Miért járnak kevesebbet fodrászhoz a pesti nők?

0
1914

A magyar nők többségének félhosszú a haja, amire alig tíz perce van reggelente, hogy rendbe tegye. Talán ezért is szeretnének praktikus, könnyen kezelhető frizurát, amelyért átlagosan két-három havonta járnak fodrászhoz – a fővárosban kicsit ritkábban. Erre a megállapításra jutott egy 50 ezer nő válaszait elemző felmérés.

 

Ritkák a göndör fürtök

A válaszadók többségének (69 százalék) vékony szálú a haja, csak 31 százaléknak adatott vastag szálú és erős tartású hajkorona. A leggyakoribb az egyenes (57 százalék) és a hullámos (37 százalék) haj, göndör fürtjei mindössze a válaszadók 6 százalékának vannak.

A válaszok alapján minden második nő (52 százalék) félhosszú hajat visel. A nők 26 százalékának van hosszú, azaz 30 centiméternél hosszabb, és 22 százalékának van rövid, azaz 10 centiméternél rövidebb haja.

Ez kell a nőknek: praktikus, könnyen és főleg gyorsan kezelhető frizura

A megkérdezettek többsége (52 százalék) a praktikumot tartja szem előtt a frizuránál, hogy feltűnést keltsen, mindössze 5 százalékuknak fontos. A frizurával hangsúlyozni, kiegészíteni a megjelenést a válaszadók 43 százaléka szeretné.

A legtöbbeknek (54 százalék) 5–10 perce van reggelente a frizurájára, de a nők közel negyedének (27 százalék) még ennyi sem: ők kevesebb, mint öt perc alatt szedik rendbe a hajukat. Emellett szép számmal vannak (19 százalék), akik tíz percnél több időt fordítanak reggelente a frizurájukra.

„Egy jó frizura nem igényel öt perc törődést sem reggelente. Csak meg kell fésülni, esetleg egy-két percet formázni. Ehhez azonban az adottságaink figyelembevételével kell megtalálni a hozzánk illő frizurát, ami kifejezi az egyéniségünket, és ezáltal magabiztossá tesz” – mondta Lafferton Annamária, a Lafferton Fodrászat névadó alapítója.

Hozzátette: persze a vágáson nagyon sok múlik. A jól vágott frizurát mosás után is csak meg kell szárítani, és beáll magától, így nem kell beszárítani.

Meglepő: az átlagnál kevesebbet járnak fodrászhoz a pesti nők

A válaszadók négy százaléka látogatja meg egy hónapban több alkalommal a fodrászt. Havonta egyszer a nők 23 százaléka jár fodrászhoz, Budapesten azonban ennél valamivel kevesebben (21 százalék).

A többség azonban (43 százalék) két-három havonta látogatja a fodrászt – Budapesten ez az arány 39 százalék. A válaszadók 30 százaléka, Budapesten 36 százaléka ennél is ritkábban megy a fodrászhoz.

Az eredmény nem lepte meg Lafferton Annamáriát, bár véleménye szerint ennél gyakrabban javasolt ellátogatni a fodrászhoz:

„Rövid vagy félhosszú haj esetén legalább egy-másfél havonta javasolt egy kis igazítás, mert az visszaadja a frizura formáját, ami így könnyen kezelhető marad. Hosszú haj esetén két-három hónap is eltelhet a két vizit között. Ez alól kivétel, ha valakinek festett a haja, ekkor a haj növekedésének üteme szerint másfél-két havonta javasolt felkeresni a fodrászt“ – tanácsolja.

Hírnévügynökség