Fogyni akar? Akkor ne koplaljon! – 4. rész

0
1856

Nincs különösebben „kritikus zónánk”, de úgy érezzük, hogy tetőtől talpig nem ártana leadnunk néhány kilót. Ami nehezen megy… Segítségképpen tanácsolható elsősorban a cukor, a zsír… és általában minden elfogyasztott táplálék mennyiségének a csökkentése.

 

Mi legyen a tányérunkon, ha mindenhonnan egyformán fogyni szeretnénk?

  • A diagnózis

Van, aki úgy gondolja, akkor „él jól”, ha mindenből sokat eszik – noha éhségérzete ezt sokszor nem is indokolja.  Amennyiben ilyen, vagy bármely más okból (pld. stresszoldás) mi is gyakran a nagy étkezések hívei vagyunk , bizonyára túlzott mennyiségben jutnak a szervezetünkbe  a cukrok, a zsírok, az állati eredetű fehérjék (zsíros vörös húsok/sültek, szószos ételek stb. formájában).

  • Megoldások a táplálkozásban
  1. Mindenekelőtt fontos a mértékletesség, anélkül, hogy evés után még éhesek maradnánk. A szervezet méregtelenítése is elősegíti a fogyást. Egy ötlet hozzá: iktassunk be hetente négyszer egy „ultra-méregtelenítő” étkezést. Ezeken a napokon hagyjuk ki a megszokott uzsonnát és vacsorát. Helyettesítsük kora esti (alacsony cukortartalmú) gyümölcs alapú egytálétellel: a gyümölcsökhöz adjunk 30 gr étcsokoládét, mandulát, diót vagy mogyorót (ez utóbbit a növényi „jó zsírok” bejuttatása céljából). Egy másik változat lehet a nagy zöldség-gyümölcs tál, melynek ajánlott összetevői: zöldsaláta, paradicsom, avokádó, grape-fruit, alma.
  2. A főétkezés után figyeljünk a cukortartalmú desszertek teljes kiiktatására. A későbbiekben ezt helyettesítsük friss gyümölcsből, vagy kisebb zöldségtálból, magvakból álló uzsonnával. A nyers gyümölcs-zöldség fogyasztása étkezés előtt is ajánlott, hogy csillapítsuk a nagy éhséget.
  3. Ha ránk tör a nassolási vágy, ropogtassunk sárgarépát, vagy apróra vágott egyéb zöldséget, gyümölcsöt, de kerüljük a banánt, szőlőt (általában a magas cukortartalmú gyümölcsöket), és helyezzük előtérbe az almát, vagy a narancsot. Tehetünk mellé pár szem pörköletlen, sózatlan mandulát is. Ajánlott, hogy igyunk egy nagy pohár vizet minden étkezés előtt – ez is csökkenti az éhségérzetet.
  4. Az ételt jól rágjuk meg, ezért már előzetesen tervezzünk be elegendő időt az étkezésre. Emellett ajánlott, hogy minden fogás után tartsunk egy kis szünetet. Ezzel közelebb kerülünk a jóllakottság érzéséhez – amely kb. 20 perc múlva jelentkezik az első falat után –  , és könnyebben veszünk kisebb adagot az ételből. Ezek a reflexek gyorsan rögzülhetnek, és az eredmény is hamarabb látszik az alakunkon, anélkül, hogy még vágyakoznánk az étel után.

 

Hogyan változtassunk szokásainkon?

  • A profil

Vendégszeretők, egyúttal ínyencek is vagyunk, szeretünk finomságokat feltálalni magunknak és másoknak, elüldögélni a terített asztal mellett, majd újra kínálni, venni a tálból… Kedveljük az ilyen jellegű vendégeskedést is – mindkét szokásunk természetesen alakunk kárára válik.

  • Mit tegyünk a siker érdekében?

A nagy étkezésekkel járó társasági, vagy családi élet helyett koncentráljunk másra! Szánjunk több időt a szépségápolásra, masszázsra, szaunára, tornaórákra… Amikor örömmel tölt el minket, hogy szépnek érezzük magunkat, megbékélünk a testünkkel is. Kevesebb időnk jut rá, így háttérbe szorul az evés élvezete, ami célunk is egyben.
– Gyakran azért eszünk sokat – észre sem vesszük, hogy mennyit falatozunk -, mert közben mással is foglalkozunk (pld. tv-t nézünk, vagy olvasunk, gyereket nevelünk). Ezért tanácsos ezeket a tevékenységeket különválasztani.
Törekedjünk a kiegyensúlyozottságra, a test és lélek harmóniájára. Könnyebb lesz a lelkünknek, ha egy keveset sikerül mindenhonnan leadnunk. Ne akarjunk rövid idő alatt sokat fogyni, alakunkon egyetlen kúrával javítani, mert a sikerélmény elmarad…

 

Galenus