Tovább harcolnak az orvosok a D-vitamin-hiány ellen

0
2602

Bár már jobban odafigyelnek a magyarok a D-vitamin pótlására annak a kampánynak köszönhetően, amellyel orvos szervezetek a napfényvitamin hiányának problémájára hívták fel a figyelmet, a helyzet még mindig messze van az ideálistól. A szakemberek a D-vitamin napon közzétették a 2. D-vitamin konszenzust, a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT) pedig bejelentette, hogy megalapítják a Bossányi Ada-díjat.

Elérte célját az első magyarországi D-vitamin konszenzus: a napfényvitaminnak is nevezett D-vitamin pótlásának kérdése társadalmi üggyé vált. A magyarok immár sokkal jobban odafigyelnek a D-vitamin pótlására annak a kampánynak köszönhetően, amely mögé több mint tucatnyi orvosszakmai szervezet sorakozott fel, a helyzet azonban még mindig messze van az ideálistól. A Semmelweis Egyetem I. számú Belgyógyászati Klinikájának kutatócsoportja által elvégzett első országos, reprezentatív, D-vitamin-szintet mérő kutatásának eredményei szerint tél végére a magyar felnőtt lakosság 94 százaléka D-vitamin-hiányos, azaz a D-vitamin szintjük nem éri el az ideális értéket, míg 69%-uknál a minimális szintet sem éri el. Ez derült ki többek között azon a kerekasztal beszélgetésen, ahol a szakemberek közzétették a 2. D-vitamin konszenzust és a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT) bejelentette, hogy megalapítja a Bossányi Ada-díjat.

Bossányi Ada-díj

Az elismerést kétévente ítélik majd oda egy olyan civil, beteg-szervezeti vagy társadalmi szervezetnél dolgozó személynek, aki kimagasló eredményekkel járó tevékenységet végzett a csontritkulásban szenvedők érdekében. Díjazzák a média egyik képviselőjét is, aki írásaival, riportjaival sokat tett a betegekért. A MOOT a díjjal Bossányi Ada főorvosasszonynak állít emléket, elismerve azt a hihetetlen munkát, amit a szakember a csontritkulásban szenvedők érdekében tett.

Az életünk első három éve és első három évtizede a meghatározó

– Életünk első három évtizede kiemelkedően fontos időszak a csontritkulás szempontjából. Ilyenkor formálódik és fokozatosan növekszik csontjaink mérete, ásványianyag-tartalma. Harminc éves kor körül jön létre a csúcs-csonttömeg, amit még egy teljesen egészséges ember életében is fokozatos és állandó csontvesztés követ. Nem mindegy, mekkora csontmennyiséggel vágunk neki ennek az időszaknak. Az első három évtizeden belül is kiemelt jelentősége van az első három életévnek – hívta fel a figyelmet Prof. Szekeres László, a MOOT elnöke.

D-vitamin, kalcium, mozgás – ezek kellenek a csontritkulás elkelrüléséhez

– Rendkívül fontos már kora gyermekkorban biztosítani a csontok egészséges fejlődéséhez szükséges testmozgást és a megfelelő mennyiségű kalciumot, D-vitamint, az első 1000 nap ugyanis kulcsfontosságú a későbbi egészség szempontjából – magyarázta Dr. Takács István, a Magyar Primer Prevenciós Orvosi Egyesület elnöke. – A megfelelő kalcium- és D-vitamin bevitel befolyásolják a felnőttkori csontritkulásra való hajlamot. Mivel a D-vitamin segíti a csontok szilárdságához elengedhetetlen kalcium felszívódását, az alacsony D-vitamin szint egyértelműen a csontritkulás rizikófaktora.

A D-vitaminnak emellett számos egyéb élettani hatása is van, hozzájárul például az immunrendszer megfelelő kialakulásához és a sejtfejlődéshez. Sokat segíthetünk a felnövekvő generációknak, ha megfelelő táplálkozással és életmóddal folyamatosan biztosítjuk a gyerekek számára szükséges D-vitamin szintet. A most nyilvánosságra hozott konszenzus ajánlása alapján csecsemő és kisgyermekkorban a pótlás megfelelő minőségű, D-vitamint tartalmazó tápszerekkel és gyerekitalokkal is megoldható – magyarázta a szakember.

UnioMedia