A szép körmökért

0
883

Akár erős, és mégis sérülékeny, akár töredezésre, elvékonyodásra hajlamos, vagy más hibája van, körmünk állapotán gondos ápolással könnyen segíthetünk.

 

Használjunk gumikesztyűt!

Sokan nem tartják be, de egyik fontos szabály: mindig viseljünk gumikesztyűt a házimunkához. Hiszen a tisztítószerek, oldószerek és egyéb, otthon használatos vegyszerek nagymértékben gyengítik a körmöt. Emellett kertészkedéskor se feledkezzünk meg a védőkesztyűről, mert ültetéskor, gyomláláskor is rontunk körmünk állapotán. Fokozottan ügyeljünk a körmünkre barkácsolás közben is, mert az ilyenkor gyakran előforduló nyomó hatás, szorítás, ütés könnyen körömsérülést okozhat.

Krémezzük rendszeresen!

Ha körmeink a napnak fokozottan kitettek, vagy a szárító hatású klimatikus viszonyoknak, töredezetté, sérülékennyé válnak. Ugyanakkor a hideg évszak beköszöntével is óvni kell a körmöt: soha ne lépjünk ki a fűtött helyiségből vastag kötött, vagy bőrkesztyű viselése nélkül, mert az alacsony, és főleg a fagyos hőmérséklet ugyanolyan szárító hatással van a körmünkre, mint a kézfejünk bőrére. Fontos tehát minden évszakban megfelelő zsírtartalmú krémmel védeni bőrünket, körmünket egyaránt.

 

A lakkozott köröm védelme

Ha rendszeresen lakkozzuk a körmünket, a színes fedőlakk előtt használjunk bázis körömlakkot (alaplakkot), amely gyakorlatilag védelmi réteg – amellett így jobban is tapad a fedőlakk. Amennyiben még B-vitaminokat, vagy más hasznos adalékanyagokat is tartalmaz az alaplakk, még nagyobb védelmet jelent a köröm szépsége és egészsége szempontjából. A körömlakklemosó pedig legyen acetonmentes és körömerősítő hatású, mert az acetonos túl agresszív módon hat, főként gyakori használat mellett.

Körömerősítés

Amikor a körömgyengeség jelei mutatkoznak (töredezik, veszít keménységéből, gyakran beszakad stb.), tanácsos olyan étrend-kiegészítőt szednünk, mely célzottan a körmök erősítését szolgálja. Ez a kúra a köröm állapotának javításához nélkülözhetetlen anyagokat juttatja a szervezetbe (kén, cink, B5-, B6-vitamin) és legalább két hónapig kell tartania ahhoz, hogy hatékony legyen.

Ami a táplálkozásunkat illeti: a köröm erősítése érdekében fogyasszunk több állati eredetű fehérjét (proteint) tartalmazó élelmiszert (ilyen pl. a máj, tojássárgája, hús, hal), cereálékat és száraz hüvelyeseket (sárgaborsót, lencsét, szárazbabot) többek közt magas B-vitamin-tartalmuk miatt. A dió, mogyoró és növényi olajok E-vitaminban gazdagok, ezért szintén ajánlottak. Fontos még, hogy esszenciális zsírsavakban (hal-, olívaolaj), vasban és cinkben (pl. vörös hús, tojás, tenger gyümölcsei tartalmazzák) is bővelkedjék az étrendünk.

Figyeljünk arra is, hogy ne tartsunk hosszan olyan fogyókúrát, mely kiegyensúlyozatlan étrenddel jár együtt, mert a tápanyagok hiánya tönkreteheti a körmeinket. Körömproblémák esetén a vegetáriánus étrend sem ajánlott, mert az állati eredetű proteineket mellőzi, így gyengítheti a körmöt.

Galenus