A boldogság kulcsa: a szex

0
3181

Mindegy, hogy valaki fiatal vagy idősebb, nő avagy férfi, homo- vagy heteroszexuális, a szex teszi az embereket igazán boldoggá. Nem igaz?

Andrew Oswald, a brit Warwick Egyetem gazdaságkutatója és David Blanchflower, az Egyesült Államokbeli Dartmouth College szakembere 16.000 embert (hétezer férfit és kilencezer nőt) interjúvolt meg, s a kérdőívek eredményeinek kiértékelése után vonta le a fenti következtetést.

Szex, pénz, bologság – van közük egymáshoz?

A felmérés eredetileg az USA-beli Nobel-díjas Daniel Kahneman felvetésére épített, miszerint a munkavállaló nők életében a szexnek van a legmeghatározbb szerepe abban, hogy az illető nő jól érezze magát. Ebből kiindulva vizsgálta meg a brit és az amerikai kutató a szex, a pénz és a boldogság közötti viszonyt.

 

Az eredmény: mindegy, hogy valaki fiatal vagy idősebb, nő avagy férfi, homo- vagy hetereoszexuális, a szex teszi az embereket igazán boldoggá. Márpedig minél boldogabb egy munkavállaló, annál hatékonyabb és produktívabb. Ugyanakkor szerepel kivétel is a tanulmányban: a vásárolt szex, a félrelépés és a gyakori partnercsere nem teszi olyan boldoggá az embert, mint ha szerelmi életét egyetlen stabil partnerrel éli.

 

A pénz e tanulmány szerint sem boldogít: a gazdag emberek ugyanis általában ugyanannyit szerelmeskednek, mint a szegényebbek.

Az iskolázottság viszont jelentősen befolyásolja a szexuális magatartást: a jól képzett férfiak ritkábban élnek nemi életet, mint az alacsonyabban iskolázottak, a magasan iskolázottságú nők pedig jobban megválogatják a partnerüket, illetve ritkábban cserélnek szeretőt.

 

Galenus