Esős, hűvös nyarunk lesz?

0
1519

Nemzetközi kutatóintézetek szerint az átlagosnál hűvösebb és csapadékosabb lehet az idei nyár a Kárpát-medencében, és csak az ősz közeledtével térhetnek vissza az átlagos hőmérsékletek. Idén tehát megszakadhat az aszályos nyarak sorozata.

Hűvös, csapadékos nyár

Nyolc nemzetközi intézet, köztük az amerikai NASA, az orosz Hidrometeorológiai Intézet és a Japán Meteorológiai Ügynökség hosszútávú szezonális előrejelzései alapján nem csak az elkövetkező napokban, hanem egész nyáron a megszokottnál hidegebb és csapadékosabb évszakra készülhetünk – összegezte az Esőtánc.hu. Mindez nem azt jelenti, hogy nem lesznek kánikulai időszakok, csupán annyit, hogy az átlaghőmérséklet alatt maradhat a szokásosnak és némileg több eső várható.

A várható csapadék tekintetében az intézetek között nagy az egyetértés, jellemzően átlag körüli, vagy a feletti csapadékkal számolnak. Az amerikai és brit meteorológiai szolgálatok emelik ki egy csapadékosabb forgatókönyv esélyét.

A hőmérsékletet tekintve már nagyobb az eltérés az intézetek között. Az intézetek többsége átlag körüli, vagy annál hidegebb időjárást vár, itt is elsősorban az amerikai és brit intézetek jelzik előre a hűvösebb nyár lehetőségét. A brit MetOffice különösen a nyár elejét várja hűvösre. Velük ellentétben a japán JAMSTEC és a Columbia Egyetem modellfutásai egy átlagosnál kissé melegebb nyarat vetítenek előre. Összesítésben azonban a hűvösebb forgatókönyv tűnik valószínűbbnek.

Az őszi időszakra már kevesebb intézet ad előrejelzést, ám ezek alapján ebben az évszakban némi melegedési tendencia figyelhető meg, és a hőmérsékletek visszatérhetnek az átlag körüli értékre, jelentős bizonytalanság mellett.

A szezonális előrejelzések jellemzően három-hat hónapos időtávra jelzik előre az időjárás alakulását, de a rövid távú előrejelzéstől eltérő módon. Ezek az előrejelzések ugyanis csupán az átlagtól való eltérés valószínűségét tudják modellezni. Azaz azt, hogy az átlagosnál csapadékosabb, vagy szárazabb, illetve melegebb vagy hűvösebb időszak áll előttünk, valamint azt, hogy ennek bekövetkezése milyen eséllyel várható.

Bízhatunk a hosszútávú előrejelzésekben?

Az Esőtánc.hu időjárási portál immáron hatodik alkalommal összesítette a  nyolc legnagyobb nemzetközi intézet hosszútávú előrejelzését az előttünk álló időszakra. Fontos tudni, hogy ezeknek az előrejelzéseknek a pontossága a napi időjárás-jelentésekhez képest alacsony. Korábban igen jól jelezték előre, az aszályos nyarakat, de az idei tavasz kapcsán például túlbecsülték a hőmérsékletet, és nem jelezték előre a szokatlanul hideg márciust. Az előrejelzések általában akkor megbízhatóak, ha a modellek között nagy az egyetértés, ami jelen esetben fennáll.

A meteorológusok nem jósok

A szezonális előrejelzések alapvetően éghajlati adatokra épülnek, és elsősorban az óceán felszíni hőmérsékletinek adatait használják fel. Ez alapján modellezik az óceán-légkör kölcsönhatását. Az óceánok hőmérséklete ugyanis befolyásolja az időjárás mintázatát. Ezek a hatások nem egyértelműek és jól kimutathatóak az egymást követő napok időjárásában, ám egy hosszabb időszaki időjárásának átlagában igen jól kimutathatóak.

A tengerek felszínének lassú hőmérséklet változása jól előrejelezhető, egyes esetekben akár hat hónapra előre is. A tengerfelszín hőmérséklete és a légkör kölcsönhatása jól leírható számítógépes modellekkel. Ezek képezik a hosszútávú időjárás előrejelzés alapját. A legismertebb és legjobban feltárt összefüggés a tengerfelszín hőmérséklete és az időjárás alakulása között az El Nino jelenség.

Jól is jöhet a turizmusnak

Az átlagosnál hűvösebb nyár nem feltétlenül kedvezőtlen az idegenforgalomra. Ez az előrejelzés ugyanis nem egy csapadékos, esős nyarat jelez, hanem csupán egy átlagosnál hűvösebb nyarat, ami akár jelentheti azt is, hogy a tavaly tapasztalt extrém hosszú és gyakori hőségidőszakok gyakorisága csökken, ami az idegenforgalomnak sem kedvező.

SeoPress