5 fontos szépségtanács harmincasoknak

0
2094
Fotó: 123rf.com

Ugyan az öregedést nem lehet megállítani, a folyamat azonban nagymértékben lassítható. A bőr korai öregedését néhány egyszerű trükkel, odafigyeléssel és megelőzéssel megakadályozhatjuk.

A 30-as években a bőr tartószerkezete ugyan viszonylag még erős, megereszkedése még csak kezdetleges, ám az öregedési folyamatok elkezdődnek és szépen lassan megjelennek az első ráncok is. Nagyon fontos, különösen ettől a kortól kezdve, hogy tisztában legyünk bőrünk aktuális állapotával, ezáltal életkorának megfelelő ápolásról tudjunk gondoskodni, így érdemes rendszeresen bőrdiagnosztikát végeztetnünk. A szakértő összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat a napi arcápolási rutinról a harmincas korosztály számára!

Harc az első ráncok és a megváltozott bőrminőség ellen

„30-as éveinkben bőrünk tapintása megváltozhat, színe pedig egyenetlenebbé válhat, mialatt a felhám egyre szárazabb, és vastagabb lesz. Ebben az életkorban az elsődleges cél a bőr kiszáradásának és az ebből fakadó ráncok keletkezésének megakadályozása. A zsíros és a kevésbé zsíros, az alipikus bőr is lehet száraz érzetű, ilyenkor a bőrdiagnosztika kiemelten fontos, mivel teljesen eltérően kell pótolni a vizet a zsíros bőrűeknél, mint amikor túl kevés a faggyú a bőrön.

30 környékén a bőr tartószerkezete még általában erős, ilyenkor a megereszkedése még nem látványos, de az öregedési folyamatok már elkezdődnek, az első ráncok és a fénykárok már megjelennek, hajszálerek és pigmentfoltok „személyében” is előre jelzik a későbbi problémákat. Érdemes beépíteni a napi arcápolási rutinodba a hidratálás mellé, olyan intenzív termékeket, szérumokat, melyek aktív öregedésgátló összetevőket tartalmaznak.

Lehetőleg az összetevők között szerepeljenek a réz peptidek, és matrixyl peptidek, ezek az anyagok ugyanis a kollagén újratermelődéséhez szükségesek, így növelik a kollagén rostok mennyiségét, elősegítve ezzel a bőr rugalmasságának megőrzését”- tanácsolja Borbély-Szoják Zsanett szépségápolási szakértő.

Az ön bőre mennyire egészséges?

„Bőrünk egészsége nagyon fontos. Ha az egyensúlyi folyamatok megbomlanak, tehát a természetes bőrfelszíni emulzió minősége megváltozik, vagy ennek hiánya áll fenn, akkor a bőr hamarabb kezd el öregedni. Ezért a normális faggyúműködést, a hidratációt és a bőrlégzést mindig vissza kell állítani.

Ha korai bőröregedést tapasztalok, akkor a biostimuláló kezeléseket ajánlom kúraszerűen, melyek természetes hatásúak és tökéletesek az öregedési folyamatok megállítására. A harmadik X után az éjszakai táplálás is elkezd egyre nagyobb szerepet játszani bőrünk minőségének, állapotának fenntartásában.

Itt elsősorban nem, illetve nem csak hidratáló készítmények használata ajánlott, hanem olyan maszkok, pakolások és krémek alkalmazása, amelyek a bőr táplálásához és regenerálásához szükséges vitaminokat, és alkotó enzimeket is tartalmazzák”- mondja a szakértő.

Fokozott napfényvédelem minden évszakban

„A bőr öregedésgátlása ott kezdődik, hogy megvédjük a káros sugaraktól. Méghozzá nem is kifejezetten az UVB, hanem sokkal inkább az UVA sugaraktól. Az UVA sugár egészen a bőr mélyebb rétegeibe hatol, rengeteg szabadgyököt képez pontosan azon a területen, ahol a fiatalságért, feszességért, rugalmasságért és hidratáltságért felelős alkotóelemek találhatóak.

A fotó illusztráció: pixabay.com

A nappali bőrvédelem nagyon fontos, kifejezetten a harmincas évektől elkezdve, hiszen a szabadgyökök sejtkárokat okozó hatásai ellen maximálisan védeni kell a bőrt. Az UVA sugarak elleni védekezést kell a krémekben kihangsúlyozni, mert ezek szabadgyököket képeznek a bőrben”- árulta el a szépségápolási szakértő, aki azt is hozzátette, a stabil C-vitamin, a zöld tea, az ubikinon, a SOD enzim képesek semlegesíteni a napsugarak hatása által termelődő szabadgyököket.

Harc a szem alatti karikák ellen

„Ebben az életkorban a bőr már jelentősen veszít víztartalmából, ezért a cél a szárazságból fakadó ráncok megakadályozása és a szem alatti szarkalábak kialakulásának csökkentése. A karikákat rosszabb esetben okozhatja a genetika, de akár betegség, fáradtság vagy életmódbeli okok is jelentős hatással lehetnek megjelenésükre, kialakulásukra.

Akár néhány életmódbeli változtatással, egy kis odafigyeléssel már javítható az állapot, például elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű alvás, rengeteg friss zöldség és gyümölcs, valamint folyadék bevitele, illetve a nikotin és az alkohol mellőzése. Fontos, hogy helyileg is alkalmazzunk magas C-vitamin és vízmegkötő faktorokat is tartalmazó szemránckrémet, vagy vitaminos tápláló pakolást az arcon, hiszen ez a leghatékonyabb mód a szarkalábak kialakulásának csökkentésére. A legmodernebb eljárások közül a szemkörnyék érzékeny bőrét ápoló és megújító kezeléseket ajánlom ebben az életkorban.”

Lépjünk fel hatékonyan a rosacea és gyulladások ellen

„A szárazságából fakadó ráncok megakadályozása és a szem alatti szarkalábak kialakulásának csökkentése mellett gyakori probléma ilyenkor a rosacea és a különböző gyulladások megjelenése, amelyek állandóan visszatérő, vagy jelenlevő bőrpírt és kitágult hajszálereket okoznak. Rosaceás bőrnél ajánlott kerülni a drasztikus kozmetikai kezeléseket, valamint az olyan ételek gyakori fogyasztását mint az alkohol, a borsmenta, az eukaliptuszolaj, a szegfűszegolaj, illetve bizonyos illatanyagokat. Ezek ugyanis jelentősen képesek rontani az a bőrállapotot.

Különösen hatásos a C-vitaminos peeling, amely bőrünk felső rétegeinek lehámlasztásával újítja meg bőrünket, miközben feltölti a számára nélkülözhetetlen vitaminokkal és folyadékkal.”- mondja a szakértő.