4 tünet, amellyel azonnal orvoshoz kell fordulni!

0
1407
Fotó: gettyimages.com

Hazánkban a szív-és érrendszeri betegségek okozzák az elhalálozások több, mint felét. Jó tudni, hogy a megelőzés, vagy időben történő beavatkozás életet menthet.

Rizikófaktorok

Jellemző kép – különösen ünnepek táján -, hogy egész nap rohanunk, egyre nagyobb stresszben élünk, zsírban, cukorban és sóban gazdag ételeket fogyasztunk, a lakosság közel 30 százaléka dohányzik. Ezen felül a mozgásszegény életmód és az elhízás is nagymértékben hozzájárul a szív-és érrendszeri betegségek megjelenéséhez. Az életmódbeli tényezők mellett kiemelten fontos az öröklődés szerepe, azok esetében, akiknél megfigyelhető a szív-és érrendszeri betegségek családon belüli halmozódása, fokozott a betegség kialakulásának kockázata.

4 figyelmeztető tünet

A szív-és érrendszeri betegségek az 50 év alatti személyek esetében, férfiak körében jelentkeznek gyakrabban, míg 50 éves kor táján, a menopauza időszakához  kapcsolódó hormonális változások miatt a nők esetében is gyorsan nő a gyakoriságuk, így ettől az életkortól a kockázat a két nem tagjai között közel azonos. A szív-és érrendszeri betegségeket egyéntől, súlyosságtól és jellegétől függően már korai stádiumban is jelezhetik bizonyos tünetek, így ha korábban nem is tettük, az alábbiak észlelésekor forduljunk mielőbb szakorvoshoz!

Mikor kell ezt megtenni?

  1. Mellkasi fájdalom esetén (még akkor is, ha ez sokszor  csupán rövid, enyhe kellemetlen érzésként jelentkezik a mellkasban).
  2. Ha légszomjat, fulladást vagy esetleg nehézlégzés-érzést tapasztalunk.
  3. Amennyiben nyugalmi állapotban szívdobogás-érzés, magas pulzusszám jelentkezik.
  4. Szokatlan gyengeség, kimerültség érzés, fáradékonyság esetén.

Milyen vizsgálatokra van szükség?

A megelőzés legbiztosabb módja, ha nemcsak a fenti tünetek észlelésekor, de tünetmentes állapotban is, évente elvégeztetünk egy komplex kardiológiai szűrővizsgálatot. A szűrés az alábbi lépéseket foglalja magában:

  • laborvizsgálat vérvétellel (nemcsak szív-érrendszeri rizikófaktorokra, hanem minden szervrendszerre kiterjedő általános vizsgálat),
  • a panaszok, korábbi betegségek, jelenlegi fizikai állapot felmérése kardiológussal,
  • teljeskörű fizikális vizsgálat (nem csak kardiológiai jellegű),
  • nyugalmi EKG,
  • szívultrahang,
  • terheléses EKG,
  • leletek és a teendők összefoglalása, átbeszélése írásban és szóban,
  • szükség esetén gyógyszerfelírás és/vagy életmódbeli javaslatok.

www.oxygenmedical.hu