A művészet nem csak gyönyörködtet – gyógyít is

2013-09-27 10:16:00    

A művészetterápia lényege, hogy a mentális problémákkal küzdő, sokszor zárkózott betegek az alkotás valamely formájának segítségével képesek legyenek kifejezni önmagukat. Ez az önmegvalósítás bármilyen úton életre kelhet, akár egy irodalmi műben, akár a zenében, de a festészetben is. A művészetterápia egyik különleges rendezvénye a PsychArt24, mely csúcsra járatása az alkotás élményének, ami egyszerre gyönyörködtet és gyógyít.

A pszichiátriai illetve mentális betegséggel küzdők számára a művészet olyan terápiás módszer, mellyel szavak nélkül, alkotásokon keresztül fejezhetik ki önmagukat. A gyakorlatban is bevált művészetterápia segít a betegeknek megnyílni mások előtt, elfogadni az állapotukat, sőt gyakran a gyógyulásban is komoly szerepet játszik.

 

Mire jó a művészetterápia?

„A művészetterápia olyan terápiás forma, amellyel a mentális illetve pszichiátriai betegek rehabilitációját végezzük. A kezelések alatt a betegek azon készségeit, képességeit igyekszünk a felszínre hozni, amiről addig nem tudtak, vagy éppen a betegségük miatt feledkeztek meg. Ennek a terápiának az alkalmazásával az értékképzésüket, az önbecsülésüket fejlesztjük, hiszen saját magukat fejezhetik ki a művészet segítségével. Bármilyen kifejezésmóddal sikereket érhetünk el, legyen szó a zenéről, az irodalomról vagy éppen a festészetről. A művészetterápia jelentős segítséget nyújt az önkifejezésre azoknak a betegeknek is, akik verbálisan nem tudják megértetni önmagukat, alkotásokban viszont képesek kommunikálni a világgal. A kezeléssel szinte kivétel nélkül minden páciensnek tudtunk segíteni abban, hogy együtt tudjon élni a betegségével vagy teljesen kigyógyuljon abból” – mondta el dr. Simon Lajos, a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának egyetemi docense.

 

PsychArt24 művészetterápiás esemény

Gyógyulás és öröm

A művészetterápiás kezeléseken részt vett betegek már jól tudják, hogy a festés nem csak gyógyuláshoz vezet, de örömet is okoz az alkotónak. A Moravcsik Alapítvány által létrehozott PsychArt24 festőmaraton épp ezt az örömet szeretné elhozni mindenki életébe, aki hajlandó ecsetet ragadni, hogy art brut művészekkel együtt hozzon létre maradandó alkotást.

 

Mi az a PsychArt24?

„A PsychArt24 kezdeményezést épp azért keltettük életre, hogy mindazon művészek, amatőr vagy profi alkotók, egészségesek és pszichiátriai vagy mentális problémával küzdők együtt tapasztalják meg, milyen örömet okoz a festés. A maratoni festés 24 órájában bárki alkothat, festőművészekkel és outsider alkotókkal közösen hozhat létre valamilyen értéket. Az esemény teljesen nyitott, a lényege éppen az, hogy a közös munkafolyamat során senki ne érezze magát megbélyegezve, hiszen minden alkotó ugyanolyan értéket képvisel. A PsychArt24 festőmaratonon résztvevő art brut alkotók jelenléte több szempontból fontos. Tudni kell róluk, hogy mind részt vettek korábban művészetterápián, és ennek segítségével küzdötték le pszichiátriai vagy mentális betegségeiket. Ők az alkotásban egyfajta stabilitást éreztek, így a festészet az életük része maradt, a festőmaraton pedig egy különleges lehetőség, hiszen 24 órán keresztül alkothatnak együtt műértőkkel és profi művészekkel. Másfelől az art brut alkotók nem csak mint művészek, hanem mint az esemény főszervezői és lebonyolítói is részt vesznek a munkában, így a korábbi segítségre szorulók most segítővé válnak, akik nélkül nem működik a folyamatos munka” – tette hozzá dr. Simon Lajos hangsúlyozva, hogy a rendezvény célja a diszkrimináció teljes megszüntetése.

A PsychArt24 szeptember 27-én (Semmelweis Egyetem – Elméleti Orvostudományi Központ, Budapest IX. ker., Tűzoltó u. 37-41.) már negyedik alakalommal nyitja meg kapuit, hogy egészséges és mentális vagy pszichiátriai betegséggel küzdő festők közös munkáját biztosítsa anélkül, hogy a megbélyegzéstől kellene tartaniuk. A péntek déltől szombat délig tartó rendezvény alapvető célja az, hogy erősítse mentális és pszichiátriai betegséggel élő, art brut művészek önértékelését, és segítse az alkotók érvényesülését a művészet segítségével. Az elkészült műveket október végétől kiállításon tekinthetik meg az érdeklődők.

Kék-Ezüst Kommunikáció

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!