Merj életet menteni! Légy te is Hős!

0
1766

Magyarországon évente 20-25 000 embert, egy kisvárosnak megfelelő lakosságot veszítünk el hirtelen szívhalál következtében, mely a vezető halálozási ok. Ez azt jelenti, hogy naponta 70 ember, azaz óránként 2-3 ember hal meg, mert az emberek zöme hazánkban nem tudja, hogyan kell újraéleszteni a rászorultat. Egy magyar mentőtiszt és egy mentőápoló kifejlesztett egy új módszert, mellyel nagyon könnyen elsajátítható az újraélesztés technikája. A cél az, hogy egy ember se haljon meg addig, míg a szakértő segítség a helyszínre nem érkezik. Csak egy kis hétköznapi bátorság és hőstett kell hozzá!

Hős. Hősök. Férfiak és nők, akik egy történet, gyakran csupán mese vagy legenda szerint különleges képességekkel bírnak, és rendkívüli, önfeláldozó tettet hajtanak végre, amellyel megmentenek valakit. Hősnek öltöznek a gyerekek a farsangon, és emblematikus figurák a szuperhősök reklámokban, internetes mémekben egyaránt. Manapság pedig újra divatba jött hétköznapi hősöket is emlegetni.

Hősök között is a legnagyobb, aki nem csupán az elnyomás ellen küzd, hanem megmenti valaki életét. Ehhez pedig nem kell okvetlenül különleges természeti csapásra, katasztrófahelyzetre gondolnunk, hiszen a mindennapi életben is sajnos gyakran kerülhet erre sor.

Magyarországon 1000-ből csak 17-en tudják, hogyan kell újraéleszteni

Magyarországon évente 20-25 000 embert, egy kisvárosnyi lakosságot veszítünk el hirtelen szívhalál következtében. A szám riasztóan magas, leginkább, ha arra gondolunk, hogy sokak élete megmenthető lehetne. Ez a szindróma, a hirtelen keringésleállás vezeti a halálozási okok statisztikáját. Magyarországon minden 30. percben meghal valaki kórházon kívül ebben a kórképben.

A betegek 20-30 százaléka nyilvános helyen lesz rosszul, túlélési esélyeik ez esetben nem túl jók, hiszen újraélesztésükre az első tíz percben van a legnagyobb esély. Azonban míg Németországban 1000 emberből 973 tud újraéleszteni, addig 1000 magyar közül összesen 17 ember tudja, hogy mitévő legyen ilyen vészhelyzetben.

 

Statisztikai adatok tanúsága szerint a hirtelen szívhalál legtöbbször otthon, lakásban következik be, ezért hangsúlyozzák a kardiológusok, hogy ha a család valamelyik tagjának olyan betegsége van, hogy erre a drámai eseményre fokozott az esély, minden közeli rokon tanulja meg az újraélesztést.

 

Az újraélesztés, köszönhetően az újonnan kifejlesztett technikának, már negyedóra alatt megtanulható egy labdán.


Két mentős dolgozta ki a módszert, mellyel könnyen meg lehet tanulni az újraélesztés technikáját

A TEVAgy a Hős! program kitalálói, Klupács Péter és Mészáros Zalán sok éves szakmai tapasztalatukra alapozva dolgozták ki az újraélesztés sajátos módszerét, melynek lényege, hogy a közhiedelemmel ellentétben a segítségnyújtónak az elsődleges feladata nem az, hogy a mentőket értesítse. A beteg túlélési esélyeit drasztikusan növeli az azonnali szívmasszázs megkezdése, melynek helyes alkalmazásával a legfontosabb érhető el: időt nyerhetünk. Kevesen tudják, hogy a hirtelen szívhalált követően mindössze négy perc van az agyhalál beálltáig, de ha rögtön megkezdjük a szívmasszázst és csak azt követően tárcsázzuk a 104-es segélyhívószámot, a négy perc újra indul, míg fordított esetben, túllépve a négy perces időkorlátot, csökken az esély a maradandó károsodás nélküli túlélésre.

 

Merjünk életet menteni

A TEVA Gyógyszergyár Zrt. támogatásával országos felvilágosító kampány kezdődik, melynek során minél több emberrel szeretnék megismertetni ezt a negyedóra alatt megtanulható technikát, amellyel akár szüleink, nagyszüleink életét, vagy természetesen bárki másét megmenthetjük.

A TEVAgy a Hős! kampány weboldaláról számos további információ is kiderül majd a tényekről, és arról is, hogy miként és hol sajátítható el a módszer. Figyelemfelhívásként pedig bárki megtudhatja egy játékos teszt kitöltése után, milyen szuperhős lenne, így feltehetőleg a Facebookon a közeli hetekben sok ismerősünk számol majd be arról, hogy ő James Bond, a Macskanő, vagy éppen Superman lenne-e voltaképpen. A lényeg persze az, legyünk mi is hősök, merjünk életet menteni!

 

holnap: www.tevagyahos.hu

Joung&Partners