A bélben kezdődik?

0
1165

Már az ókori orvoslás alaptézise is az volt, hogy a betegségek a belekben kezdődnek.

Az emésztési problémák, a felszívódási zavarok, a bélrendszer diszkomfortérzése a gyakran előforduló egészségügyi problémák közé tartozik. S tulajdonképpen a gyomorban és a bélrendszerben felborult egyensúly, az enzimtermelésben történt változás a kezdeti enyhébb panaszok után – a probléma állandósulásakor – más súlyosabb betegségek is kialakulhatnak. Amik évek múltán sokszor már vissza sem vezethetők a kiindulási okra. Az egészségtudatos magatartás alapja, hogy figyeljünk szervezetünkre, a kezdődő tünetekre. Az emésztési- és bélproblémák azon betegségek közé tartoznak, amelyek kezelésére több gyógynövény (fűszernövény) is alkalmas. Kömény, koriander, majoránna, menta, rozmaring, fekete retek, a keserűanyagot tartalmazók stb.

 

A jótékony borsmenta

Az egyik legrégebben használt, s minden földrészen termesztett gyógynövény a (bors)menta. Már az egyiptomiak és a perzsák is ismerték jótékony hatásait, s népszerűségét évezredeken át meg is tartotta.

A gyógyszer-, a kozmetikai és a likőripar is jelentős mennyiséget használ fel illóolajából. Ennek jellemző fő alkotórésze a jellegzetes szagú, hűsítő ízű mentol.

Fokozza a nyálképződést és az epetermelést, de csökkenti az orr nyálkahártyájának váladéktermelését, és a gyomornedv képződését. Enyhe helyi érzéstelenítő hatással is rendelkezik, továbbá mérsékelt görcsoldó és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal. Ezért a bélrendszer megnyugtatására is alkalmazzák.

Az illóolajat várandósok is használhatják.

 

 

Galenus