Keveset tudnak a fesztiválozók a nemi betegségekről

0
1240

Független orvosok csoportja arra a következtetésre jutott, hogy felelőtlenek a fesztivállátogatók. A legnépszerűbb hazai fesztiválokon (VOLT Fesztivál, Balaton Sound és Művészetek Völgye) a nemi úton terjedő fertőzésekről kérdezték a résztvevőket. A témában készített kérdőíves kutatás során kiderült, hogy a fesztivállátogatók 45 százaléka egyáltalán nem használ óvszert a szexuális együttlétek alkalmával.

A Körúti Orvosi Centrum önkéntes orvosai a szexuális úton terjedő betegségekre hívták fel a figyelmet a nyár folyamán. A kérdőíves kutatás során a fesztivállátogatókat a szexuális védekezési szokásaikról is megkérdezték. A válaszadók 45 százaléka egyáltalán nem használ óvszert szexuális együttlétkor, derült ki. A kutatás során a megkérdezettek 26 százaléka úgy nyilatkozott, hogy soha nem használ óvszert, mert monogám. 19 százalék azért mellőzi az óvszert, mert fogamzásgátlóval védekezik. A szexuális úton terjedő betegségeknek azonban így is kiteszik magukat. Akik átestek már szexuális úton terjedő betegségen, azok harmada monogámia esetén nem használ óvszert – mutatott rá a kutatás.

 

A tünetmentes nemi betegségekről tudjuk a legkevesebbet

A nemi úton terjedő fertőzések manapság igen gyakoriak: minden második szexuálisan aktív személy 25 éves korára átesett már a betegségek valamelyikén. Ennek azonban csak igen kevesen vannak tudatában, melyet jól mutat a kutatás eredménye is: a kapolcsi válaszadók 90 százaléka úgy nyilatkozott, hogy soha nem volt még szexuális úton terjedő betegsége. Az ilyen fertőzések ugyanis gyakran tünetmentesen vannak jelen a szervezetben, így a betegek könnyen megfertőzhetik párjukat, illetve a betegségek kezeletlenül akár meddőséget is okozhatnak!

Fontos az évenkénti szűrés

A kezdeményezés célja a felelős szex hangsúlyozásán túl az egymás iránti felelősség és nem utolsó sorban a szexuális úton terjedő betegségek szűrésének kiemelése. A szűrés fontosságáról beszélni elengedhetetlen, mivel az általános nőgyógyászati szűrővizsgálatok nem derítenek fényt a nemi úton terjedő fertőzésekre. A kérdőíves kutatás során kiderült, hogy a válaszadók mindössze 11 százaléka vett csupán részt valaha ilyen szűrésen. A megkérdezettek többsége (70 százaléka) úgy nyilatkozott, hogy csak probléma észlelésekor megy el vizsgálatra. Akik átestek már szexuális úton terjedő betegségen, azok sem járnak évente szűrésre.

A ping-pong fertőzés veszélye

Nagy probléma, hogy a többség nem is a megfelelő szakellátást választja szexuális úton terjedő betegség esetén. A nők 76 százaléka nőgyógyászhoz fordul, pedig a nemibeteg-gondozó szakorvosok vannak inkább felkészülve az ilyen jellegű panaszok kezelésére. A férfiak 34 százaléka urológusához megy. Akik átestek már valamilyen nemi úton terjedő fertőzésen, azok felének hívták csak fel a figyelmét arra, hogy partnerét is kezelni kell, mutat rá a kutatás. Így a visszafertőződés, ping-pong fertőzés kialakulása nem megelőzhető. A nemigyógyász szakorvosok nemi fertőzés esetén viszont mindig párokat kezelnek.

„Használj mindig óvszert a szexuális érintkezés minden formájához”

A fesztiválokon végzett tevékenység során az önkéntes orvos csapat azt tapasztalta, hogy a fiatalok nyitottak és érdeklődnek a téma iránt, ezért a szexuális úton terjedő betegségekről való edukáció a „Használj mindig óvszert a szexuális érintkezés minden formájához” mottó jegyében ezután sem ér véget. Az összegyűjtött adatok alapján a főleg a fiatalok által látogatott szórakozóhelyeken folytatódik a figyelemfelhívás.

A kampányról bővebb információk a következő weblapon találhatók: http://www.std.hu/

VM.komm Kommunikáció