Ki lesz az Év Gyógyszerésze és kié a Kedvenc Patikám díj?

0
2790

A Magángyógyszerészek Országos Szövetsége koordinálásával a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság, a Magyar Gyógyszerészi Kamara – a Roche Magyarország Kft. támogatásával – célkitűzéseiknek megfelelően negyedik alkalommal pályázati felhívást tettek közzé az „Év Gyógyszerésze” és a „Kedvenc Patikám” címek elnyerésére.

Az Év Gyógyszerésze pályázat

  • A tavalyi díjazottak Év Gyógyszerésze pályázaton

2013 óta, az Év Gyógyszerésze pályázatra csak előzetes szavazatok alapján juthatnak be a jelöltek. Ezt a formát követve, a 2014-es megmérettetésre is a szakma oldaláról éppúgy érkeztek jelölések, mint a páciensektől. Összesen 20 gyógyszerészt választottak ki a szervezők, akik közül az Év Gyógyszerésze 2014-ben Dr. Birinyi Péter lett Budapestről. A szakmai zsűrinek idén kifejezetten nehéz feladata volt, hiszen nem csak az első hely eldöntése okozott nehézséget, de a további díjazottak megjelölése is. Az idei évben kiemelkedő pályázatukkal további kitüntetésben részesültek még: Dr. Giday Henriette – Székesfehérvár, Dr. Janca Tiborné – Budapest, Dr. Poór Marianna – Nyíregyháza.

 

  • A gyógyszerészi munka elismerése

Idén közel 3500 szavazattal jelezték a kampány iránt érdeklődök, hogy mely gyógyszerészeket szeretnék látni a pályázaton. A legfőbb cél az volt, hogy az arra méltó kollégának országos nyilvánosságot és kiemelkedő szakmai rangot adjunk munkájához, elismerve annak követésre méltó minőségét.

 

Melyik a Kedvenc Patikám?

A szintén negyedik alkalommal megrendezésre került Kedvenc Patikám pályázaton a legfontosabb cél a betegek patikai szolgáltatásokkal való elégedettségének felmérése volt, mint ahogy a korábbi években is. Az érdeklődés és a lelkesedés idén sem maradt el, és a megfeszített munkának köszönhetően, a 2014-es év Kedvenc Patikája: Ezüst Holló Patika – Veszprém. A további helyezetteket a kampány weboldalán lehet megtekinteni.

  • Cél: a személyre szabott gyógyítás

A kampányértékelőn a Roche Magyarország képviseletében Dr. Hodossy Lajos elmondta, kifejezetten hisz abban, hogy sokkal többet tudnánk elérni, főleg népegészségügyi területeken, ha a patikáknak a tevékenysége a gyógyszerészi gondozás programokkal tovább bővülne. A Roche elkötelezettsége ezen törekvések mellett az az oka, hogy a gyógyítás mellett egy stratégiai gondolata a személyre szabott gyógyítás, terápia – szeretnék, ha elérnék, hogy egyre több olyan gyógyszer legyen, ahol előre ki tudják szűrni, ki az akinek érdemes adni egy adott gyógyszert és ki az, akinek nem. A gyógyítás teljes folyamatát is próbálják minél személyre szabottabbá tenni – a gyógyszerészet egyértelműen a gyógyításnak a része.

Az Év Gyógyszerésze, Dr. Birinyi Péter számára patikájukban alapkoncepció, hogy minden betegen segítsenek, próbálják megoldani a gondokat még akkor is, ha nincs rá megfelelő gyógyszer az országban, ritka betegségben szenved, vagy bármely más esetben is. A szakma iránti elkötelezettségét mutatja, hogy jelenleg is olyan készítményen dolgoznak, ami olyan speciális betegeken segítene, amire még nincs gyógyszeres megoldás.

Dr. Mikola Bálint
, a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége elnöke kiemelte, hogy ez egy nagy találkozás a Roche és a szakma részéről, hiszen mindketten az egyedi terápiákat célozták meg az ars poeticájában. A gyógyszerellátásnak most egyértelműen az egyik legfontosabb kérdése, a gyógyszerek helyes alkalmazása – ezen gyógyszerészi gondozási területeken dolgoznak immár évtizede, így ez a találkozás, ami felerősíti az alap gondolatot ami közös, egy óriási dolog. A pályázatok színvonala alapvetően megváltozott – mostanra a munkák komoly, tudományos igényességgel összeállított, nagyon koncepciózusak voltak. A nyertes pályázat egy olyan szeletét ragadta meg a gyógyszerészetnek, mely az utóbbi időben kicsit kiszorult a közgondolkodásból, és méltánytalanul, majdnem hogy lefelé szálló ágon van. Dr. Birinyi Péter elhivatottsága egyértelműen példaértékű lehet a gyógyszerész társai számára.

Dr. Szabó Sándor, a Magyar Gyógyszerészi Kamara örökös tiszteletbeli elnöke úgy érzi, az idei Év Gyógyszerésze méltán nyerte el e megtisztelő címet, egyetértés született a zsűritagok között. Hasonlóan vélekedett Dr. Samu Antal, a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége alelnöke is, aki összegezve elmondta, ma már, több mint 10 évvel azután, hogy a gyógyszerészi gondozás a diabétesz projekttel elkezdődött, egyre szélesebb körben megértik ennek az egésznek a lényegét, a célját, amely elsősorban a biztonságos gyógyszer-alkalmazásra fókuszál. Azért fontos a személyre szabott gyógyszerelés, mert ennek van leginkább pozitív hozadéka az egyén számára. Láthattuk már többször, hogy a gyógyszerészi gondozás nagyon széles spektrumot jelent, egy eléggé komplex folyamat.

 

A pályázatokról további részletes információk a kampányok hivatalos oldalán találhatóak:

www.evgyogyszeresze.hu

 

www.kedvencpatikam.hu

NeroSolution