Pattanások felnőttkorban: betegség és stressz is okozhatja

0
953

A zavaró bőrhibák nem csak serdülőkorban jelentkezhetnek. A felnőttkori pattanások kezeléséről Peterman Krisztina szépség-terapeutát, kozmetikust kérdeztük.

A felnőttkorban jelentkező pattanások esetén – különösen, ha egyéb tünet is társul a bőrpanaszok mellé – érdemes komplex orvosi vizsgálatot is kérnünk, a bőrön jelentkező tünetek ugyanis szervi bajokra is utalhatnak.

Kiváltó okok

A serdülőkori pattanások megjelenése főként az akkor bekövetkező hormonális folyamatok következménye. Az érintettek nagy többségénél a szervezetben az idő tájt lezajló változások végén a bőrhibák is eltűnnek, de vannak, akiknél nem, vagy csak kis mértékben észlelhető javulás. Esetükben a pattanások felnőttkorban is gondot okoznak, de az is előfordulhat, hogy sokáig problémamentes az illető, majd egyszer, látszólag minden ok nélkül ismét felbukkannak a zavaró bőrhibák. Felnőttkori megjelenésük többnyire stresszes helyzetekben jellemző, de okozhatja hormonális változás is, például menstruáció, vagy épp menopauza esetén. A fogamzásgátlók szedése is előidézheti a bőrproblémákat, de bizonyos betegségek, vagy gyógyszerek szedése is hozzájárulhat ismételt megjelenésükhöz.

Kivizsgálás és bőrápolás

A felnőttkorban jelentkező pattanások esetén – különösen, ha egyéb tünet is társul a bőrpanaszok mellé – érdemes komplex orvosi vizsgálatot is kérnünk, a bőrön jelentkező tünetek ugyanis szervi bajokra is utalhatnak – hívja fel a figyelmet Peterman Krisztina. Emésztési problémák, vagy hormonális eltérések is okozhatják a pattanások megjelenését. Ha mindehhez hajhullás, hirtelen bekövetkező hízás, vagy túlzott szőrnövekedés is társul, a tapasztalt kozmetikus mindenképp javasolni fogja bőrgyógyász, vagy endokrinológus felkeresését. A bőrtünetek kezelésére természetesen emellett is figyelmet kell fordítani. A mindennapos bőrápolással és sminkeléssel kapcsolatban érdemes a problémás bőr kezelésére szakosodott kozmetikus segítségét kérni, aki az otthoni bőrápolás lépéseinek bemutatása mellett a termékek megválasztásában is segítségünkre lesz.

Tanácsok a szép bőrért

  1. Ha felmerül a gyanú, hogy a bőrhibák megjelenésének hátterében egyéb belső elváltozás is meghúzódhat, akkor először azt kell kezelni, majd ezzel párhuzamosan haladhat a bőr külső ápolása is.
  2. A bőrápolásban kerüljük a szélsőségeket, ne válasszunk divatból, keressük a bőrtípusunknak megfelelő, bevált termékeket.
  3. A növényekből kivont, kéntartalmú készítmények előnyösen hatnak faggyúmirigy működést csökkentő, pórusösszehúzó és fertőtlenítő hatásuknál fogva. Használatuk során azonban duzzanattal, bőrpírral járó érzékenység is jelentkezhet, ezért javasolt előbb kis felületen bőrpróbát végezni.
  4. A szalicilsav a pattanástalanító készítmények gyakori összetevője, emellett ránctalanító hatással is bír. Gyulladáscsökkentő, hámlasztó hatású, napi rendszerességgel alkalmazható.
  5. Súlyos panaszok, eredménytelen kezelések esetében nyújthat segítséget a benzoil- peroxid. Bőrre kenve antibakteriális hatást fejti ki, a hatóanyagot tartalmazó készítmények receptkötelesek, bőrgyógyász írhatja fel. Nagyfokú hatékonysága mellett kellemetlen mellékhatása, hogy erősen szárít, fokozza a szabadgyökök termelődését a bőrben, ezáltal a bőr öregedését gyorsítja. Alkalmazását követően fontos a bőrt a megfelelő készítményekkel regenerálni.
  6. A külső kezelések mellett a bőr belső ápolásra is fordítsunk figyelmet. Az egészséges életmód pilléreinek tartott étkezési szokások, a vitamindús táplálkozás és a rendszeres, vérkeringést fokozó, így a méreganyagok kiürülését is serkentő testedzésre vonatkozó javaslatok követése a bőr állapotán is sokat javíthat.

 

Lelki egyensúly

A felnőttkorban jelentkező pattanások kialakulásában a lelki tényezők szerepe sem elhanyagolható. A szép bőr az elegendő alvással kezdődik, próbáljunk naponta legalább 7 órát szánni a nyugodt pihenésre. Figyeljünk a testünk jelzéseire, étkezési szokásaink megváltozása vitamin-, vagy ásványi anyag hiányt is jelezhet, de a fáradtságra utaló jeleket se hagyjuk figyelmen kívül. A stressz szintén hozzájárul a bőrhibák megjelenéséhez, ha kizárni nem is tudjuk, de próbáljuk csökkenteni, vagy a kedvezőtlen hatásait ellensúlyozni például jógával, masszázzsal, relaxációval. Kerüljünk harmóniába önmagunkkal és a környezetünkkel is. Szeressünk és hagyjuk, hogy szeressenek, mert ez az érzés meglátszik a külsőnkön is.

www.dermatica.hu