Sokakat érintő népbetegség a „gyomorégés”

0
1692

A nyelőcsővel kapcsolatos panaszokkal mind több ember fordul orvoshoz. Statisztikák szerint majd minden harmadik embernél előfordul.

Ha a gyomor záróizma (cardia) nem zár rendesen, savas tartalma visszajuthat a nyelőcsőbe (ezt nevezik refluxnak), amely sérti a nyelőcső hámsejtjeit. A tünetek az egyszerű kényelmetlen mellkasi érzéstől a „szívfájdalomig”, a köhögésig, a fulladásig fokozódhatnak, amiket a gyomorsavnak a nyelőcsőbe történő visszaáramlása okoz. Ekkor a mellkasban égő, infarktus-szerű érzés keletkezik a szegycsont mögött, aminek persze semmi köze a szívhez. Ha a savas tartalom a nyelőcsőben feljut a légcsőig, erős köhögést eredményezhet.

Kiket érint? Menedzserbetegség?

Bekövetkezhet teljesen egészséges embereknél is, ha túlzott nyomás nehezedik a gyomorra: elhízás, terhesség, túlevés és a szűk ruha. A kiadós étkezés utáni lefekvés során a nyelőcső záróizmára különösen fokozódik a nyomás a teli gyomor felől, ami a savas visszafolyás tüneteit eredményezheti. Kellemetlen állapot, mégha többnyire teljesen ártalmatlan is. Enyhébb eseteiben nem tekintjük betegségnek, sokan békésen együtt élnek a fel sem ismert tünetekkel.

A gyomorégést gyakran nevezik menedzserbetegségnek, mert összefüggésbe hozható a stresszel. A munkahelyi, de a családi stresszterhelés is, káros hatást gyakorol a tápcsatorna, így a cardia összerendezett működésére.

 

 

A nyelőcső hámsejtjeit védeni kell

A gyomornyálkahártya védekező képességéhez viszonyítva a nyelőcső nyálkahártyája sokkal érzékenyebb, könnyen gyulladás alakulhat ki rajta. A tünetek rendszeressé válása esetén a nyelőcső nyálkahártyáján a gyomorsav irritálására gyulladás, súlyosabb esetben peptikus fekély keletkezhet. Megoldásként savlekötőket és savtermelődést gátlókat szoktak ajánlani. A szokásos savcsökkentők részleges emésztést, gázokat eredményezhetnek, ami akár fokozhatja is a savas gyomortartalom nyelőcsőbe való visszaáramlását. Alternatív kezelési módot jelent az édesgyökér DGL* flavonoidjainak használata.

Az édesgyökér hatóanyaga védi a hámsejteket

Kutatások szerint a nyelőcső és a gyomor nyálkahártyáinak egészséges működését egy természetes növényi anyaggal védeni lehet, amely képes a nyálkahártyák normál vastagodását elősegíteni. A Glycyrrhiza glabra (édesgyökér) flavonoidjai segítik a nyálkahártyák normál mennyiségű nyálkaképződését, amely önmagában szerepet játszik a helyi savasság semlegesítésében, valamint segítik a nyálkahártyák önvédelmére lokálisan képződő, gyulladásgátló hatású prosztaglandin egészséges termelődését. Erre a célra került kifejlesztésre a Gastro-Bon rágótabletta, amely az édesgyökér-kivonaton (DGL*) kívül hasznos tejsavbaktériumokat és prebiotikumokat is tartalmaz az emésztés támogatására.
Kedvező hatású a gyomor hámsejtjeire is mind a savas behatások, mind a gyógyszeres irritációk (aszpirin, nem-sztereoid gyulladásgátlók, stb.) esetén. A közismert medvecukor ízére emlékeztető anyag nem kezeli a refluxot, de segíti a gyomor és a nyelőcső nyálkahártyáinak normál működését, a jó emésztési közérzetet.

A Gastro-Bon javasolt

  • az emésztés támogatására,
  • a nyelőcső védelmére a gyomorsavval szemben (savas visszafolyás),
  • a tejcukor lebontásának segítésére,
  • antibiotikum-kezelések alatt és után,
  • utazások, nyaralások során a bélműködés segítésére,
  • betegségek alkalmával az immunrendszer támogatására.

Adagolás:
Naponta 2×1 db rágótabletta fogyasztása javasolt 20 perccel a két főétkezés előtt, folyadék fogyasztása nélkül elrágva. Folyamatosan szedhető.
Kiszerelés:
30, 60 rágótabletta/ doboz.

 

.
Részletes információ a Pharmaforte  weblapján

 

szponzorált cikk