Megérdemelt egészség

0
552

Miközben egy fárasztó munkanap után, kora esti programként, jól bejáratott kanapénkban elterülve, a literes jégkrémes dobozzal a kezünkben, kedvenc sorozatunkat nézve azon tűnődünk, néhány évvel ezelőtt vajon még miért nem jelezte térdkalácsunk az aktuális fronthatásokat; reggelenként, a tükörbe nézve miért nem saját dédanyánk köszönt vissza ránk; és, hogy miért álltak annyira jól a lenge, nyári koktélruhák, hogy már puszta megjelenésünk közlekedési baleset okozott, még a legelhagyatottabb mellékutcákban is, akkor egy idő után rájöhetünk, hogy a munkahely, a távirányító és a hűtőszekrény közé korlátozott mozgásterünknek köszönhetjük mindazt, hogy mára már csupán árnyékai vagyunk régi önmagunknak.

 

Minőségibb élet

Mondják, hogy minden kezdet nehéz, pláne igaz ez a főnix módjára való újjászületésre, mely végképp nem tartozik a legkönnyebb elfoglaltságok közé: igazi, komoly akaraterőt, elszántságot, kitartást igényel. Mindezek forrásából azonban meríthetünk egy kehellyel, ha hivatásos szakemberhez (humánkineziológushoz, fitness szakedzőhöz, illetve dietetikushoz) fordulunk segítségért, de már csupán a barátnőkkel való közös délutáni kocogások, a diétatippek megosztása is képes meghozni a változást kieszközlő, kellő mértékű motivációt.

A rendszeres sport előnyei

Szinte észre sem vesszük és új hobbink, a rendszeressé váló sport, mint egy tinédzserkori szerelem máris totálisan hatása alá kerít bennünket.

  • A mozgás feltétlen rabszolgájává válva, szervezetünkben, a már fél óra testmozgás után intenzíven felszabaduló boldogsághormonok (az endorfin, és a szerotonin) a gondtalanság eufórikus élményét kölcsönzik, oldják az egész napi stresszhatásokat, mérséklik a szorongást.
  • Közérzetünk további mélységei a szisztematikus javulás félreismerhetetlen jeleit produkálják: mialatt felpörgetett anyagcserénknek hála egyre közelebb és közelebb kerülünk egykori, áhított alakunkhoz, önbecsülésünk fokozódik, és bár a fürdőszobatükör előtt állva még mindig nem Cameron Diaz kacsint vissza ránk pajkosan, csak úgy, mint ő, a sportolás közbeni verejtékezéssel mi, az átlagemberek is megszabadulunk szervezetünk káros bomlástermékeitől, a felhalmozódott méreganyagoktól. Ennek közvetlen hozományaképp: bőrünk pattanásmentessé, egészséges fényűvé, üdévé és fiatalossá válik.
  • Izmaink erősebbé, tónusosabbá alakulnak, ezzel egyidejűleg megváltozik testtartásunk: a számítógép előtt görnyedve, korábban összeszedett gerinc fájdalmaink mérséklődnek.
  • A mozgás, kocogás során csontjainak sűrűsége fokozódik, mely késleleti a csontritkulás kialakulását. Az ízületei között felszaporodó kenőfolyadéknak köszönhetően pedig csökkenek a mozgásszervi fájdalmak.
  • Hála a javuló tüdőfunkcióknak (VO2max), még a legembertpróbálóbb, legextrémebb helyzeteket is képesek lesznek megfelelően mérve, dinamikusan kezelni. Szervezetüket, csúformában lévő immunrendszerüknek köszönhetően elkerülik a betegségek, sőt a rákos daganatok esélye is.
  • Utóbbi burjánzását a sportolás alatt termelődő, testünk természetes öregedési folyamatait igazoltan lassító, jótékony hatású molekulák, az úgynevezett antioxidánsok felszaporodása gátolja meg.
  • Az aktív életmód pozitív hatása a vérzsírjának területén is megmutatkozik. A két káros koleszterin – fajta (LDL és VLDL) mennyiségének csökkenésével, illetve a hasznos (HDL) szintjének emelkedésével fokozódik az érfalak rugalmassága, csökken az érelmeszesedés, mérséklődik a szív-ér rendszeri betegségek kialakulásának kockázata.
  • Ugyanez az áldásos hatás vonatkozik a kor előrehaladtával egyre nagyobb mértékű fenyegetést jelentő, kettes típusú cukorbetegségre is, mely a rendszeres mozgás segítségével megelőzhetővé, kezelhetővé válik. Sőt, az idegsejtek őssejtekből való újraképződését támogatva, a hobbi szintű fizikai aktivitás lassítja az időskorral együtt járó memóriazavarokat, és az elbutulást is, illetve minden életkorban, bizonyítottan serkenti a tanulási folyamatokat.

Tehát felturbózott akaraterőnk, és egy edzőtermi havibérlet, vagy csupán egy új futócipő árából, szó szerint megvásárolhatjuk egészségünket, hiszen a rendszeres testmozgás nemcsak Cameron Diaz, és társai, de a mi esetünkben is az általános közérzet, a fittség javulását, hosszabb, minőségibb életet eredményez.

 

Ag Győző

humánkineziológus