Űzzük el a téli depressziót – hangulatjavító tápanyagokkal!

0
6740
Fotó: gettyimages.com

Egyes tápanyagok és oligo-elemek pozitív szerepet töltenek be a szezonális depresszió elleni harcban. Ezért a napi menü összeállításakor részesítsük előnyben azokat az ételeket, melyek bővelkednek bennük. De hangulatjavító összetevőket tartalmazó táplálék-kiegészítőket is választhatunk. Mindkét formában – egészséges életmód és kiegyensúlyozott táplálkozás mellett – fogyasztásukkal megelőzhető, vagy orvosolható a téli időszakban gyakran jelentkező, rossz kedélyállapot. Kiemelünk közülük néhányat.

1. A triptofán csökkenti a depressziós tüneteket, oldja a szorongást

Az esszenciális aminosavak csoportjába tartozó triptofán elősegíti a szerotonin (boldogsághormon) termelődését a szervezetben, így a rossz hangulat elűzőjeként is ismert. Természetes antidepresszáns, nyugtató, alvást elősegítő hatású.

  • Mely élelmiszerekben található?

Tartalmazzák a proteinben gazdag húsfélék, halak, tejtermékek, tojás…

  • Étrend-kiegészítőként hogyan hat?

Különböző vitaminokkal, ásványi anyagokkal társítva javasolt étrend-kiegészítőként alkalmazni. Például a természetes eredetű triptofán a tengervízből kivont magnéziummal és B6-vitaminnal együttesen hozzájárul az idegrendszer megfelelő működéséhez. 1 kapszula ajánlott belőle esténként, lefekvés előtt. Egy másik hasznos, a fizikai-szellemi erőnlétet egyensúlyban tartó kombináció pld. a sáfrány és triptofán alapú étrend-kiegészítő, ami szintén hat a szerotonin szintre. 1 tabletta bevétele javasolt ebéd előtt.

2. Az ómega-3 zsírsavak elősegítik az érzelmi egyensúly fenntartását

Ezek a többszörösen telítetlen zsírsavak pozitív irányban befolyásolhatják hangulatunkat.  Hozzájárulnak a kognitív funkciók, képességek kibontakoztatásához, a lelki egyensúly eléréséhez.

  • Mely élelmiszerekben találhatók?

Bőven tartalmazzák – a dió, tofu, sötétzöld zöldségek  mellett – a zsíros halak (lazac, hering, makréla, szardínia, tonhal, édesvízi halak), melyek D-vitaminban is gazdagok. A D-vitamin-hiány többek közt szintén magyarázhatja a fáradtságot és a hangulatromlást. Mivel a tenger melletti országokhoz képest hazánkban a halfogyasztás jelentősen kisebb mértékű, kiemelten fontos, hogy hetente legalább háromszor fogyasszunk halat – állítják a táplálkozástudománnyal foglalkozó szakemberek.

  • Táplálék-kiegészítőként hogyan hatnak?

Az ilyen kapszulák halolajat tartalmaznak, melynek több mint 90%-át alkotják az ómega-3 zsírsavak. Továbbá társíthatják mézfűvel (citromfűvel), melatoninnal, magnéziummal, B6-vitaminnal. Ilyen étrend-kiegészítők összetevője lehet még lenmagolaj vagy borrágófű, melyek a megfelelő arányban tartalmazzák a legjobb telítetlen zsírsavakat.

3. A lítium hangulatstabilizáló hatású

A dopamin/szerotonin egyenúlyra alapozva a lítium a kedélyállapot szabályozójaként hat a szervezetre. Ez az oligo-elem akkor bizonyul kedvező hatásúnak (kis mennyiségben), ha ingerlékenynek, feszültnek, deprimáltnak érezzük magunkat, vagy akár rosszul viseljük az időeltolódást. Segíthet az alvászavarokon is.

  • Milyen formában fordul elő?

Elsősorban ivóvizekből származik: ahol annak természetes lítium-koncetrációja viszonylag magasabb, pozitív hatást tapasztaltak az emberek hangulatára nézve (pld. csökkent a depresszió előfordulása)

Étrend-kiegészítő is készülhet belőle: 2 tabletta bevétele ajánlott naponta. Indokolt esetekben ez a szám 3-4-re is növelhető, szakemberrel történő konzultáció után.

Nem keverendő össze az orvosi lítiummal: elsősorban bipoláris zavarokra írják fel (ez olyan betegség, amikor egyfajta izgatottság depresszióval váltakozik, azaz érzelmi hullámzás áll fenn), és csak orvosi ellenőrzés mellett alkalmazható. Ezekben az esetekben 1 tabletta 250 mg lítiumot tartalmaz, míg az étrend-kiegészítő 1 mg-ot – tehát szembeszökő a különbség.

4. Használ-e rossz hangulat ellen a magnézium?

Az igaz, hogy az idegesség, ingerlékenység, átmeneti szorongás összefüggésbe hozható a magnéziumhiánnyal. Ami azonban komoly depresszió esetén a hangulatot számottevően nem befolyásolja. Ugyanakkor a magnézium stresszoldó hatásáról is ismert, több mint 300 enzimreakcióba működik közre, továbbá lazító hatású. Annak érdekében, hogy növeljük magnézium-tartalékainkat, bátran fogyaszthatunk olajos magvakat (dió, mandula, mogyoró), étcsokoládét, továbbá a száraz hüvelyesekből készült ételeket részesítsük előnyben. Bizonyos fajta ásványvizek is magas magnézium-tartalmúak. Fontos legalább1,5 liter víz fogyasztása naponta, ha deprimáltak vagyunk, mert a fáradtság, levertség összefügghet a dehitratáltsággal.

Galenus