Húsvéti finomságok

2013-03-27 11:06:00    

Tojás, bárányhús, kalács, sonka, tarja, hagyma, paprika, és megannyi nyalánkság a húsvéti asztalon. De vajon mindenki ehet mindenből nyugodtan?

Húsvét ünnepe

A húsvét a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe: ezen a napon Jézus Krisztus feltámadására emlékezünk. A kereszténység ünnepe mellett a megújulás, a tavasz, ünnepe is. Így a húsvéthoz kapcsolódó ételeknek, tevékenységnek megvan a maga vallási és természeti háttere, amit sokan már nem ismernek, s csak a húsvéti ételekre koncentrálnak.

Tojás, sonka és bárány

A tojás az új élet, a születés szimbóluma, a termékenységnek, magának az életnek a jelképe. Krisztus feltámadásának ünnepén a tojás is az újjászületést jelképezi. Mivel a tojásfestés, a locsolók megajándékozása hímes tojással még mindig az ünnep kedves része, ezért minden családnál jóval nagyobb mennyiségben kerül az asztalra tojás. Néhány jó tanács a tojással kapcsolatban:

  • Csak ellenőrzött helyről, megfelelő szavatossági idővel rendelkező tojást vásároljunk
  • A tojás sok értékes anyagot tartalmaz. A teljesség igénye nélkül: teljes értékű fehérje forrás, jó lecitin forrás, A-, D-, E- vitamint tartalmaz .
  • 1db tojássárgájában kb. 190 mg koleszterin van. Összehasonlításképp: 100 gramm sertésmájban 430mg, 100 gramm trappista sajtban 100 mg koleszterin található, a napi ajánlott koleszterin bevitel 300 mg.
  • "Egy évben csak egyszer van Húsvét!"- felkiáltással az ünnepek alatt ne triplázzuk meg a koleszterin bevitelt, ezért csak módjával fogyasszunk az életet szimbolizáló tojásból ( és ne feledjük: az ajánlott mennyiség: heti 3-4 db)

A sonka a vidéki életforma jellegzetes húsvéti eledele volt. A télen levágott disznóból készült, jól tárolható, füstölt sonka az ünnepet megelőző negyven napos böjt után fenséges falatnak számított - s ez manapság sincs másképp.

 

A bárányhús az ünnep vallási jellegére utal: az ártatlanul megöletett Jézus Krisztust jelképezi.

A böjt

A Nagyböjt, amely Hamvazószerdán kezdődik a római katolikus egyházban a húsvéti előkészület ideje. Jézus negyven napi böjtölésének és kínszenvedésének emlékére tartják. A negyven napos böjt, a hústól való tartózkodás a VII. századtól vált szokássá. A húsmentes étkezés az ételszenteléssel ért véget: húsvéti sonkát, bárányt, kalácsot, tojást vittek megszenteltetni a templomba. Ezeknek az ételeknek az elfogyasztásával kezdődött újra a húsfogyasztás : a hús-vét.

Ám mielőtt elkezdenénk lakmározni a húsvéti asztalról, gondoljuk végig: ki tartotta be a 40 napos böjtöt, mennyire vigyázott előtte az étkezéssel, mennyire kímélte szervezetét?

Konyhai praktikák

 

1. Sonka, csülök, lapocka vagy tarja? A megfelelő minőség mellett figyeljünk az energia tartalomra is. A húsfélék annál energia dúsabbak, minél több zsiradékot tartalmaznak, ezért célszerűbb a soványabb készítményeket fogyasztanunk

 

Mennyiség (100gr) Energiatartalom (kcal)
Főtt, pácolt kötözött pulykasonka 214
Füstölt csülök 251
Füstölt kötözött sonka-lapocka 366

 

2. Az ünnepek alkalmával is legyen otthon friss zöldség: pl.: saláta, retek, újhagyma. Kevés olívaolajjal, ecettel, fűszerekkel könnyű, vitamindús tavaszias saláta készíthető belőlük.

 

3. A hideg ételekhez feltálalt hagyományos majonézes salátákat készítsük csökkentett zsírtartalmú tejföllel, vagy joghurttal. Könnyebb, és kevesebb energiát tartalmaz. Egy hagyományosan készített franciasaláta 100 grammja 278 kcal-t tartalmaz, de ha a majonéz helyett főtt tojás sárgájával, joghurttal készítjük akkor csak 214 kcat.

4. Néhány szó az alkoholról: csak mértékkel, étkezések kísérőjeként. Ne feledjük a rövid italok, a sör és a bor is - az alkohol mellett - igen sok energiát is tartalmaz.

 

Végezetül egy kis salátaízelítő:

  • Tavaszi gombasaláta

Hozzávalók: gomba, újhagyma, retek, joghurt, hidegen sajtolt olaj, citrom, mustár, fehérbors, só. A nyersanyagokat megtisztítjuk, a nyers gombát vékony szeletekre, az újhagymát és a retket karikára vágjuk. A joghurttal, olajjal, mustárral és a fűszerekkel öntetet készítünk, és a zöldségekre öntjük. Összekeverjük, 1-2 órát állni hagyjuk és salátalevél ágyon tálaljuk. 1 adag energiatartalma 80 kcal.

  • Húsvéti saláta

Hozzávalók: savanyú káposzta, füstölt sonka, főtt tojás, hidegen sajtolt olaj, köménymag, petrezselyemzöld, kevés újhagyma. A savanyú káposztát(ha nagyon sós előtte mossuk ki) fűszerezzük, meglocsoljuk olajjal, jól összekeverjük, majd beletesszük a kockára vágott sonkát és kemény tojást. Óvatosan összekeverjük, hűtőszekrényben 1-2 órát hagyjuk állni, majd tálaljuk. 1 adag energia tartalma 105 kcal

Erdélyi Alíz
dietetikus

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!