Itt a hideg, védjük a kezünk bőrét!

0
797

Kezünk a bőrkárosodásoknak legjobban kitett testrészünk. A házimunka, a tisztítószerek, az időjárás viszontagságai és egyéb „megpróbáltatások” miatt a bőr külső rétege könnyen tönkremehet. A regeneráló krémek olyan hatóanyagokat tartalmaznak -jelentős mennyiségben -, melyek nélkülözhetetlenek a bőr védelme érdekében. Tanácsos hát többet tudnunk a minőségi kézápoló krémek elengedhetetlenül fontos összetevőiről.

 

 

Mit tartalmazzon a bőrvédő kézkrém?

  • Zsíranyagokat

Ezek az összetevők fontos védelmet jelentenek, mivel megóvják a kéz bőrét a kiszáradástól. A jó kézkrémek többek közt esszenciális zsírsavakat (ómega-3 és ómega 6), Shea-vajat, növényi vagy szintetikus olajokat, glicerint, regeneráló ceramidokat tartalmaznak. Ezek a hatóanyagok rendkívül fontosak a hidratáláshoz, biztosítják a bőr megfelelő konzisztenciáját, mivel sejtösszetartó hatásúak, és védőréteget képeznek.

  • Olyan hidratáló hatóanyagokat, mint:

az urea (vagy karbamid, mely a felhám természetes összetevője), tejsav, aminosavak, ásványi sók és glükóz (szőlőcukor)… Ezek az összetevők lehetővé teszik a bőr víztartalmának szabályozását, azaz megakadályozzák a túlzott vízveszteséget (párolgást), így fenntartják a megfelelő hidratáltsági szintet.

  • Bőrnyugtató összetevőket

A bőrnyugtató hatóanyagok azért szükségesek, hogy megelőzhető legyen a dehidratáció következtésben esetlegesen kialakuló bőrgyulladás, és enyhüljön, vagy maradjon el a bőrhúzódás kellemetlen érzése. Ezt a szerepet tölti be pld. a kamillából kivonható, vagy mesterségesen is előállítható bisabolol, a termálvíz, vagy az E-vitamin tartalom.

  • Regeneráló anyagokat

Mexikói mimóza-kivonat, madecassol,  Panthenol-B5 provitamin… Ezek a hatóanyagok elősegítik és gyorsítják a hegesedést az irritált, sebes bőrön, csökkentik a gyulladást, miközben stimulálják a bőr regenerálódását.

  • Napszűrőt – minden évszakban

A hatóanyag lehet vegyi, vagy ásványi eredetű (pld. titánium-dioxid, cink-oxid), mely védi a kézfejet az UV-sugárzás ártalmaitól, beleértve a korai napfoltok (pigmentfoltok) kialakulásának megelőzését.

  • Olyan, a bőr öregedését gátló hatóanyagokat, mint:

a Q10+, hialuronsav, szójakivonat, C-vitamin… A különböző külső hatások miatt tönkrement kéz bőrén hamarabb és könnyebben meglátszanak az öregedés nyomai, mint a test bármely más bőrfelületén. Ezért ajánlott, hogy a 40. életév fölött az ilyen krémek használatával küzdjünk a bőröregedés jelei, köztük az említett kis, barna foltok megjelenése ellen.

Mi az, amire ügyelni kell?

  • parfümök és az esszenciális olajok

Ezek potenciális allergének (allergiát okozó anyagok az arra hajlamos egyéneknél). A kéz bőre annál érzékenyebben reagál rájuk, minél nagyobb az igénybevétele, és ennek következtében a bőrréteg védő funkciója megváltozik. Az allergia gyorsan kialakulhat: kivörösödött tenyér, húzódó bőr a jelei. Ilyenkor azonnal abba kell hagyni az adott krém használatát.

 

Mi várható el a jó regenerálo kézkrémtől?

  1. Képezzen védőréteget a bőrön a dehidratáció/kiszáradás megakadályozására.
  2. Állítsa helyre a külső agresszió okozta bőrkárosodásokat.
  3. Küszöbölje ki a bőrrel kapcsolatos komfortérzés hiányát, lágyítsa a már kiszáradt bőrt.
  4. Ívódjon be könnyen a bőrbe, ne ragadjon.

A bőrgyógyász tippjei

Kezünk bőrét naponta éri „külső támadás” a hideg vagy forró levegő, víz, a szél, a tisztítószerek, az óhatatlanul is bekövetkező dörzsölődések, súrlódások stb. miatt. Ennek ellensúlyozására ajánlható, hogy kézmosáskor használjunk langyos vizet, lágy szappant; soha ne hagyjuk nedvesen a kezet, hanem szenteljünk kellő időt a szárazra törlésének. Legalább naponta kétszer hidratáljuk a kézbőrt, különösen javasolható ez mindazoknak, akiknek a környezete, foglalkozása, vagy megnövekedett mennyiségű házimunkája a sűrű kézmosást indokolttá teszi. Elég mogyorónyi krémet a tenyérben szétdörzsölni, majd egész kezünkön, ujjainkon, egészen a körmökig bemasszírozni. Ügyeljünk a kézápolás rendszerességére!

Galenus