Tüneti terápia helyett valódi gyógyulás a mozgásszervi betegségek körében

0
1554

A porckopás (arthrosis) igen elterjedt betegség. A leggyakrabban érintett ízületek: térd, kezek, csípő, ágyéki, nyaki gerinc. A térdízület különösen gyakran betegszik meg.

A térdízületre nehezedik a testsúly nagy része, tömeges és erős izmok hatnak rá, így minden mozgásánál nagy erőhatások alatt működik. Klimatikus és egyéb külső behatások ellen elölről és oldalról csak a bőr és a vékony bőralatti kötőszövet védi. Az élet során számos kisebb-nagyobb trauma is éri. Nem elhanyagolható ok, a csípő és különösen a láb statikai zavaraiból adódó kóros terelés sem. Családi halmozódás is megfigyelhető.

 

Súlyosbodó panaszok

Kezdeti tünetei közé tartozik az indulási ízületi fájdalom és merevség, ami bejáródás után megszűnik. Majd terhelésre pl. lépcsőn lefelé jelentkezik panasz, súlyosabb esetben nyugalomban éjszaka is. A kísérő lágyrészzsugorodás a térd nyújthatóságának csökkenéséhez vezet, ami a járást rendkívül megnehezíti. A megváltozott statikai helyzet az ízület károsodását felgyorsítja. Az ízületi hártya megvastagodása, csontkinövések a térdet deformálttá teszik. „O” illetve „X” láb alakul ki. A degenerált szövetekben gyakran lépnek fel gyulladásos epizódok.

A diagnózis felállításában segítséget nyújthat a röntgenfelvétel, de az itt látható eltérések nem feltétlenül állnak arányban a betegség súlyosságával. Komolyabb tünetek mellett lehet a röntgenlelet szegényes és fordítva.

Megelőzés és kezelés

A megelőzésben és kezelésben fontos szerepet játszik a statikai zavarok kiküszöbölése (pl. lúdtalpbetéttel), a testsúly normalizálása, megfelelő életvitel kialakításával. A térdet mozgató izmokban sokszor találunk kóros eltéréseket. Az izomzat megrövidülése, letapadása, kötőszöveti átalakulása, fájdalmas izomcsomók ún. trigger pontok kialakulása gyakran megfigyelhető. Extensióval (nyújtó kezelés) és speciális gyakorlatokkal, manuálterápiával kilazíthatjuk a feszes izmokat és már ezzel is jelentős fájdalomcsillapítás, könnyebb mozgás érhető el. A porcokra nehezedő nyomást is tudjuk ez által csökkenteni így a további romlást, porckárosodást, ízületi zsugorodást is kivédhetjük. Megfelelő tornagyakorlatok csökkentik az izomsorvadást, fokozva a térd stabilitását.

Mindenféle eredetű ízületi fájdalom, mozgásbeszűkülés, sérülés esetén rendelőnkben alkalmazunk két nagyon hatékony eljárást, amelyek eltérnek az általában megszokottan használatos gyógykezelésektől.

Ezen két módszer ötvözi a több ezer éves keleti gyógymódokat és a modern technika illetve a legmodernebb molekuláris biológiai kutatási eredményeket. Ez a kettősség a magyarázat, hogy a mozgásszervi tünetekre egy valóban teljesen újszerű hatásmechanizmuson keresztül hatnak. Volt olyan páciens, aki már az első alkalom után örömmel észlelte, hogy többet javult az állapota, mint a korábban alkalmazott gyógyszerektől és fizioterápiás kezelésektől együttesen. Nem használunk szteroidot, sem non-steroidot, sem klasszikus értelemben vett gyulladás- és fájdalomcsillapítót. A fiziológiás állapot helyreállítására törekszünk, így a betegség nemcsak tünetileg, hanem alapjaiban is kezelhető.  Rendszerint pár kezelés után már érezhető a javulás, és 1-2 kúra után az életminőség jelentős javulása várható.

Természetesen minél előbb kerül felfedezésre a betegség, annál nagyobb eséllyel küzdhetünk ellene, ezért javaslom, a szakorvos mielőbbi felkeresését.

 

 

 

Dr. Wimmer Ágnes
ortopéd szakorvos
manualterapeuta

Bővebb felvilágosítás: telefonon: 06-20/340-5935
Továbbá az orthoped.hu honlapon.
Rendelő címe:1117 Budapest, Fehérvári út 15. 3. em. 5.