Így ápoljuk a hajunk hullámait

0
15373

Sokunk álmát jelentik a szép, bodorított hajfürtök, melyek nem csak addig tartanak, amíg a fodrásztól kijövünk… A hullámos, vagy göndör haj egyenletes gondozást, sok figyelmet igényel. Hiszen azok, akik hosszú távon szeretnének hullámos hajzuhatagot, de nem tesznek semmit a speciális hajápolás érdekében, hiába vágyakoznak rá. Mások göndör hajfürtjeiket akarják tartósan „megszelídíteni”, és abból divatos hullámokat varázsolni, de nem tudják, mit tegyenek ennek érdekében. Ezért minden esetben szükség van a szakember tanácsaira, és az annak megfelelő, rendszeres – naponta történő – hajápolásra.

 

Miért kell különös gonddal ápolni a hullámos/göndör hajat?

A hullámos/göndör haj nehezebben kezelhető, mint a sima, és könnyebben is törik. Mégis, rendszeres ápolással selymesen hulló tincseink lehetnek, vagy megszabadulhatunk a göndör haj „szénaboglya” jellegétől is. Mindenekelőtt azt a tényt kell figyelembe vennünk, hogy a hullámos haj általában nagyon száraz, mert a fejbőrön található faggyúmirigyek által termelt anyag – a haj természetes hidratálója -, a faggyú a könnyen göndörödő fürtök miatt nem jut el a hajvégekig. A hajszálak védőrétege ily módon nem egyenletes, ezért válik szárazzá, törékennyé, valamint érzékenyebbé az agresszív külső hatások (napsütés, meleg hőmérséklet, sós- vagy klóros víz, hideg, szeles idő…) okozta sérülésekre. A hajat tápláló krémek, zselék, habok napi használata ezért, és a hullámforma megőrzése szempontjából is rendkívül fontos. Emellett nem árt tudnunk azt is, hogy a hullámos/göndör haj könnyebben elveszíti fényét, ragyogását, mert a hajszálak felületi pikkelyei gyorsabban nyílnak szét, kevesebb fényt vernek vissza.

A „kiszámíthatatlan” hullámos haj

Van úgy, hogy a természetes hajhullámok/göndörödés megjelenése „kiszámíthatatlan”. Egyes merev hajzatok hullámossá, vagy göndörré válhatnak például mélyreható hormonális változások, vagy speciális kezelés hatására. Az ősz haj is hajlamosabb elveszteni addigi egyenes jellegét, mint a színét még megtartó haj. Az is megfigyelhető, hogy a hullámok, göndör tincsek nem egyformák az egész hajkoronán: a fej hátsó részén több van belőlük, mint elöl.

A szakember jó tanácsai a hullámos haj, göndörödő fürtök gondozásához

  • Rendszeresen hidratáljuk és tápláljuk a hajunkat!

A formájukat megtartó hullámok a haj megfelelő hidratáltságának köszönhetők. Ennek érdekében a szakemberek a következő, mindennapos ápolást ajánlják:

– Reggelente nedvesítsük be a hajunkat először enyhe vízpermet, azután speciális hajtápláló anyagokat tartalmazó, kondicionáló spray használatával. Különösen lágy, vékony haj esetében hullámos/göndör hajra való habbal is kezeljük a tincseket. Ez tartást is biztosít a hajnak egész napra. Lazább fürtökhöz formázókrém javasolt. A száraz, töredezett hajra alkalmazhatunk hidratáló krémet, vagy balzsamot is. A dúsító hajhab keratin és polimer tartalmával növeli a haj tömegét, ugyanakkor hullámos hajnál lezárja a hajpikkelyeket, így a hajszálak jobban megőrzik nedvességüket. Ezeknek a hajápolási módoknak az a céljuk, hogy hosszabb távon megmaradjanak a hullámok, anélkül, hogy elnehezednének, megőrizve rugalmasságukat.

– A hullámos/göndör haj fésülése is nedvesen ajánlott. Részesítsük előnyben a ritka fogú fésűt, vagy egyszerűen az ujjainkkal igazítsuk meg a frizurát.

  • Hajmosáskor kerüljük az agresszív szereket, előtte tegyünk fel pakolást!

A samponos mosás előtt vigyünk fel hajápoló olajat, vagy tápláló pakolást az egész hajkoronára. Ajánlott természetes összetevők hullámos/göndör hajra: argán-, olíva-, jojoba-olaj, aloe vera és a kókusz olaj. A speciális pakolást hagyjuk rajta 30 percig, majd mossuk meg a hajat kímélő samponnal. Olyan sampont válasszunk, amellyel mélyen, a gyökerekig hatóan ápoljuk a hajunkat, elnehezítés nélkül, nehogy a hullámok meglazuljanak.

– Egy módszer a lágyan hullámos frizura eléréséhez: mosás után oszlassunk el speciális hajhabot a hajszálakon, és ún. papillote csavarókra tekerjük fel hajat. Néhány percnyi szárítás, majd a haj lehűlése után távolítsuk el a csavarókat, és fésülés helyett ez esetben is ujjainkkal formázzuk a frizurát.

  • Ügyeljünk a helyes szárításra!

– Ne használjunk egyszerű hajszárítót, hanem lehetőleg olyat, amely széles, tüskés tányérhoz hasonlító diffúzorral van ellátva. Ez eloszlatja a hajra fújt (nem túl) meleg levegőt, és segíti a hullámok természetes tartásának, formájának megőrzését.

– Mivel a meleg hő, még ha csökkentjük is, tovább szárítja a hullámos/göndör hajat, ha tehetjük, jó időben a szabad levegőn szárítsunk. Időnként ujjainkkal igazítsunk a fürtökön, még nedves állapotban.

– Szárítás után ismét használjunk speciális balzsamot, hajvégápoló olajat.

– Akkor se gondoljunk – a napjainkban divatos – hajkisimító eszközökre, ha a változatosság kedvéért egy ideig sima hajra vágyunk, mivel rendkívüli igénybevételnek teszik ki a hajat. Inkább mosás, vagy benedvesítés után nagyméretű csavarókat alkalmazzunk, melyek bizonyos mértékig kisimítják a göndörödő fürtöket. Ha egy adott alkalomra mégis sort kerítünk a haj ideiglenes kiegyenesítésére, előtte hővédő terméket vigyünk fel a hajunkra.

  • Válasszuk meg jól a fodrászunkat – fontos a helyes vágás

– Olyan „hajszobrászt” válasszunk, aki szakértője a hullámos/göndör hajnak, és nem akarja mindenáron a divatot követni. Emellett kiválóan ért a göndör haj vágási technikájához. Jó, ha hullámos hajat fokozatosan vágja, akár rövid formára, akár az általa javasolt, hosszabb, hullámos frizura esetében is. (Göndör hajnál a túl rövid vágást a fejtetőn kerülni kell, mert nehezen kezelhető, és esztétikailag is kifogásolható.)

– A töredezett hajvégeket mind a rövid, mind pedig a hosszú hajon rendszeresen le kell vágatni. Emellett aki a hosszú, hullámos hajat szereti, fodrászának figyelmeztetnie kell rá: kevésbé tartós lesz a frizurája, mert a hossz elnehezíti a hajat. Előnye viszont, hogy nem szélesíti az arcot, és lágyabb lesz az összhatás is.

– Fogadjuk meg fodrászunk (vagy időnként stylist) tanácsait a legjobb hajápolási termékeket illetően, melyek kifejezetten a hullámos/göndörödő fürtökhöz valók. A stylist olyan szakember, aki leginkább ráérez a személyiségünkhöz és hajtípusunknak megfelelő stílusú frizura kialakítására.

Galenus