Az első nőgyógyászati vizsgálat

2002-07-24 15:44:01    

Ismerjük el, senki sem szeret orvoshoz menni. Néhány szakma képviselőjétől, különösen a fogorvostól és a nőgyógyásztól szinte félnek is az emberek. S különösen félnek a lányok az első nőgyógyászati vizsgálattól.

Ahhoz, hogy sikerüljön ezt a félelmet oldani, rögtön az elején tisztázni kell valamit. A nőgyógyászati vizsgálat nem jelent feltétlenül hüvelyi vizsgálatot. Az a fiatal lány, aki még szűz, és felkeresi a nőgyógyászt, ugyanolyan érintetlenül fog távozni a rendelésről. Kissé szókimondóbban fogalmazhatok úgy is, hogy senki sem szeretné és nem is fogja a szüzességét egy vizsgálóasztalon elveszteni.

 

Amennyiben feltétlenül szükséges áttapintani a kismedencét, a vizsgálat végbélen keresztül – 1 ujjal – történik. Ez legfeljebb kissé kellemetlen, de semmiképpen sem fájdalmas. A hüvelyváladék laboratóriumi vizsgálatához vékony vattás pálcával vesznek mintát. Ma már minden korszerűen felszerelt rendelőben ott áll az ultrahangkészülék, mellyel fájdalom és kellemetlenség nélkül lehet képet nyerni a kismedencei szervekről.

Mikor menjen először nőgyógyászhoz a tinédzser? Egyszerűbb a helyzet, ha a lánynak valamilyen panasza van (pl. folyás, renszertelen vérzés). Ilyenkor akarva-akaratlanul, de a vizsgálatra el kell menni. Nem baj, ha a beteget elkíséri az édesanyja; jelenléte a vizsgálatnál oldja a stresszt. (Természetesen az a lány, aki már kellően önállónak érzi magát, ne vigyen kísérőt.)

Azoknak a lányoknak, akiknek korábban nőgyógyászati panaszuk még nem volt, első alkalommal a szexuális élet megkezdése előtt célszerű felkeresni nőgyógyászt. Ilyenkor az orvos elbeszélget velük, elmondja a terhesség elleni védekezés különböző – ebben a korban szóba jövő – módszereit, valamint felírja a szükségesnek látszó gyógyszereket. Ehhez a beszélgetéshez viszont nem szükséges a mama.

dr. Bárány János
szülész-nőgyógyász adjunktus

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!