Rosaceás bőr: hogyan segít a kozmetikus?

0
760

Az érzékeny bőr ápolását jobb, ha szakértő kezekre bízzuk. A rosaceás bőr kezelésében járatos szakember a megfelelő kezelésekkel és hatóanyagok alkalmazásával segíthet megelőzni a tünetek súlyosbodását. A rosacea tünetei napfény hatására rendszerint rosszabbodnak, a tavaszi-nyári időszakban ezért még nagyobb gondot kell fordítanunk a megelőzésre.

Nőknél gyakori panasz

A rosacea megjelenésében az örökletes tényezők mellett a hormonális változások is fontos szerepet játszanak. A betegség férfiakon is kialakulhat, azonban nőknél gyakoribb. Az első tünetek gyakran 40-50 éves kor körül, a menopauza időszakában jelentkeznek. A rosacea megfelelő kezelés hiányában fokozatos rosszabbodást mutat: az arcon jelentkező enyhe bőrpír, majd megmaradó értágulatok után gennyes csomók is megjelenhetnek, majd végső stádiumban a sűrű csoportokban elhelyezkedő csomók összefüggővé válhatnak, és – főként férfiaknál, jellemzően az orr vagy az áll területén – kialakul a  rhynophymaként, vagyis karfiolszerűen megvastagodott bőr néven ismert torzító elváltozás.

 

Rosacea és bőrápolás

A rosacea tünetei rendszerint rohamokban alakulnak ki, tünetes és tünetmentes periódusok váltakozhatnak hosszabb időn keresztül. A terápia egyik fontos eleme hogy erősítsük a kiserek falát – magyarázza Peterman Krisztina szépség-terapeuta, a Dermatica kozmetikusa. Erre kiváló hatóanyag például a rutin, mely a rutaszkorbin egyik összetevője ezen kívül jótékony hatásúak még  a magas C vit tartalmú készítmények. Lényeges még, hogy kerüljük az olyan tényezőket, melyek az erek tágulását fokozhatják. Gyulladásos fázisban nyugtató, – például körömvirág, málnamag olaj, homoktövis – és fertőtlenítő hatású készítményeket alkalmazunk helyileg és szükség szerint belső kezelésként is.

A kozmetikumok megválasztásánál ügyeljünk arra, hogy a készítmények közül ne az olajos és vazelin alapú termékeket válasszuk, mert azok elzárják a faggyúmirigyek kivezető nyílását, így a gyulladás kialakulását fokozzák. A rosaceás bőr ápolására különösen ideálisak az olyan összetevőket tartalmazó illatanyag- és színezékmentes készítmények, melyek a hidratáló hatáson túl védik és erősítik a véredények falait, csökkentik a bőr kipirosodását, és védelmet nyújtanak a napsugarak káros hatásaival szemben. A málnamagban és a homoktövisben természetes UV filter is található az érerősítő hatás mellett, illetve a szőlőmag olaja is tartalmaz természetes UV szűrőt.

Társbetegségek és életmód

A kozmetikai kezelésekkel a bőr állapota látványosan javítható, a hatás azonban csak ideiglenes lehet, ha a háttérben egyéb betegségek húzódnak meg, vagy életmódunkkal fokozzuk a panaszok súlyosbodását.

Az arcon megjelenő tünetek összefügghetnek egyéb gyomor-bélrendszeri betegségekkel, azok gyulladásával is, de a rosacea hátterében vérnyomás ingadozás, néhány esetben pedig az arcbőrön élősködő atkák is állhatnak.

Javasolt az értágulatot fokozó, vérbőséget, kipirulást okozó élelmiszerek, italok kerülése, így az alkohol, forró, erős fűszeres ételek fogyasztása nem ajánlott.
A napfénynek szintén provokáló szerepe van, javasolt már az első napsugarak megjelenésétől magas faktorszámú fényvédő krémmel óvni a bőrt.

A szaunázás vérbőség fokozó hatása miatt szintén kerülendő.

www.dermatica.hu