SOS lábápolás tavasszal!

0
1786

Előbújtak a felhők mögül az első tavaszi napsugarak – és egykettőre itt a nyár! Mielőtt elővennénk vékony anyagból készült ruháinkat, szoknyáinkat, mindenképp gondolnunk kell arra, hogyan festünk „sápadt” lábbal, harisnya nélkül az utcán. Ha úgy véljük, hogy nem éppen tökéletesen, minél előbb kezdjük el a tavaszi lábápolást. Megtehetjük ezt otthon is – íme 4 fő cél, és elérésükhöz jó tanácsok, hogy azután minden komplexus nélkül tegyük félre a nadrágot, harisnyát…

A szőrtelenítés

A lábakon továbbra is a gyanta (meleg viasz) a legjobb megoldás a szőrszálak eltávolítására hosszabb távon. Ugyanis ezzel a módszerrel gyökerestől tépjük ki a szőrszálakat, és előnye, hogy a művelet elvégzéséhez nem feltétlenül kell szakemberhez fordulnunk.

  • Előkészítés bőrradírozás útján

A szőrtelenítést megelőző napon kivételesen alkalmazzunk bőrradírt, aminek nagy előnye, hogy eltávolítjuk vele az elhalt hámsejteket a lábszár bőrén. Ily módon előkészítjük a bőrt a hosszú ideig eredményes szőrtelenítésre. Száraz bőrre az olaj alapú testradír ajánlott, míg zsíros vagy normál bőrre javaslunk egy egyszerű módszert: a tusfürdőbe keverjünk finom barna cukrot vagy tengeri sót, és ezt a keveréket kenjük a lábunkra. Amikor befejeztük a műveletet, hidratáljuk a bőrünket.

  • Gyantázás: magunk hevítette viasszal

A meleg viasz – textilcsíkok használata nélkül – tökéletesen bevonja a szőrszálakat, még a legrövidebbeket is. A viaszt addig hevítjük (pld. mikróban), amíg a közepe megolvad, majd összekeverjük az edény szélén lévő, keményebb részekkel, hogy ideális állagot és hőmérsékletet kapjunk (forró nem lehet, nehogy leégesse bőrt). Az egész lábra kenjük fel ezt a meleg viaszt, hogy azokat a szőrszálakat is eltávolítsuk, melyek mindenféle irányban nőnek. Megdermedés után a letépés gyors mozdulattal történjék.

  • Utolsó simítások: nyugtató testtej használata

Távolítsuk el a gyanta maradványait testápoló tejjel, amely táplálja, és egyúttal megnyugtatja az irritált bőrt Vigyázzunk ugyanakkor az alkoholos vagy esszenciális olajat tartalmazó készítményekre, melyeket az irritált bőr gyakran nem tolerál. Napsütésben pedig legyünk elővigyázatosak, mert a nap sugarai azt a kockázatot vetik fel, hogy barna foltok keletkeznek az irritált bőrzónákon.

 

A bátran „mutogatható”, selymes bőr

A láb bőre a testünk bőrfelületének legszárazabb része. Mindamellett dörzsöli a nadrág, a harisnya stb., a bőr a felszínén lévő hidrolipid (vízből és zsírból álló) védőréteg könnyen megsérül, és a bőr annak újbóli létrehozására „törekszik”. Segíteni kell tehát e filmréteg fokozatos helyreállását.

  • Lágy hámlasztás

Kerüljük a szemcsés bőrradírozást (kivéve a fent említett, speciális beavatkozást a szőrtelenítés előtt), ami reprodukálja a ruhák okozta dörzsölés hatását, és a bőr reagálni fog rá. Az elhalt hámsejtek eltávolítására inkább válasszunk gyümölcssav (AHA: alfa-hidroxisav) alapú testtejet vagy urea (karbamid) tartalmút. Ez utóbbi szintetikusan előállított, bőrrokon anyag. Természetes úton a bőr felszíni rétege, az epiderma tartalmazza, és a bőr hidratálásában, selymessége fenntartásában játszik szerepet. A lágy hámlasztást ne alkalmazzuk mindennap, viszont a készítményt úgy tegyük rá a vastag bőrrétegekre, mint egy maszkot, különösen az érdes zónákon. A kezelést 3 nap kihagyással folytathatjuk.

  • Intenzív hidratálás

A bőr így elért simaságát tartsuk fenn rendszeresen alkalmazott hidratáló tejjel. Zuhanyozás után, a még nedves lábat kenjük be vele, ami a jobb beszívódást segíti elő.  Az olajos készítmények nagyobb mértékben táplálnak, mint hidratálnak. Gondoljunk hát arra, hogy cseréljük át az olajos testápolót hidratáló tejre.

Bőrfinomítás és szép forma

A kiegyensúlyozott táplálkozáson és a rendszeres testmozgáson, valamint a fenti eljárásokon kívül még a következőket tehetjük a szép láb érdekében:

  • Zsírlebontó hatású gél alkalmazása

Ezt az egyben hűsítő hatású gélt célszerű két hétig alkalmazni – zsírbontó hatása mellett feszesít és javítja a bőr szerkezetét.

  • Cellulit-masszázs

Speciális, narancsbőr elleni készítménnyel masszírozzuk térdtől bokáig a lábunkat (természetesen lehet feljebb is kezdeni), először nyitott tenyérrel, majd szorítsuk ökölbe a kezünket, és használjuk az ujjperceket e masszázs céljára.

A láb „bearanyozása” – napbarnított hatás elérése

A szezon elején nem árt egy kis színt adni a „sápadt” lábnak (megszabadulhatunk ezzel egyik fő komplexusunktól, minthogy sokkal esztétikusabb látványt érünk el vele…) pld. a következő „házi” eljárással:
Keverjünk össze két egység hidratáló tejet egy egység önbarnító készítménnyel. Alkalmazzuk mindennap addig, amíg a kívánt színt elérjük. Azután elég kétnaponta felvinni a bőrre, a szín megtartása érdekében.

  • Béta-karotin kúra

A béta-karotin „belülről” barnít – a bőrhámban elraktározódik, természetes barnító. Amellett, hogy hatékony antioxidáns és többek közt immunerősítő hatású, ez esetben barnító hatására koncentráljunk. Kapható tabletta vagy kapszula formájában is, de a legjobb, ha természetes úton jutunk hozzá. A zöldségek közül a sárgarépa tartalmazza a legnagyobb mennyiségben, ezért ajánlott egy ún. répakúra tavasszal, azaz napi 3-4 szál nyers sárgarépa elfogyasztása. Egyébként béta karotinban gazdag, és így kiemelésre érdemes még a sárgabarack, vagy a sütőtök.

Galenus