„Olyan petyhüdt az arcom…” – 2. rész

0
10957

Nézzük azokat a módszereket, amelyek a fiatalos arcbőr megőrzésében/visszanyerésében segíthetnek! S lássuk azokat az eljárásokat, amelyek a bőröregedés okainak feltárásához adnak kiindulópontot!

Tuja, mitől tűnik fáradtnak az arca? Hallott már arról, hogy a fiatal arc V betűje, hogyan változik fordított V-re?

Olvassa el cikkünk első részét, s mindezekre választ kap! >>>>

Kozmetikai eljárások

Hatóanyagok, melyek feszesítenek

  • Kollagén-védők

A kollagén fokozott termelődése, általa a bőr megújulása, jó formában tartása olyan alkotóelemeknek köszönhető, mint az L-Prolin aminosav, vagy a Hidroxiprolin, illetve azoknak a bőrjavítóknak, mint pld. a retinol, egyes algák, a C-vitamin, a bio-esszenciális olajok (pld. argán-, muskátli-, citromfű-olaj kivonat), a peptidek. Az ilyen alapú kozmetikai termékek (esetünkben az arckrémek a nyakra is alkalmazva) intenzív bőr- és sejtfiatalító, bőrfeszesítő hatásúak.

  • Adipocita élénkítők speciális arcrészeken

Az adipociták a dermisz alatt található, speciális zsírsejtek. A 2013-as év nagy újdonsága a kozmetikában, hogy az arc teltségének eléréséhez stimulálni kell az adipociták termelődését, így jobban fixálva a zsírt csak azokon a helyeken, ahol szükség van rá. Így elkerülhetővé válik a beesett arc és halánték megjelenése. Ezek a hatóanyagok pontosan ott lépnek működésbe, ahol az eddig ismert lipofilling (zsírfeltöltés) az esztétikai orvoslás területén. (Ez utóbbi a ráncok eltüntetése, az arc teltségének elérése céljából alkalmazott módszer.)

  • A bőrfeszesítő hialuronsav

A kozmetikai termékek „sztárja”, a bőrre gyakorolt rendkívül kedvező hatása miatt a fiatalság elixírjének is nevezik.  Antioxidáns, vízmegkötő tulajdonsággal rendelkezik, a bőr és kötőszövet tápanyagellátását segíti, fokozza azok térkitöltését, rugalmasságát, ezért a ráncfeltöltésben jelentős szerepet játszik. Az életkor előrehaladtával együtt csökken a hialuronsav mennyisége a bőrben, és az arcon kialakulnak az ún. statikus ráncok – ezért terjednek napjainkban fokozott gyorsasággal a hialuron tartalmú kozmetikai termékek.

Esztétikai orvoslás

Megoldások a bőr megereszkedése ellen

Sovány, beesett arcra:

 

  • Rádiófrekvenciás arckezelés

Hatását a bőr irharétegében fejti ki, rövidhullámok bejuttatásával a bőr ezen részébe. Stimulálja a kollagén- és elasztin-rostok termelődését a dermisz felmelegítése révén.  E rostok szerkezete a hő hatására megváltozik, átmérője megvastagszik. A kezelés mintegy 3 héten át ajánlott, és általában az eredmény már a harmadik kezelés után megmutatkozik. (Mindamellett ezt a technikát nem lehet mindenkinél alkalmazni – olykor csalódást okozhat. Bőrgyógyász előzetes vizsgálata javasolt.)

  • Hialuronsav injekciózása

Ez a fajta ráncfeltöltés, ill. bőrtérfogatnövelés egy olyan technika, melynek során nagyon vékony tű segítségével természetes hialuronsav jut a bőrbe, amitől a ráncok kisimulnak. Hatása nem végleges (egyéntől függően 6-12 hónapig tarthat), mivel a beadott hialuronsav – természetes anyag lévén- fokozatosan lebomlik a bőrben. Injekcióstűn kívül a kezelés történhet tompa végű kanül útján is (ez esetben a szúrások száma nagymértékben csökken). A leggyakoribb alkalmazások: az áll és száj, valamint a járomcsont és száj közötti részek ránctalanítása, a két szemöldök közti függőleges vonalak – mérges ráncok kisimítása, a narancsbőrös áll korrigálása, ajakfeltöltés, az arcon a besüppedések, mimikai ráncok feltöltése, szarkalábak eltüntetése.

  • Lipolifting (zsírfeltöltés)

Végleges módszerről, saját zsír átültetéséről van szó (comb, has, csípő részekről leszívott zsírt juttatnak be az arcbőrbe, ahol szükséges). Lehetővé teszi a térfogatnövekedést a sovány arcon, az arc szerkezetének javítását, ránctalanító, rugalmasságot helyreállító hatású. A plasztikai sebész a zsírt nagyon kicsi vágás útján juttatja be (helyi érzéstelenítés mellett) a kezelt területekre, kifejezetten erre a célra készült, speciális fecskendőkkel. Átmenetileg véraláfutás, ödéma alakulhat ki (ami 6-10 napig tarthat).A végleges eredmény kb. három hónap után mutatkozik meg.

Petyhüdt, vagy elhízott arcra:

 

  • Lifting

Az arcplasztika fiatalító műtéti beavatkozás (face lifting=arcemelés), mely lehet teljes, vagy csak az arc egyes részeire kiterjedő. Ez utóbbi a „mini-lifting”, mely a kisebb elváltozások korrigálására szolgál. Összességében arc-, nyak, halánték- és homlok-lifting a leggyakrabban alkalmazott szépészeti beavatkozás.

  • Arcszobrászat

Átfogó elnevezés. Az arcszobrászat technikája és szemlélete abban tér el a liftingétől, hogy lényegében a teljes arcra összpontosít, az apróbb részletek vizsgálata csak utána következik. A fent tárgyalt eljárások kombinált alkalmazását jelenti.

 

Masszázs a fiatalos arcvonások és nyak visszaállítására

A kozmetikumokkal történő arc- és nyakbőr kezelés után ajánlott, hogy rendszeresen masszírozzuk az arcunkat, nyakunkat (elég erős nyomást gyakorolva ujjainkkal a bőrre a masszázs során.)
3 ajánlott módszer:

  • Az állvonal újrarajzolása

Helyezzük mindkét kezünk behajlított mutató- és középső ujjperceit az áll alá, a kézhát természetes felülre esik. A mutató ujjperc az áll fölött, a középső ujjperc az áll alatt kétoldalt legyen (mintha meg akarnánk csípni a bőrt), majd csukott száj mellett simító mozgással masszírozzuk a bőrt az ujjpercekkel, az állvonal középső részétől kifelé haladva.

  • A járomcsont bőrének stimulálása

Helyezzük a mutató- és középső ujj behajlított ujjperceit az orr mindkét oldalára, melyekkel simítsuk a bőrt az orrlyukak külső sarkától kiindulva a halánték felé. Éreznünk kell az ujjpercek nyomását az arccsonton minden simításkor.

  • Nyakmasszírozás

A nyak mindkét oldalán helyezzük bal- és jobb kezünk behajlított ujjperceit az áll alá. Simító mozgással, fentről lefelé haladva, gyakoroljunk nyomást a bőrre az ujjpercekkel . Paskoljuk is az áll alatti bőrt a kezünk belső részével, ezzel is erősítve a nyak vékony bőrét.

Mindhárom masszázst többször ismételjük!

Galenus