendre kiszedi, ez az állapot meg is marad. Ha sokat foglalkozunk vele, rágcsálni, huzigálni való gallyakat erősítünk volierjébe, valamint jobban odafigyelünk a vitamin- és ásványianyag-bevitelre, e káros szokás talán megszűnhet. Ám erre, sajnos kevés az esély…

Szelídítés

A legkönnyebben a tenyésztett madarak szelídülnek meg, főleg ha fiatalkorban, fiókaként kerülnek új tulajdonosukhoz. A tenyésztők egy része kiveszi a fészekből a kicsit, maga neveli fel őket, így azok kézszelíddé válnak. Mivel e példányok fajra jellemző tanult viselkedésformái természetesen nem fejlődnek ki, később megfelelő párral összeállítva se várjunk tőlük szaporulatot. Bár hosszabb időbe telik, de jól megszelídülnek azok a madarak is, melyeket akkor szakítanak el szüleiktől, amikor már önállóan esznek.

Szobamadárnak ne vegyünk vadon fogott papagájt! Olykor évekbe telik, mire egy ilyen madár úgy-ahogy megszelídül, sőt előfordulhat, hogy örökre vadóc marad. Egyik neves papagájtenyésztőnk, Salamon kakadui például embert látva még a négy méter hosszú volierben is idegesen viselkednek, noha már közel egy évtizede élnek ott!

Amikor hozzánk kerül a madár, helyezzük el végleges helyére. Téves az a nézet, hogy kis kalitkában könnyebben szelídül. Apró helyen csak stresszes lesz, rosszul eszik. Szelídítésével várjunk addig, amíg megszokja férőhelyét. Ne próbáljuk megfogni, inkább valami csemegével csalogassuk magunkhoz. Ez persze nem megy egyik percről a másikra. Néhány nap elteltével egyik ujjunkkal megpróbálhatjuk tollát óvatosan megsimogatni, majd később egyre bátrabban alakíthatunk ki testi kontaktust vele.

Ebben az időszakban kezdhetjük el a beszédre tanítást is, sokszor, százszor elismételve azt a szót, melyet szeretnénk, hogy megtanuljon. Az a madár, amelyik néhány szót tud, a többit már könnyebben tanulja meg. Ám még a köztudomásúan jó hangutánzó fajok között is előfordulnak olyan egyedek, melyek sohasem tanulnak meg beszélni!

Kovács Zsolt

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!