Herpesz – Az egyik leggyakoribb nemi betegség!

0
2372

Ha meghalljuk a herpesz szót, először a száj szélén jelentkező kiütés jut eszünkbe. Boldog lehet, aki nem ismeri ennek egy sokkal durvább változatát, a nemi úton átvihető fajtát!

Herpes genitalis

A herpeszvírus egyik típusa az ajakherpesz kialakulásáért felelős. A másik típusú kórokozó, a herpes genitalis-vírus, a nemi szerveken okoz elváltozásokat, és ma már ez az egyik leggyakoribb nemi úton átvihető betegség.

A herpes genitalis tünetei

Megjelenési formája olyan, mint az ajakherpeszé, csak éppen a nemi tájékon alakul ki: égő érzés kíséri, apró, fájdalmas, kifekélyesedő hólyagok jelennek meg, emellett láz, levertség, nyirokcsomó-duzzanat is gyakori. A nemi szervek bőrének és nyálkahártyájának sérülése további kórokozók szervezetbe jutását segíti elő. A betegség nőknél általában súlyosabb tünetekkel jelentkezik, mint férfiaknál.

A várandósoknál különösen veszélyes

Különösen veszélyes a várandósok fertőzése, mert átvihetik születendő gyermekükre, akiknél súlyos általános tünetekkel járó, életveszélyes fertőzés alakulhat ki. Éppen ezért, ha várandósságban felismerik a nemi szervek herpeszét, a gyermeket császármetszéssel hozzák világra.

Rendkívül fertőző

Amíg a nemi szerveken látható elváltozások vannak, a betegség nagyon fertőz, de a vírus a tünetek elmúlása után is még körülbelül tíz-tizenöt napig megtartja a fertőzőképességét. A fertőzés tünetmentes is lehet, azonban ez a forma sem véd meg a fertőzés átadásától.

Ha egyszer bekerült a szervezetbe, ott is marad örökre

Ha a herpeszvírus egyszer bekerült a szervezetbe, ott maradandóan élősködik, és ennek jelei a betegség időszakos fellángolásai lehetnek. A szervezet védekezőrendszerének mindenkori állapotától függően kiújulhat a herpeszes fertőzés, melynek súlyossága egyénileg változó lehet. Megjegyzendő, hogy pszichés stressz is kiválthatja a betegség fellángolását.

Kezelési lehetőségek

Olyan kezelés, amely a vírust eltünteti a szervezetből, nem létezik (egyelőre, sajnos). Az antivirális kezelés célja a vírus szaporodásának csökkentése, a tünetek enyhítése, valamint a vírus átvitelének a csökkentése. Az igen gyakran – évente 10–12 alkalommal – kiújuló herpeszfertőzés esetén ajánlott a hosszantartó antivirális kezelés, ez azonban meglehetősen költséges. Az igazi megoldás még várat magára.

Dr. Baross Gábor

csecsemő-és gyermekgyógyász