SZEX szólóban?

0
4422

Talán a „legcikibb” szexuális téma a maszturbáció. Nagyon ritkán ecsetelik a saját, szólóban végzett szexuális életüket még a legkidumálósabb emberek is. Az önkielégítés természetes dolog, mégsem árt körbejárnunk egy kicsit a témát Bede Zsuzsanna szexológussal.

Talán a „legcikibb” szexuális téma a maszturbáció. Nagyon ritkán ecsetelik a saját szólóban végzett szexuális életüket még a legkidumálósabb emberek is, miközben a rendelésemen egyre többször előjön ez a tevékenység. Ma már szinte mindenki tudja, hogy az önkielégítés nem káros, sőt bizonyos korban, helyzetben természetes dolog. Mégis beszélnünk kell róla. Ez a kérdés ugyanis nem olyan egyszerű, mint amilyennek első pillanatban tűnik.

 

A maszturbáció természetes dolog, ám vannak helyzetek, amikor el kell gondolkodni...

Maszturbáció – nem a romlás gyökere!

Talán nincs a nemiségnek még egy olyan kérdése, amelyet ennyi titkolózás, álszemérem és áltudományos magyarázat venne körül. A keresztény kultúrában vált büntetendő cselekedetté. Orvosi könyvek szerzői a romlás gyökerét, az elmebetegségek okát látták benne. Az emberek tudatában annyira mély gyökeret vertek mindezek, hogy még az oly felvilágosultak körében is elevenen élnek a maszturbációval kapcsolatos rossz érzések. Sok páciensem tévesen a szexuális problémájukat is erre vezetik vissza.

Óvodások is csinálják

Még az óvónők egy része sem tudja, hogy már a kisiskolásoknál, sőt a 3-6 éves gyerekeknél is létezik önstimuláció. Ilyenkor a kisgyerek nincs tudatában, hogy mit csinál, csak annyit tud, hogy jó, nagyon kellemes neki. A környezete viszont általában nehezen tűri ezt, és kezdi beépíteni a „kézzel odanyúlni csúnya dolog!”, gátlását. Természetesen az önkielégítés a kamasz korban a legintenzívebb.

Kamaszkori gátlások

Ma a modern szexológia a pszichoszexuális fejlődés természetes tevékenységének tartja, akkor hát mi is a baj, mi okozza a gondot?

Külön kell választani a tinik és a már párkapcsolatban élő felnőttek maszturbálását! Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a serdülőkori önkielégítés nem okoz kárt, de a serdülő a szülői, nevelői, vallási tilalom hatására akaratgyengének hiszi magát, úgy érzi, mások látják rajta, mit szokott csinálni, így szégyenlőssé, gátlásossá válik. Erről senkivel nem mer beszélni még a barátjával sem. Sokszor felnőtt korig is cipeli a bűntudatát. Később pedig, ha valamilyen problémája jelentkezik, ( mint pl. férfiaknál a merevedési zavar, korai magömlés, a nőknél a vaginális orgazmus hiánya), az önkielégítésre vezetik vissza. Pedig pont az ellenkezője igaz, szexuális probléma esetén nem ritka, hogy a szexterápia keretén belül felnőtt korban kell „bepótoltani”.

Amikor már gond van

A nagy változást az internet világa hozta, de persze mindig is voltak férfiak, akik felnőtt korukban is intenzíven maszturbáltak. Régen a peep-show-k és a pornó mozik adtak erre alkalmat. Az online oldalak azonban megváltoztatták a szokásokat: könnyű hozzáférés, rettentő nagy változatosság, határtalan választék.

Elnézést a feminista nőktől, de ebben tényleg nagy különbség van a két nem között! Pornófüggő lánnyal én még nem találkoztam, annál több férfival!

Egyszer csak az kezdett feltűnni nekem, hogy egyre több nő keres fel azzal: a barátja, férje nem közeledik hozzá. Ennek természetesen több oka is lehet, de kirjzolódását véltem felfedezni egy speciális férfi szerepnek. Ezek a férfiak általában úgy próbálják menteni a helyzete, hogy azt bizonygatják, nekik valahogy nem hiányzik a szex stb. Akkor jön a döbbenet, amikor a nő rájön, hogy a párja igencsak intenzíven maszturbál. Nagy csalódás, önbizalomvesztés kísérheti ezt a felfedezést a nő részéről. Egy nő úgy értelmezi a helyzetet, hogy ő annyira nem jó, nem kívánatos, hogy még egyedül is élvezetesebb a férfinek a szex, minthogy őt kérje meg erre, vagy szerelmeskedjenek együtt. Ezt egy speciális „megcsalásként” értelmezik .

 

Mért lehet, hogy egy férfi inkább választja a maszturbálást ahelyett, hogy kedvesével szerelmeskedjen?


A férfiak ezen csoportja se homogén, főleg a kezdeti motivációban.

  • Az introvertált, zárkózott, szorongó fiúk félnek az ismerkedéstől, randitól, nem érzik magukat „jó pasinak”, ezért maradnak otthon, és folytatják egyedül a szexet felnőtt korban is. Ha ez „túl jól” sikerül, bizony az agy azokhoz az ingerekhez szokik hozzá.
  • A férfiak másik csoportja lustaságból, kényelemből folytatja ezt a tevékenységet. Ilyenkor nem kell csak önmagára figyelni, nem kell nagy energiát befektetni, ez egyfajta nárcisztikus szex. A szex személytelenné válik, és nem kapcsolódik össze az érzelemmel. Viszont az ingerek egy idő után megszokottá, unalmassá válnak, ami nem gond az internet világában, keres egy hatékonyabb pornó oldalt. No, ezekkel a felfokozott szexuális ingerekkel egy nő sem tudja felvenni a versenyt! Ugyanakkor ezek a férfiak bizonygatják, hogy minden férfi maszturbál, és néz pornót, aztán ők próbálják a társukat a pornóból vett ötletekre rávenni. A legrosszabb esetben már komoly merevedési gonddal szembesül a férfi, és ekkor már egyértelmű, hogy mért nincs a párjával nemi élete.

 

Maszturbálni vagy nem maszturbálni, ez itt a kérdés

Ha a szexuális életük harmonikus, elegendő, és senki nem maszturbál, nem baj. Nem is kell.
Ha bármelyik fél szükségét látja, hogy rendszeresen önkielégítést végezzen, mert a párjánál nagyobb az étvágya, vagy vele valami miatt nem lehet, és nem akarja se megcsalni ezért, se erőltetni a több szexet, akkor csinálja, és ne legyenek rossz érzései.
Viszont ekkor inkább a fantáziáját használja ne a durva pornót, figyeljen az időtartamra, ne siessen.
Ha valakinek már több kedve van szólóban szexelni, mint a parterével, akkor viszont ezt vegye jelzésnek, és tegyen ellene még időben!

Bede Zsuzsanna
klinikai szakpszichológus

szexológus