Mi köze a dohányzásnak a mellrákhoz?

0
526

Majdnem ötödével növeli az idősebb nők mellrákkockázatát a dohányzás – állapította meg egy hosszú távú, nagy létszámú amerikai kutatás.

Riasztó adatok

A tanulmányban mintegy 186 ezer, 50-71 éves nőt követtek nyomon átlagosan tíz éven át. Kimutatták, hogy a dohányzóknál 19 százalékkal nagyobb eséllyel alakult ki mellrák azokhoz képest, akik nem dohányoztak – idézte a The Guardian című brit napilap a British Journal of Cancer című szaklapban ismertetett kutatást.

A leszokás is kevés?

A betegség kockázata hét százalékkal magasabb maradt akkor is, ha a nő leszokott a cigarettáról. Az eredmények akkor is érvényesek maradtak, amikor számításba vették az alkoholfogyasztást, amely a dohányzók körében gyakoribb rákkeltő tényező.

A dohányzás növeli a mellrák kockázatt

A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség 2009-ben megállapította: „korlátozott számú bizonyíték” áll rendelkezésre arról, hogy a dohányzás fokozná a mellrák kockázatát. Az utóbbi években a kutatási eredmények megváltoztatták a szakemberek véleményét.

Az új kutatás során a résztvevők közül mintegy 7500 nőnél diagnosztizáltak mellrákot. Sarah Nyante, az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet munkatársa szerint friss kutatásuk eredményei is arra utalnak, hogy a dohányázás összefügg a mellrák fokozott kockázatával.

Más kockázati tényezőkről – a túlsúlyról, az alkoholfogyasztásról, a mozgásszegény életmódról – ismeretes, hogy növelik a menopauzán átesett nők mellrákkockázatát, a dohányzás szerepét azonban nehezebb volt feltárni.

A dohányzás világszerte a rák leginkább megelőzhető oka. Nemcsak a tüdőrák, hanem a gége-, a nyelőcső-, a szájüreg-, a torok-, a hólyag-, a hasnyálmirigy-, a vese-, a máj-, a gyomor- és a bélrák kialakulásában is szerepet játszik.

(http://www.theguardian.com/society/2014/mar/19/smoking-link-breast-cancer-older-women-study)

MTI