A botox hatékony lehet a gyomorrák kezelésében

0
810

Az esztétikai plasztikai sebészetben a ráncképződés csökkentésére alkalmazott vegyület, a botox hatékony lehet a gyomorrák kezelésében is – erre a következtetésre jutottak állatkísérletek során amerikai és norvég kutatók, akik eredményeiket a Science Translational Medicine folyóiratban tették közzé.

A Clostridium botulinum baktérium által termelt botulinum toxin (botox) a legmérgezőbb ismert vegyület, amely az idegrendszerben az ingerületátvitelt akadályozza, és a légzőizmok bénulása miatt halálhoz vezethet. Bizonyos esetekben azonban a botox a neurológiában gyógyszerként alkalmazható, s elterjedt az esztétikai plasztikai sebészetben is, ahol segítségével időlegesen blokkolhatók a ráncképződésért felelős izmok.

Így hat a botox a daganatos sejtekre

A New York-i Columbia Egyetem, valamint a trondheimi Norvég Tudományos és Technológiai Egyetem kutatói egereken végzett kísérletekben a bolygóideg (nervus vagus) szerepét vizsgálták a gyomorrák kialakulásában – olvasható a BBC News hírei között.
A kutatások során bebizonyosodott, hogy a gyomorrák esetében a bolygóideg ingerületátvivő anyag közvetítésével ösztönzi a daganat őssejtjeit. E felismerés alapján állatkísérletekben a nervus vagus hatását az ideg átvágásával, vagy botox helyi befecskendezésével blokkolták. Mindkét eljárás hatékonynak bizonyult.

„Amennyiben a betegség korai fázisában megszakítjuk az összeköttetést a központi idegrendszer és a daganat között, a tumorsejtek sokkal sebezhetőbbek lesznek, ezáltal hatékonyabbá válik a kemoterápia” – magyarázta a botoxkezelés hatásmechanizmusát Timothy Wang, a Columbia Egyetem professzora, hozzátéve azonban, hogy még hosszú klinikai vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy az eljárás általánosan elterjedt terápiás módszerré válhasson.

Olcsóbb, mint a kemoterápia

Duan Chen, a Norvég Tudományos és Technológiai Egyetem professzora az eljárás előnyeit értékelve arra hívta fel a figyelmet, hogy helyi beavatkozásról van szó, a botoxot gyomortükrözés (gasztroszkópia) során lehet befecskendezni, így a betegeknek mindössze néhány órát kellene a kórházban tölteniük. A beavatkozás olcsóbb és kevésbé toxikus, mint a jelenleg alkalmazott kemoterápia, s nincsenek mellékhatásai sem. A botox alkalmazásának létjogosultsága lehet nem operálható gyomorrákos betegeknél, vagy olyan pácienseknél, akik nem reagálnak a kemoterápiára, valamint azoknál, akiknél állapotuk miatt a hagyományos kezelés nem alkalmazható a súlyos mellékhatások miatt. Mindezek fényében Norvégiában elkezdik a klinikai vizsgálatokat gyomorrákos betegeknél.

 

A prosztatadaganat elelnsége is lehet a botox

Feltételezések szerint a botoxkezelés hatékony lehet prosztatadaganatok esetében is, ám további vizsgálatok szükségesek annak kiderítésére, hogy pontosan milyen idegek játszhatnak szerepet a tumorok kialakulásában.

http://www.bbc.com/news/health-28860837

MTI