Zárva van az aranykapu – amikor a hüvelyizom görcsbe rándul

0
2779

A hüvely és a medenceizom görcsös összehúzódását, a nemi aktus kísérletére, nevezzük vaginizmusnak. Néha megfigyelhető ezzel egy időben a combok reflexszerű összezárulása, a hasizmok görcsös összerándulása is. A végeredmény pedig az aktus ellehetetlenedése, vagyis a hüvelybe való behatolás sikertelensége.
Nem is gondolnák az emberek, hogy a várandósság elmaradása, a gyermekáldás sikertelensége mögött nem kevésszer ez a probléma húzódik meg. Sok esetben annyira erős a félelem, hogy már a nőgyógyászati vizsgálatot is lehetetlenné teszi, sőt a nő saját magának egy tampont, kúpot sem képes felhelyezni.

A vaginizmus kialakulásának okai

Ha a nőgyógyász semmilyen szervi elváltozást nem talál (és legtöbbször nem talál), a vaginizmus pszichés eredetű, ahol szorongás, sőt néha már fóbiás félelem van a háttérben. De hát a szorongás mitől van? Ennek több oka lehet. A pszichés eredet összefügghet a szűzhártya átszakításától, ill. a fájdalomtól való félelemmel. A fizikai fájdalmat kevésbé tűrők, vagy, akik az elbeszélések alapján „szörnyűbbnek” gondolják az első szeretkezést, ők produkálják a tünetet.

Sminkelő nő.

A beszélgetések során sok esetben kiderül, hogy a fizikai fájdalomtól való félelem mögött valós emlék húzódik.

  • Ilyen lehet egy gyerekkori baleset. Pl. az egyik nő gyerekkorában biciklizéskor úgy esett el, hogy felhasadt a kis nemi szerve, össze kellett varrni.
  • Egy másik anamnézisből pedig egy szerencsétlen kamaszkori nőgyógyászati vizsgálatra derült fény.
  • Sok esetben a személyiséget fel kell „növeszteni”. Hiába nőies, csinos egy lány, ha a lelke mélyén még kislány. Egy kislánynak pedig szűznek kell maradni! Ezért lehet az, hogy a petting alatt magas szexuális izgalmat is el tud érni, az orgazmust is átéli, de ha a partnere pénisze a hüvelyhez közeledik, elmúlik a varázs, megszűnik a nedvesedés, az izgalom, és beáll a görcs.
  • A „leglogikusabb” félelem, ami miatt sikertelen az aktus, a terhességtől való félelem. S ebben sajnos sokszor az a nehézség, hogy hiába kezd a lány védekezni, a szorongása ettől nem múlik el automatikusan. Amikor először hallottam egy nőtől, hogy hiába szed fogamzásgátlót, a gumit is megköveteli a férjétől, meglepődtem, ma már nem. A szorongás ugyanis legtöbbször irreális, az illető a józan eszével tudja is, sőt kineveti saját magát, de mégis… Racionális ésszel azt pláne nehéz felfogni, hogy ha már a pár tényleg akar gyereket, akkor mért nem oldódik meg a szexuális probléma automatikusan! Legtöbb hozzám eljutott párra az a jellemző, hogy sok-sok éve él együtt,  de ha még van egyáltalán szexuális életük, az pettingből áll. Csak akkor foglalkoznak a gondjuk megoldásával, ha már gyereket akarnak!

„ Sok nő akar gyereket egy bizonyos kor után, de nem mindenki szeretne!”

„ Sok nő akar gyereket egy bizonyos kor után, de nem mindenki szeretne!”- mondta nem egyszer tanítványainak, így nekem is Lux Elvira! Ezt az ambivalens helyzetet kell feloldani, megoldani nekünk, szexuálpszichológusoknak! A kitartó páciensekkel meg is oldható, de a párjukra is nagy szükség van a sikeres terápiához! Most csak a „primer” vaginizmusról beszéltem. Ezekben az esetekben a nő mindig szűz. A „szekunder” vaginizmus abban hasonlít az előzőhöz, hogy a behatolás itt is képtelenség, de a nők már nem szüzek, hanem valamilyen konkrét történés váltja ki a hasonló tünetet, azonban ez már egy másik cikk témája lehetne…

Bede Zsuzsa
klinikai szakpszichológus, szexuálpszichológus