Diétázzon!

0
3483

Ez a felszólítás minden egyes alkalommal tanácstalanságot, kétségbeesést vagy akár dühöt is kiválthat a páciensben, aki még ennek ellenére is meg akar felelni az elvárásoknak.

Hogyan tudna megnyugodni, kielégítő válaszokat kapni megszámlálhatatlan kérdéseire, amelyekre általában minden laikusnak van egy ötlete, hiszen az evéshez mindenki ért.
Az evéshez lehet, de a dietetikához, csak a képzett dietetikusok.
Az egészségügyben elhangzó evésre-diétára vonatkozó utasítások helyett, az intézményekben található dietetikusokhoz lehet-kell irányítani a pácienseket, hogy azonnal kapja meg az étrendi ajánlásokat. Ez is a gyógyulás része, ugyanúgy, mint a felírt gyógyszer, vagy a fizikoterápia.

Sovány hús, teljes kiőrlésű pékáru – nem egyenlő a diétával

Diétázzon! „Jó akkor párolok, sovány húst veszek, teljes kiőrlésűt eszem…” Ez nem egyenlő a diétával. Ahogy két egyforma ember nincs, kimondhatjuk, két egyforma diéta sincs, még ugyanabban a megbetegedésben sem. Mint ahogy  nincs szénhidrátszegény, és fehérjeszegény diéta sem.
Mert a diéta: mennyiségi és minőségi étrendi ajánlások megvalósítása a különböző megbetegedésekben. Ha ezekkel nincs tisztában a páciens, könnyű azt is kijelenteni: „ A beteg nem tartja be a diétát!”

Mindent tilos?

A megfelelő, javasolt mennyiségi és minőségi változtatások megvalósítását csak a szakemberrel, a dietetikussal való találkozás garantálhatja. A tanácsadás során már nem a „szegény” diétákról hanem pl. a 160 gramm szénhidrát, és pl. az 50 g fehérjét tartalmazó diéta megvalósításáról lesz szó részletesen, naprakészen. A betartandó mennyiségek mellett, amihez azért nem árt egy mérleg, és egy tápanyagtáblázat használata, a minőség is kiderül: milyen táplálékból, milyen konyhai fortélyokkal készüljön az étel, hogy az étkezési szokásokon ne kelljen változtatni. A diétázzon felszólításnál még rosszabb a „Ne egyen tojást,… ne egyen szalonnát…„, és sorolhatnánk még azokat a mondatokat, amelyeket az évek során a különböző szakrendeléseken halottunk. Mert a diétában a tilos = tilos!

A tilalmi listák újabb alkalmat adnak a betegnek, valljuk be jogosan, hogy mire a dietetikushoz kerül, teljes elkeseredettségében már csak azt tudja mondani: „Nem tudom betartani a diétát, mert semmit sem ehetek!”.

Tiltások nélküli életmódváltás

Ezeknek a tiltásoknak akár fiziológiai következményei is lehetnek, akár pl: alultápláltság.
Tudva a mennyiségeket, a táplálékok betegség specifikus helyét az étrendben, a mértékletességet szem előtt tartva, saját ízlésvilágának megfelelően állíthatja össze bárki étrendjét. Így nem kell külön főzni, és a megrendelt ebédek is illeszthetők a napi étkezések sorába.

A dietetikustól kapott útmutatók alkalmasak arra, hogy tiltások nélkül is sikerüljön az életmódváltás, az önmagunkkal való törődés Ez egy folyamat, egyik napról a másikra nem fog sikerülni. Viszont a dietetikus a kontroll lehetőségét is megadva a továbbiakban is tud újabb segítséget, és nem utolsósorban biztatást adni, mert a  táplálkozási szokásainkat átalakítani egészségünk érdekében csak lépésről lépésre megy.

Papp Rita

dietetikus