Biztos, hogy az igazi Facebookra lépett be? Vigyázat, hamisítják!

0
920

Az adatok lopására szakosodott bűnözők kedvenc célpontját a Facebook jelenti. Az idei év első negyedévében a hamis weboldalak az esetek 10,85 százalékában a Facebook felületét másolták le – írja a HVG.hu.

A Kaspersky Lab jelentése szerint a Facebook felületének másolása egy hatalmas és globális üzlet, amellyel a kiberbűnözők a világ számos nyelvén támadják a gyanútlan felhasználókat. A kiberbűnözők sok esetben azért szerzik meg a felhasználók fiókjait, hogy azokon keresztül spameket küldjenek az áldozat barátainak üzenőfalára, amellyel egyszerűen és gyorsan elterjeszthetik a fertőzött üzenetet vagy pénzt csalhatnak ki az ismerőseitől. Továbbá a feltört fiókokat olykor adatgyűjtés céljából is tárolják, amelyekkel később akár célzott támadásokat is indíthatnak.

 

Mobil eszközről még veszélyesebb

Az okostelefon vagy tablet tulajdonosként sem árt óvatosnak lenni, hiszen ha mobil eszközről lépünk be a közösségi oldalak felületeire, könnyen megeshet, hogy a telefonunkról is értékes adatokat szerezhetnek meg. Tovább ront a helyzeten, hogy néhány mobil böngésző a címsorban elrejti az oldal nevét, így ezzel együtt a hamis weboldalak címét is.

Ennek nem szabad bedőlni

A Kaspersky Lab tanácsai szerint a a Facebookon keresztül kapunk egy értesítőt, amelyben azt írják, hogy zárolhatják a felhasználói fiókunkat, soha ne adjuk meg a személyes adatainkat a hitelesítő folyamathoz és ne küldjük el a megadott e-mail címre a jelszavunkat, hiszen a Facebook soha nem kéri erre a felhasználóit.

Ezekre figyeljünk, hogy ne legyen baj

  • Helyezzük a kurzort a linkre és ellenőrizzük, hogy az biztosan a hivatalos Facebook oldalra vezet.
  • Sőt, a legbiztonságosabb ha manuálisan írjuk be a Facebook URL-t, mert a csalók képesek eltitkolni a weboldal valós címét.
  • Ha manuálisan írjuk be az URL-t, akkor is ellenőrizzük újra, hogy a betöltött oldal nem hamis.
  • Továbbá ne felejtsük el, hogy a Facebook HTTPS protokollt használ az adatok továbbítására, tehát a webcím előtt nem “http://“, hanem “https://“ felirat látható. Ennek hiányában nagy esély van rá, hogy egy pillanat alatt adathalász oldalon találhatjuk magunkat.


HENT