Pusztai romantika fürdővel

0
2618

A Dél-Alföld turisztikai vonzerejét elsősorban a végtelen alföldi táj, a háborítatlan természet és a városok műemlékei jelentik. Gyulán például a vár és környéke mellett a település másik vonzereje a négycsillagos strand- és gyógyfürdő, a Gyulai Várfürdő, ami kényeztet, ellazít, megmozgat és gyógyít.

A Dél-Alföld turisztikai vonzerejét elsősorban a végtelen alföldi táj, a háborítatlan természet és a városok műemlékei jelentik. Az utóbbi időben a turisták a tanyákra is felfigyeltek, ahol a legendás pusztai romantikát és a természet közelségét élvezhetik. Akik csak Petőfi verseiből ismerik ezt a gyönyörű vidéket, azoknak több szempontból is érdemes ellátogatni ebbe a régióba. Természeti örökségeink jelentős része található itt, mint az 50 ezer hektáros Körös-Maros Nemzeti Park, a Kiskunsági Nemzeti Park és nem utolsó sorban a térség alatt bugyogó gyógyforrások, melyek három megye (Csongrád-, Bács-Kiskun-, Békés megye) gyógyfürdőit is táplálják. Itt mindenki megleli az igényeinek megfelelő strandot, érkezzen akár családdal, akár barátokkal, kedvelje akár a kisebb, falusias fürdőt vagy a gyógy-, élmény- és wellness szolgáltatások teljes tárházát felvonultató komplexumokat.

Fürdők a Dél-Alföldön

Ha valaki szeretné összekötni a fürdőzés élményét a mozgalmas, pezsgő városi élettel, de ugyanakkor kulturális látnivalókkal is gazdagodna, akkor érdemes az alábbi fürdők valamelyikét felkeresnie: szegedi Napfényfürdő Aquapolist, Gyulai Várfürdőt, Makón a Makovecz Imre Kossuth-díjas építész által megálmodott Hagymatikumot vagy a karibi hangulatú Kecskeméti Fürdőt. Ha inkább a családias hangulatot és a csendesebb kikapcsolódást keresi valaki, akkor jó helyen jár Mezőberényben, Szarvason, Dévaványán, Mezőkovácsházán, Nagybánhegyesen, Kisteleken, Algyőn, Csongrádon, Tiszakécske-Kerekdombon, Kiskőrösön, Ballószögön, Kalocsán, Nagybaracskán, Kunszentmiklóson, Kiskunhalason vagy Baján.

 

A csodálatos Gyula

Gyula város egyik legnagyobb vonzerejét a legrégebbi épített öröksége a több mint 600 éves gyulai vár, Közép-Európa egyetlen épen maradt gótikus sík vidéki téglavára jelenti, ahol 24 kiállító terem mutatja be Gyula város sok száz éves múltját. A vár és környéke mellett a település másik vonzereje a négycsillagos strand- és gyógyfürdő, a Gyulai Várfürdő, ami kényeztet, ellazít, megmozgat és gyógyít. Gyógyvize jótékony hatását évente több százezren élvezik Magyarország legszebb gyógyhelyén.

Erre jó a gyulai gyógyvíz

A fürdőt tápláló termálkút vize a nátrium-hidrogén-karbonátos gyógyvizek csoportjába tartozik, és a következő hatásokat fejti ki fürdőkúra során: a szervezet regenerációs készségét fokozza, fájdalomcsillapító hatású, mérsékli az allergiás reakciókat, nyugtatólag hat az idegrendszerre, mérsékli az alvászavart, megfelelő hőmérsékleten csökkenti a gyulladásos folyamatokat, belélegezve segíti a légúti váladék felköhögését, mérsékli az izomfeszességet. Mivel jelentős mennyiségű metakovasavat is tartalmaz, így számos bőrbetegség, mint az ekcéma, lichen, psoriasis tüneteit mérsékli.

Szórakozás az egész családnak

A Gyulai Várfürdő 2013 őszétől télen-nyáron várja – a gyógyulni akarók mellett – a szórakozni, pihenni és kikapcsolódni vágyó családokat, fiatalokat az élményfürdő megépítésének köszönhetően. Az új, fedett élménykomplexumban többek között öt új medence, három csúszda, szaunavilág, két, különböző korosztályokra szabott játszótér, pelenkázó és baba-mama relaxációs szoba került kialakításra. A családi élménymedence 16 élményelemmel bővült. A bátrabb látogatók kipróbálhatják a vízfüggönyök mellett a mélyvízi trambulint, a családi, valamint rafting testcsúszdát, a nagy átmérőjű „fánkos” csúszdát, amelyen egyedülálló módon, a gravitációt meghazudtolva, több helyen felfelé is „csúszhatnak” a jelentkezők.

Aki tehát Gyulára látogat, nem csalódik, hisz kétségtelenül a Dél-Alföld egyik legvonzóbb városa, évek óta bérelt helye van a 10 leglátogatottabb magyar város között. Az ide érkezőket számtalan rendezvény, kulturális látnivaló, aktív kikapcsolódási lehetőség és garantált programok várják.

Hogy szélesebb körben tudjanak élni Gyula város kínálta lehetőségekkel, érdemes Szép Kártyát igényelni a munkáltatóktól, és ahol lehet, maximálisan kihasználni a kártya nyújtotta lehetőségeket.

Momentummundi