Mit hagyunk a szállodai szobákban?

0
1863

Leggyakrabban ruháikat hagyják el a magyar szálláshelyeken a vendégek, de különlegesebb dolgokat is találtak már az alkalmazottak: hajszárítóburát, légzőkészüléket, fogsort, szexuális segédeszközt és nejlonzacskóban egy ház árának megfelelő összeget is.

Ottfelejtett gyerek, feleség, kisállat

Az utazási információkat összegző szállás.hu honlap felmérése szerint a magyar szállásadók többségénél csak minden tizedik vendég hagy hátra valamit a szobájában, tíz százalékuk szerint viszont a vendégek negyede felejt ott kisebb-nagyobb dolgokat a szállodában. A megkérdezett szálláshelyek közül hétnél még az is előfordult, hogy az üdülésre elvitt kisállatot vagy valamelyik családtagot – gyerekeket, illetve egyszer a feleséget – „felejtették” ott a vendégek elutazáskor.

 

Képesek vagyunk egy ház árát is a szállodában felejteni

  • Csaknem 400 magyar szálláshely válaszai alapján leggyakrabban ruhaneműket szoktak a szobákban felejteni: találtak már különleges női fehérneműt, kórusruhát, póthajat és műfogsort is. A ruhákat szorosan követik a higiéniai termékek, de a gyerekjátékok is gyakori szereplői a talált tárgyak listájának.
  • Sokszor egy értékesebb ruhadarabot is elhagynak, például márkás bőrkabátot, inget vagy túrabakancsot, de az is előfordul, hogy jelentősebb összeget hagynak valamelyik félrehajított ruhában: egy farmernadrágban több mint 80 ezer forintot találtak a szállásadók, másutt több millió forint lapult egy elfelejtett mellény zsebében, de a legnagyobb fogásnak mégis egy ház árának megfelelő összeg volt, ezt valaki nejlonzacskóba csomagolva felejtette a panzióban.
  • A legértékesebb talált tárgyak között az ékszert és a műszaki cikkeket említették leggyakrabban a szállásadók. A legjellemzőbb gyűrű, okostelefon, laptop és fényképezőgép, de hagytak már el fordítógépet, kézi masszázsgépet és nyomtatót is. A legszokatlanabbak között említették a vadászfegyvert, az álló hajszárítóburát vagy a szálláshely környékén fogott, fiókba zárt pelét.
  • Nagy értékű talált tárgyak között tartanak számon egy szobában felejtett értékes festményt és egy komplett herendi porcelánkészletet, de előfordult már, hogy életmentő gyógyszereket, mankót, inzulininjekciót, protézist vagy légzőkészüléket hagytak a szálláson. A szokatlan talált tárgyak között a válaszadók kilenc százaléka jelölt meg szexuális segédeszközöket.

A felmérésben több szállásadó kiemelte, hogy mindig figyelmezteti a vendégeket a távozáskor arra, hogy nézzenek körül, ennek ellenére csak néhányan mondták, hogy náluk még soha nem hagytak ott semmit. A szálláshelyeken az általános gyakorlat szerint a vendég visszaérkezéséig megőrzik, vagy ha erre mód van, elpostázzák a talált tárgyakat.

MTI