Új uniós előírások vonatkoznak a kozmetikumokra

0
1603

A napokban lépett életbe az EU 2009-ben elfogadott, új, kozmetikumokra vonatkozó irányelve, hogy a fogkrémtől a naptejeken keresztül a sminkkellékekig biztonságosabbá váljanak a kozmetikai termékek az Európai Unióban.

Az új előírások mind az unióban előállított, mind az importált termékekre vonatkoznak. A csütörtökön életbe lépett rendelet értelmében a gyártóknak szigorúbb termékbiztonsági előírásoknak kell megfelelniük, csak olyan termék helyezhető ki a polcokra, amelyen feltüntetik, hogy ki az a jogi vagy természetes személy az Európai Unióban, aki felelősséget vállal a termékért, a készítményeket forgalomba hozataluk előtt be kell jelenteni egy európai szintű adatbázisba, amelyben például mérgezés esetén gyorsan és könnyen hozzáférhető az adott szer összetevője.

 

Többet árul el a csomagolás

Az új szabályozás a termékért felelős személy számára azt is kötelezővé teszi, hogy az illető értesítse a tagállami hatóságokat a készítmény súlyos nem kívánt mellékhatásairól, emellett pedig a hatóságok a fogyasztóktól és szakértőktől begyűjtött adatokat is megosztják majd egymással. Mindemellett az új rendelet értelmében minden olyan színezéket, tartósítót vagy UV-szűrőt, amely nanorészecskéket tartalmaz külön engedélyeztetni kell, és ezt a csomagoláson is fel kell tüntetni az adott összetevő mögött zárójelben.

A bizottság emlékeztet, hogy a kozmetikai termékeket 35 éve szabályozza közösségi jogszabály, amelyet azóta nem kevesebb mint hét alkalommal módosítottak. A mostani szabályok 2009-es elfogadását követően a mai napig volt idejük a gyártóknak, hogy felkészüljenek és megfeleljenek az új előírásoknak. Mostantól már csak az új szabályoknak megfelelő termékek kerülhetnek forgalomba.

MTI